You are here
Home > QB Subjectwise > Part 126 – Biology Previous Year Questions

Part 126 – Biology Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is also called as milk sugar?
(a) Glucose (b) Fructose
(c) Maltose (d) Lactose
Ans: (d) Lactose is the sugar found in milk. It is a combination of glucose and another small sugar called galactose. It is a form of double sugar. Lactose makes up around 2–8% of milk (by weight).

Q2. The name of the longest muscle in human body is

(a) Sartorius muscle
(b) Massete muscle
(c) Stapedius muscle
(d) Gluteus Maximus muscle
Ans: (a) The Sartorius muscle is the longest muscle in the human body. It is a long, thin, superficial muscle that runs down the length of the thigh in the anterior compartment. Its upper portion forms the lateral border of the femoral triangle.

Q3. Which of the following range of Air Pollutant Index is considered as hazardous ?

(a) 301-500 (b) 201-300
(c) 101-200 (d) 401-500
Ans: (a) An Air Quality Index(AQI) of 301-500 is considered as hazardous to human health. It denotes the severely polluted state of air. AQI values over 300 trigger health warnings of emergency conditions. The entire population is even more likely to be affected by serious health effects.

Q4. DNA shows hyperchromicity on:

(a) heating (b) cooling
(c) crystallizing(d) replication
Ans: (a) When a DNA solution is heated enough, the doublestranded DNA unwinds, and the Hydrogen bonds that hold the two strands together weaken and finally break. The process of breaking a double-stranded DNA into single strands is known as DNA denaturation, or DNA melting. The hyperchromicity of DNA occurs when the DNA duplex is denatured.

Q5. Which part of human body is affected by the ALZHEIMER’S disease?

(a) Heart (b) Kidney
(c) Immune System
(d) Brain
Ans: (d) Alzheimer disease is an irreversible, progressive disorder in which brain cells (neurons) deteriorate, resulting in the loss of cognitive functions, primarily memory, judgment and reasoning, movement coordination and pattern recognition. It leads to nerve cell death and tissue loss throughout the brain.

Q6. What do you call the study of fungi?

(a) Mycology (b) Parasitology
(c) Bacteriology (d) Ecology
Ans: (a) Mycology is the branch of biology concerned with the study of fungi. It includes the study of fungi’s genetic and biochemical properties, their taxonomy and their use to humans as a source for tinder, medicine, food, and entheogens, as well as their dangers, such as poisoning or infection

Q7. Which of the following is true for photoperiodic ?

(a) It occurs only in plants
(b) It is related to flowering in plants
(c) It is related to feathers of animals
(d) It is the reaction of organisms to the length of day or night
Ans: (d) Photoperiodism is the physiological reaction of organisms to the length of day or night. The term “Photoperiodism” was coined to describe a plant’s ability to flower in response to changes in the photoperiod: the relative lengths of day and night. Because flowers produce seeds, flowering is crucially important for the plant to complete its life cycle.

Q8. Motor skills are associated with which part of the brain?

(a) Frontal lobe
(b) Parietal Lobe
(c) Temporal lobe
(d) Occipital Lobe
Ans: (a) Motor skills are needed to control the movements of the different muscles in the human body. The frontal lobe plays a large role in voluntary movement. It houses the primary motor cortex which regulates activities like walking. The frontal lobes are also involved in problem solving, spontaneity, memory, language, initiation, judgement, impulse control, etc.

Q9. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?

(a) Insulin (b) Pepsin
(c) Renin (d) Amylase
Ans: (d) Digestion in Protozoa is carried on by several enzymes such as peptidase, proteinase, lipase, etc. For example, Insulin has important role in the glucose uptake of protozoa. However, protozoa lack amylase which is required for the digestion of fats and starch. It is due to the absence of amylase that protozoa such as amoeba cannot digest fats and starch.

Q10. The most serious air pollutant causing health hazard is

(a) Sulphur dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Ozone
(d) Nitrogen oxide
Ans: (a) Sulphur dioxide (SO2) is considered as the most serious single air pollutant causing health hazard, obstructing breathing. It always leads to airways inflammation, eye irritation, psychic alterations, pulmonary oedema, heart failure and circulatory collapse. It is also responsible for acid rain.

Q11. Which cell organelle is the site of photosynthesis and also contains chlorophyll?

(a) chloroplasts (b) vacuole
(c) cytoplasm (d) nucleolus
Ans: (a) Chloroplast, found in plant cells, is the site of photosynthesis in plants to prepare food(glucose) for the plant with the use of energy.It is a green plastid that contains chlorophylls a and b that absorb visible light energy and convert it to usable chemical energy in photosynthesis.

Q12. Highest source of air pollution in the world is

(a) Automobiles
(b) Industries
(c) Household wastes
(d) Aircraft
Ans: (a) According to the US Environmental Protection Agency (EPA), automobile emissions are the number one source of carbon monoxide, lead, nitrogen oxides, and volatile organic compounds released into the atmosphere that are primarily responsible for air pollution. Industrial processes are the number two cause of lead pollution in the air, following automobile emissions.

Q13. What is contained in Chlorophyll ?

(a) Sodium (b) Potassium
(c) Manganese (d) Magnesium
Ans: (d) The basic structure of a chlorophyll molecule is a porphyrin ring, coordinated to a central atom. This is very similar in structure to the heme group found in hemoglobin, except that in heme the central atom is iron, whereas in chlorophyll it is magnesium. This was discovered in 1906, and was the first time that magnesium had been detected in living tissue.

Q14. Why is Carbon Monoxide a pollutant ?

