You are here
Home > QB Subjectwise > Part 125 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 125 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. “Make me another suit like this,” he said to the tailor.
(a) He asked the tailor to make him another suit like this.
(b) He asks the tailor to make him another suit like this.
(c) He asked the tailor to make him another suit like that.
(d) He asked the tailor to make me another suit like this.
Ans: (c) “Make me another suit like this,”He said to the tailor. →(D.S.)Verb Pro. Ext. Wd. Rep. V. (S. Pr.) (he) He asked the tailor to make him another suit like that. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. Ext. Wd. (me)

Q2. My Principal told me, “Don’t conduct any test tomorrow.”
(a) My Principal told me not to conduct any test tomorrow.
(b) My Principal told me not to conduct any test tomorrow.
(c) My Principal ordered me don’t conduct any test.
(d) My Principal ordered me not to conduct any test the next day.
Ans: (d) My Principal toldme, “Don’t conduct any test tomorrow.→(D.S.)Rep.V. H.V. Verb Ext. Wd. My Principal orderedme not to conduct any test the next day.→(I.S.)Rep.V. Verb Ext. Wd.

Q3. The boy said, “Bravo You have done well.”
(a) The boy said that he had done well.
(b) The boy exclaimed that he had done well.
(c) The boy applauded him, saying that he had done well.
(d) The boy said bravo he had done well.
Ans: (c) The boy said,”Bravo You have done well.”→(D.S.)Rep.V. Inter. Pro. Verb (him) (Pr. Per.) The boy applauded him, saying that he had done well. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (you) (P. Per)

Q4. I said to my sister, “I brought you a doll yesterday.”
(a) I told my sister that I brought you a doll the previous day.
(b) I told my sister that I had brought her a doll the previous day.
(c) I told my sister that I had brought her a doll yesterday.
(d) I told my sister that I brought her a doll yesterday.
Ans: (b) Isaid to my sister, ”I brought you a doll yesterday.”→(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. Ext. Wd. (I) (S.Past) (sister) I told my sister that I had brought her a doll the previous day.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. Ext. Wd. (I) (P. Per) (you)

Q5. The captain said to the army, “March forward, now.”
(a) The captain said to the army that march forward now.
(b) The captain ordered the army to march forward then.
(c) The captain ordered the army to march on that day.
(d) The captain ordered the army to attack the enemy.
Ans: (b) The captain said to the army,”March forward, now.”→(D.S.)Rep.V. Verb Ext. Wd. The captain ordered the army to march forward then. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Ext. Wd.

Q6. They said, “We’ve lived here for a long time.”
(a) They said they have lived there for a long time.
(b) They said they lived here for a long time.
(c) They said they had lived there for a long time.
(d) They said they have lived for a long time.
Ans: (c) They said, ”We’ve lived here for a long time.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb Ext. Wd. (they)(have) (P.Per) They said that they had lived there for a long time. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (we) (P. Per.)

Q7. “Would you open the door please?”
(a) She asked me to please open the door.
(b) She requested me to open the door.
(c) She requested me to please open the door.
(d) She asked me open the door.
Ans: (b) “Would you open the door, please ?” she said to me. →(D.S.)H.V. Pro. Verb Rep. V. (me) She requested me to open the door. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb

Q8. The teacher said, “Gandhiji was born in India.”
(a) The teacher said that Gandhiji had been born in India.
(b) The teacher says that Gandhiji was born in India.
(c) The teacher said that Gandhiji was born in India.
(d) The teacher will say that Gandhiji was born in India.
Ans: (c) The teacher said,”Gandhiji was born in India.” →(D.S.)Rep.V. H.V. Verb The teacher said that Gandhiji was born in India. →(I.S.)Rep.V. Conj. H.V. Verb As the statement is a Universal Truth, there will be no change in the Tense of the Verb.

