You are here
Home > QB Subjectwise > Part 125 – Biology Previous Year Questions

Part 125 – Biology Previous Year Questions

Q1. What would be the formula of Fructose ?
(a) C12H22O11
(b) C6H12O6
(c) C12H19Cl3O8
(d) C6H10O8
Ans: (b) Fructose, or fruit sugar, is a simple ketonic monosaccharide found in many plants, where it is often bonded to glucose to form the disaccharide sucrose. It is a 6-carbon polyhydroxyketone with chemical formula of C6H12O6. Fructose was discovered by French chemist Augustin-Pierre Dubrunfaut in 1847.

Q2. Which of the following is another name for the fish farming revolution ?

(a) Blue revolution
(b) White revolution
(c) Yellow revolution
(d) Brown revolution
Ans: (a) Blue Revolution means the adoption of a package programme to increase the production of fish and marine products. The Blue Revolution in India was started in 1970 during the Fifth Five-Year Plan when the Central Government sponsored the Fish Farmers Development Agency.

Q3. Which of the following procedure treats spinal stenosis (stricture) ?

(a) Laminoplasty
(b) Corpectomy
(c) Foraminotomy
(d) All of the above
Ans: (d) Spinal stenosis is a narrowing of spaces in the spine (backbone) that results in pressure on the spinal cord and/or nerve roots. Some of its surgical treatments include: – • A cervical laminoplasty is often performed to relieve the symptoms of spinal stenosis. It is a surgical procedure that treats a painfully restricted spinal canal by creating more space for the spinal cord and nerve roots, immediately relieving pressure. • Cervical Corpectomy is also used as surgical treatment of spinal stenosis when a portion of the vertebra and adjacent intervertebral discs are removed for decompression of the cervical spinal cord and spinal nerves. • Foraminotomy (when the foramen, the area where the nerve roots exit the spinal canal, is removed to increase space over a nerve canal) is also used as surgical treatment of spinal stenosis. This surgery can be done alone or along with a laminoplasty.

Q4. Which of the following is the longest vein in the human body ?

(a) Trochlear
(b) Inferior vena cava
(c) Saphenous vein
(d) Trigeminal
Ans: (c) The great saphenous vein, the major superficial vein of the medial leg and thigh, is the longest vein in the human body. It extends from the top of the foot to the upper thigh and groin, running along the length of the lower limb. It plays an important role in returning blood from the superficial tissues of the leg to the heart.

Q5. Which word is common in the botanical names of trees like Ashoka, Tamarind or Coral ?

(a) Terminalia (b) Salix
(c) Indica (d) Acacia
Ans: (c) Tamarind tree (Tamarindus indica), Ashoka tree (Saraca Indica), Indian Coral tree (Erythrina Indica) have ‘Indica’ common in their botanical names. In biology/taxonomy, if a species originates in India, its scientific name sometimes includes “Indica”.

Q6. Which of the following insect has its scientific name as Blattaria ?

(a) Beetle (b) Cockroach
(c) Mosquito (d) Butterfly
Ans: (b) The term Blattaria comes from the Latin blatta, which simply means cockroach. It is the scientific name of cockroaches and refer to an order of medium to large-sized broadly oval flattened cursorial cockroaches. In some classifications, cockroaches are treated as belonging to the Blattodea sub-order of Blattaria order.

Q7. Which one of the following is also called as milk sugar ?

(a) Glucose (b) Fructose
(c) Maltose (d) Lactose
Ans: (d) The main sugar found in milk is known as lactose, which is a natural sugar that is made up of glucose and galactose. It provides a mildly sweet taste to milk. It makes up around 2-8% of the solids in milk. Lactase, found in the small intestine, breaks down lactose into two simpler forms of sugar: glucose and galactose, which is then absorbed by the body.

Q8. The antibiotic penicillin is obtained from which of the following ?

(a) synthetic process
(b) a bacterium
(c) fungus
(d) virus infected cells
Ans: (c) Penicillins are a group of antibiotics used to treat a large range of bacterial infections. They are derived from Penicillium fungi and can be taken orally or via injection. Penicillin was discovered in 1928 by Scottish scientist Alexander Fleming.