(a) Reacts with haemoglobin
(b) Makes nervous system inactive
(c) It reacts with Oxygen
(d) It inhibits glycolysis
Ans: (a) Carbon monoxide (CO) is considered a pollutant since it is toxic to hemoglobic animals (including humans) when encountered in concentrations above about 35 ppm. It combines with hemoglobin to produce carboxyhemoglobin, which usurps the space in hemoglobin that normally carries oxygen, but is ineffective for delivering oxygen to bodily tissues. A level of 50% carboxyhemoglobin may result in seizure, coma, and fatality.

Q15. Why is Rann of Kutch of India famous for ?

(a) Tidal and flats
(b) Fertile soil
(c) Dense Vegetation
(d) All are correct
Ans: (a) The Great Rann of Kutch is a seasonal salt marsh located in the Thar Desert in the Kutch District of Gujarat, India and the Sindh province of Pakistan. It is known for its marshland and mud flats, also known as tidal flats, that are coastal wetlands which form when mud is deposited by tides or rivers.

Q16. Azolla increases soil fertility for

(a) maize cultivation
(b) wheat cultivation
(c) barley cultivation
(d) rice cultivation
Ans: (d) The nitrogen-fixing capability of Azolla has led to it being widely used as a biofertiliser for increasing the productivity of rice fields. When rice paddies are flooded in the spring, they can be inoculated with Azolla, which then quickly multiplies to cover the water, suppressing weeds. The rotting plant material releases nitrogen to the rice plants, increasing the rice yield equivalent to that produced by 30-60 kg N/ha.

Q17. Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants ?

(a) Xylem (b) Phloem
(c) Chloroplast (d) None of these
Ans: (b) The transport of water, nutrients and other substances from one part of a plant to another is called translocation. While, phloem transports synthesized food from the leaves to the rest of the plant body; water and minerals are transported from the roots upwards through the xylem tubes.

Q18. Which lobe of human brain is associated with hearing ?

(a) Frontal lobe
(b) Parietal lobe
(c) Temporal lobe
(d) Occipital lobe
Ans: (c) The Temporal Lobes, located on each side of the head above the ears, control hearing and are related to smell, taste and short-term memory (especially visual and verbal). It is involved in processing sensory input into derived meanings for the appropriate retention of visual memory, language comprehension, and emotion association.

Q19. In mammals, an important role of excretion is played by

(a) Large intestine
(b) Kidneys
(c) Lungs
(d) Liver
Ans: (b) The kidneys are bean-shaped organs that serve several excretory roles apart from the essential regulatory roles in mammals. They remove from the blood the nitrogenous wastes such as urea, as well as salts and excess water, and excrete them in the form of urine. In producing urine, the kidneys excrete nitrogenous wastes such as urea and ammonium.

Q20. The second Green Revolution aims at increasing agricultural output to promote

(a) Availability of easy credit to big farmers
(b) Co-operative farming
(c) Inclusive growth
(d) Development of rural sector
Ans: (c) In the Indian context, the Second Green Revolution is a change in agricultural production widely thought necessary to feed and sustain the growing population on Earth and promote inclusive growth. As per the Eleventh Plan document, the Second Green Revolution aims to meet the problems of small and marginal farmers for providing income security to a large section of rural households and treating them as partners of development instead of a mere beneficiary of some government schemes or programme.

Q21. Which mosquito is the carrier of Zika virus?

(a) Culex (b) Aedes
(c) Anopheles (d) Culiseta
Ans: (b) Zika virus (ZIKV) is a member of the virus family Flaviviridae is spread by daytime-active Aedes mosquitoes, such as A. aegypti and A. albopictus. Its name comes from the Zika Forest of Uganda, where the virus was first isolated in 1947. Zika virus is related to the dengue, yellow fever, Japanese encephalitis, and West Nile viruses.

Q22. Root cap is derived from

(a) Dermatogen (b) Calyptrogen
(c) Protoderm (d) Histogen
Ans: (b) Calyptrogen is a layer of rapidly dividing cells at the tip of a plant root, from which the root cap is formed. It occurs in grasses and many other plants. The root cap is formed by several layers of cells that envelop the root tip externally. This covering of cells, of which the outermost ones are dead, envelops and protects the growing tip very much as a thimble protects the finger.

Q23. The blotting technique used to identify the isolated protein is

(a) Northern blotting
(b) Western blotting
(c) Southern blotting
(d) Cloning
Ans: (b) Protein electrophoresis and Western blotting are both methods used to identify specific proteins in a sample or solution. Western blotting, also known as immunoblotting or protein blotting, is a core technique in cell and molecular biology. In most basic terms, it is used to detect the presence of a specific protein in a complex mixture extracted from cells.

Q24. Morphology of Chromosomes can be best studied at

(a) Interphase (b) Prophase
(c) Metaphase (d) Zygotene
Ans: (c) The morphology of the chromosomes can be distinctly studied at metaphase stage of cell division because at this stage chromosomes are in highly condensed state and become thicker and well arranged. The following structures are observed in a typical chromosome: Chromatid, Chromonemata, Primary constriction (centromere), Secondary constriction (nucleolar organizer), satellite, telomere, and chromosmere.

Q25. Polio is caused by

(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungus (d) Protozoa
Ans: (b) Poliomyelitis, often called polio or infantile paralysis, is an infectious disease caused by the poliovirus.Poliovirus is usually spread from person to person through infected fecal matter entering the mouth. It may also be spread by food or water containing human feces and less commonly from infected saliva.

Top
error: Content is protected !!