Q9. The teacher said to the student “Why do you disturb the class?”
(a) The teacher said to the student why he disturbed the class.
(b) The teacher told the student why he had disturbed the class.
(c) The teacher asked the student why he disturbed the class.
(d) The teacher asked the student why he had disturbed the class.
Ans: (c) The teacher said to the student, “Why do you disturb the class ?→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb (student) (S. Pr.) The teacher asked the student why he disturbed the class.→(I.S.) Rep.V. Pro. Verb (you) (S. Past)

Q10. Rita said to me, “Will you lend me this classic ?” Rita asked me
(a) if I would lend her that classic
(b) if she would lend me that classic
(c) if I will lend her that classic
(d) would I lend her that classic?
Ans: (a) Rita said to me, “Will you lend me this classic ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Pro. Ext. Wd. (me) (Rita) Rita asked me if I would lend her that classic. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. Ext. Wd. (you) (me)

Q11. The lady said to the servant, “If you don’t wash the clothes properly, I will dismiss you.”
(a) The lady warned the servant that she would dismiss her if she didn’t wash the clothes properly.
(b) The lady told the servant that she would dismiss her on the event of bad work.
(c) The lady cautioned the servant that she must wash the clothes properly.
(d) The lady advised the servant to wash the clothes properly.
Ans: (a) The lady said to the servant, “If you don’t washthe clothes properlyRep.V. Pro. H.V. Verb (servant) I will dismiss you.” →(D.S.)Pro. H.V. Verb Pro. (the lady) (servant) The lady warned the servant that she would dismiss her if sheRep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. Pro. (I) (you) (you) didn’t wash the clothes properly. →(I.S.)H.V. Verb

Q12. “There are ceremonies going on”, he said to me.
(a) He told me that there were ceremonies going on.
(b) He told that there have been ceremonies going on.
(c) He told that there had been ceremonies going on.
(d) He told that there are ceremonies going on.
Ans: (a) There are ceremonies going on, “ he said to me. →(D.S.)H.V. Verb Rep. V. He told me that there were ceremonies going on. →(I.S.)Rep.V. Conj. H.V. Verb

Q13. He said to Manoj, “May you prosper.”
(a) He wished that Manoj should prosper.
(b) He wished that Manoj may prosper.
(c) He wished that Manoj might prosper.
(d) He wished Manoj to prosper.
Ans: (c) He said to Manoj, “May you prosper ” →(D.S.)Rep.V. Modal Pro. (Manoj)He wished that Manoj might prosper. →(I.S.)Rep.V. Conj. Modal

Q14. The mother said, “What can I do for you, my son ?”
(a) The mother said to her son what she could do for him.
(b) The mother asked her son what she did for him.
(c) The mother asked her son what she could do for him.
(d) The mother asked what she could do for him, my son.
Ans: (c) The mother said, “What can I do for you, my son ?”→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. H.V. Pro. Pro. (mother) (son) (mother’s) The mother asked her son what she could do for him. →(I.S.)Rep.V. Pro. Pro. H.V. H.V. Pro. (my) (I) (you)

Q15. My Daddy always says, “Getting up early in the morning is a good habit.”
(a) My Daddy always says that to get up early in the morning is a good habit.
(b) My Daddy always says that getting up early in the morning is a good habit.
(c) My Daddy always advises that getting up early in the morning was a good habit.
(d) My Daddy always warns that to get up early in the morning was a good habit.
Ans: (b) My Daddy always says, “Getting up early in the morning is aRep.V. Ger. H.V. good habit.” →(D.S.)My Daddy always says that getting up early in the morning is a goodhabit. →(I.S.) Rep. V Conj. Ger. As the statement is a Universal Truth, there will be no change in the Tense of the Verb.

Q16. “Be quiet” I said to them.
(a) I told them to be quiet.
(b) I asked them to remain quiet.
(c) I told to them for being quiet.
(d) I ordered them to remain quiet.
Ans: (a) “Be quiet”, I said to them. →(D.S.)H.V. Rep.V. I told them to be quiet. →(I.S.)Rep.V. Inf. H.V.

Q17. The mother says to the child, “The Sun rises in the East.”
(a) The mother tells the child that the Sun rose in the East.
(b) The mother says the child that the Sun rises in the East.
(c) The mother tells the child that the Sun rises in the East.
(d) The mother informs the child that the Sun rose in the East.
Ans: (c) The mother says to the child,”The sun rises in the East. →(D.S.)Rep.V. Verb (S. Pr.) The mother tells the child that the sun rises in the East. →(I.S.)Rep.V. Conj. Verb (S. Pr.)