Q9. DPT vaccine is categorized as which of the following ?

(a) Anti viral vaccine
(b) Anti protozoan vaccine
(c) Anti rickettsial vaccine
(d) A combined vaccine
Ans: (d) DPT refers to a class of combination vaccines against three infectious diseases in humans: diphtheria, pertussis (whooping cough), and tetanus. The vaccine components include diphtheria and tetanus toxoids and killed whole cells of the organism that cause pertussis (wP).

Q10. ‘Mission Indradhanush’ Campaign in India is associated with :

(a) Nutrition to Pregnant Women
(b) Awareness of Diabetes
(c) Eradication of blindness
(d) Vaccination of children
Ans: (d) Mission Indradhanush is a government of India initiative to ensure full immunization of all children in India.It aims to immunize all children under the age of 2 years, as well as all pregnant women, against seven vaccine preventable diseases of diphtheria, whooping cough, tetanus, poliomyelitis, tuberculosis, measles and Hepatitis B.

Q11. Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?

(a) WBC (b) Cone cell
(c) Red Cell (d) Neuron
Ans: (b) Colour vision deficiency, commonly called colour blindness, results from a malfunction or absence of cone cells in the retina.Cone cellsare one of three types of photoreceptor cells in the retina of the human eye that are responsible for colour vision and function best in relatively bright light. Colour blindness can occur when one or more of the colour cone cells are absent, nonfunctioning, or detect a different colour than normal.

Q12. Which of the following is an emergency hormone in humans?

(a) Thyroxine (b) Insulin
(c) Adrenalin (d) Progestrone
Ans: (c) Adrenaline is known as the emergency hormone because it is released by the adrenal glands under the conditions of stress or excitement. It is also a part of the body’s stress response called the fight or flight response. Adrenaline performs various functions in the body such as : l Increasing the supply of oxygen and glucose to muscles and brain; l Increasing the heart rate and the amount of blood pumped by heart per beat; l Dilating the air passages and constricts the blood vessels.

Q13. Webbed neck is a characteristic of

(a) Down’s syndrome
(b) Turner’s syndrome
(c) Klinefelter’s syndrome
(d) Cri–du–chat syndrome
Ans: (b) A webbed neck, or pterygium colli deformity, is a congenital skin fold that runs along the sides of the neck down to the shoulders.It is a feature of Turner syndrome and Noonan syndrome, as well as the rarer Klippel-Feil syndrome. Turner Syndrome (TS) is a condition in which a female is partly or completely missing an X chromosome.

Q14. Leptospirosis is a disease caused by

(a) Virus (b) Fungus
(c) Protozoa (d) None
Ans: (d) Leptospirosis is a bacterial diseasecaused by corkscrew- shaped bacteria called Leptospira. Signs and symptoms can range from none to mild such as headaches, muscle pains, and fevers; to severe with bleeding from the lungs or meningitis. If the infection causes the person to turn yellow, have kidney failure and bleeding, it is then known as Weil’s disease.

Q15. Hepatitis affects which organ of the human body?

(a) Liver (b) Pancreas
(c) Spleen (d)Small intestine
Ans: (a) Hepatitis refers to an inflammatory condition of the liver. It is commonly caused by a viral infection. Other causes include heavy alcohol use, certain medications, toxins, other infections, and autoimmune diseases, and non-alcoholic steatohepatitis (NASH). There are five main types of viral hepatitis: type A, B, C, D, and E.

Q16. “Slipper animalcule” is the common name for:

(a) Paramecium
(b) Trypanosoma
(c) Monocystis
(d) Plasmodium
Ans: (a) “Animalcule” is a old term for a microorganism; it just means “small animal”. A paramecium is shaped somewhat like a slipper (a soft shoe), so it is called the slipper animalcule. Other better-known animalcules include: Amoeba, called Proteus animalcule; Noctiluca scintillans, commonly called the ‘Sea Sparkles’; Rotifers, called wheel animalcules, etc.

Q17. Which of the following statements about phloem transport is correct?