Q18. He said, “The teacher usually does not ask any question.” He said that
(a) the teacher usually does not ask any question.
(b) the teacher usually did not ask any question.
(c) the teacher usually asked no question.
(d) the teacher usually did not asked any question.
Ans: (b) He said, “The teacher usually does not ask any question.”→(D.S.)Rep.V. H.V. Verb. He said that the teacher usually did not ask any question. →(I.S.)Rep.V. Conj. H.V. Verb

Q19. “Where do you live ?” asked the stranger.
(a) The stranger asked where I lived.
(b) The stranger enquired where I was living.
(c) The stranger questioned where did 1 live.
(d) The stranger wanted to know where I live.
Ans: (a) “Where do you live?” asked the stranger. →(D.S.)H.V. Pro. Verb Rep. V. (me) (S.Pr.) The stranger asked where I lived →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb (you) (S. Past)

Q20. I said to him, “How do you know this ?”
(a) I asked him how I knew that.
(b) I asked him that how he knew that.
(c) I told him how 1 knew that.
(d) I asked him how he knew that.
Ans: (d) Isaid to him, “How do you know this ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (she) (S.Pr.) I asked him how he knew that. →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. (you) (S.Past)

Q21. He said, “We are all sinners.”
(a) He said that we are all sinners.
(b) He said they were all sinners.
(c) He said that he was a sinner.
(d) He said all were sinners.
Ans: (a) He said,”We are all sinners.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. He said that we are all sinners. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. [Universal Truth]

Q22. “Would you mind taking off your shoes before entering the house?” He said to the foreigner.
(a) He requested the foreigner to take off his shoes before entering the house.
(b) He told the foreigner that he must take off his shoes before entered the house.
(c) He said the foreigner that to take off his shoes before entered the house.
(d) Before entering the house he said that shoes must be taken off.
Ans: (a) “Would youmind taking off yourshoes before entering the house?”H.V. Pro. Verb Pro. (foreigner) (Phr. V.) (foreigner’s) he said to the foreigner. →(D.S.)Rep.V. He requested the foreigner to take off his shoes before enteringRep.V. Inf. Verb (Phr. V.) the house. →(I.S.)take off (Phr. V.) to remove

Q23. “I lost my book yesterday”, she said to her teacher.
(a) She admitted to her teacher that she had lost her book the previous day.
(b) To her teacher she was admitted that she has lost her book the previous day.
(c) She admitted losing her book to her teacher yesterday.
(d) She said to her teacher that I have lost my book the previous day.
Ans: (a) “I lost my book yesterday, “she said to her teacher. →(D.S.)Pro. Verb Pro. Ext. Wd. Rep. V. (she) (S. Past) (her) She admitted to her teacherthat she had lost her book the previous day.→(I.S.) Rep.V. Conj. Verb Pro. Ext. Wd. (P. Per.) (my)

Q24. “Do you want some more sweets?” asked my friend.
(a) My friend asked me if I want some more sweets.
(b) My friend said to me if I wanted some more sweets.
(c) My friend asked me whether I wanted some more sweets.
(d) My friend asked me that I wanted some more sweets.
Ans: (c) “Do you wantsome more sweets ?” asked my friend. →(D.S.)H.V. Pro. Verb Rep. V. (me) (S.Pr.) My friend asked me whether I wanted some more sweets. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (you) (S.Past)

Q25. “I have seen the film before” Suneetha says.
(a) Suneetha said that she had seen the film before.
(b) Suneetha says that she has seen the film before.
(c) Suneetha said that the film was seen by her before.
(d) Suneetha said that she saw the film earlier.
Ans: (b) “I have seen the film before,”Suneetha says. →(D.S.)Pro. Verb Ext. Wd. Rep. V. (Suneetha) (Pr.Per.) Suneetha says that she has seen the film before. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (I) (Pr. Per.) If the Reporting Verb is inPresent (say), there is no change in the Tense of the Verb in the Indirect Speech.

Top
error: Content is protected !!