(a) phloem transport occurs unidirectionally
(b) gravity influences phloem transport
(c) Ca+ is the most abundantcation in phloem sap
(d) sugar is transported in phloem as non-reducing sugar
Ans: (d) According to most textbooks, only non-reducing carbohydrate species such as sucrose, sugar alcohols, and raffinose-family sugars function as phloem translocates. In non-reducing sugar, the hydroxyl group on the anomeric carbon, the number one carbon, is tied up which means that they are less reactive and more chemically stable. Exclusive transport of non-reducing sugars probably reflects packaging of carbohydrate in a chemical form which protects it from being metabolized.

Q18. Which of the following plant hormones are incorrectly paired?

(a) abscisic acid- transpiration
(b) auxins-apical dominance
(c) cytokinins- senescence
(d) gibberlins- bud and seed dormancy
Ans: (d) Abscisic acid is responsible for responsible for dormancy of various types. It maintains dormancy in seeds and buds, stimulates the closing of stomata. Gibberellins are responsible for cell division and growth in cell size.

Q19. Inhibition of photosynthesis in the presence of O2 in C3 plants is called :

(a) Hexose monophosphate shunt
(b) Pasteur effect
(c) Decker effect
(d) Warburg effect
Ans: (d) An increase in the oxygen concentration in many plants results in a decrease in the rate of photosynthesis. This phenomenon of the inhibition of photosynthesis by O2 was first discovered by a German biochemist Warburg in 1920 in Chorella (a green alga) and is called Warburg effect. O2 causes greatest inhibition of photosynthesis when CO2 levels are low and light levels are saturating. This effect is known to occur in C3 plants (Soyabean) and C4 plants (Sorghum, Maize, Sugarcane), etc.

Q20. _____ percent of Delhites are suffering from Asthma and Rhinitis.

(a) 13% (b) 10%
(c) 11% (d) 12%
Ans: (c) As per a recent survey conducted by Vallabhbhai Patel Chest Institute Delhi, more than an 11% of Delhiites are suffering from asthma and rhinitis. As per the survey, 11.69% were found to be suffering from rhinitis and 11.03% from asthma.

Q21. A group of genes whose activity is coordinated by a DNA site is called:

(a) operon (b) cistron
(c) polysome (d) polypeptide
Ans: (a) The operon is defined as a group of genes whose activity is coordinated by a DNA site. An operon is a functioning unit of genomic DNA containing a cluster of genes under the control of a single promoter. The genes are transcribed together into an mRNA strand and either translated together in the cytoplasm, or undergo trans-splicing to create monocistronic mRNAs that are translated separately.

Q22. Which of the following human genetic disorders is sex-linked ?

(a) Haemophilia
(b) Cystic fibrosis
(c) Albinism
(d) PKU
Ans: (a) Haemophilia is a group of hereditary genetic disorders that impairs the body’s ability to control blood clotting, which is used to stop bleeding when a blood vessel is broken. It is a sex-linked recessive disorder which is more likely to occur in males than females.

Q23. Which is the largest blood vessel in human body?

(a) Aorta
(b) Anatomises
(c) Tunica Intima
(d) Atrium
Ans: (a) Aorta is the largest blood vessel in human body. It is the largest of the systemic circulation arteries. Blood enters the aorta from the left ventricle of the heart by way of a one-way valve to prevent backflow. From the aorta, several arterial branches carry oxygenated blood to all tissues in the body.

Q24. Copper is associated with ____ mitochondrial enzymes.

(a) Cytochrome oxidase
(b) Succinic dehydrogenase
(c) Catalase
(d) Acid phosphatase
Ans: (a) Copper is involved in normalized function of many enzymes, such as cytochrome c oxidase, which is complex IV in mitochondrial electron transport chain, ceruloplasmin, Cu/Zn superoxide dismutase, and in amine oxidases. These enzymes catalyze reactions for oxidative phosphorylation, iron transportation, antioxidant and free radical scavenging and neutralization, and neurotransmitter synthesis, respectively.

Q25. Metals can be ____ at room temperature.

(a) Liquid only
(b) Solid only
(c) Solid or liquid
(d) Solid, liquid or gas
Ans: (c) All metals except Mercury are solid at room temperature. Mercury is the only metallic element that is liquid at standard conditions for temperature and pressure; the only other element that is liquid under these conditions is bromine.

Top
error: Content is protected !!