You are here
Home > QB Subjectwise > Part 123 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 123 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. I said to him, “Where have you lost the pen I brought for you yesterday ?”
(a) I asked him where he had lost the pen I had brought him yesterday.
(b) I asked him where he had lost the pen I have brought for him the previous day.
(c) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the previous day.
(d) I asked him where had he lost the pen I had brought him the previous day.
Ans: (c) Isaid to him, “Where have you lost the pen I brought for youRep. V. Verb Pro. Verb Pro. Verb Pro. (him) (I) (S. Past) (him) Yesterday ?” →(D. S.)Ext. Wd. I asked him where he had lost the pen I had brought himRep. V. Pro. Verb Verb Pro. (You) (P. Per.) (P. Per.) (You) the previous day. (I.S)Ext. wd.

Q2. She said to Rita, “Please help me with my homework.”
(a) She requested Rita to help her in her homework.
(b) Rita requested her to help her with her homework.
(c) She requested Rita to help her with her homework.
(d) She requested Rita to help her homework.
Ans: (c) She said to Rita, “Please help me with my homework.”→(D.S.)Rep. V. Verb Pro. Pro. (She) (Her) She requested Rita to help her with her homework. →(I.S.)Rep. V. Pro. (me) Pro. (my)

Q3. “What a stupid fellow you are ” she remarked.
(a) She exclaimed that what a stupid fellow he was.
(b) She exclaimed that he was a very stupid fellow.
(c) She exclaimed in disgust how he could be so stupid.
(d) She asked him what a stupid fellow he was.
Ans: (b) “What a stupid fellow you are ” she remarked. →(D.S.)Pro. H.V. Rep.V. She exclaimed that he was a very stupid fellow. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. (you)

Q4. The police said to the thief, “Don’t move.”
(a) The police ordered the thief not to move.
(b) The police ordered the thief that he should not move.
(c) The police told the thief that he did not move.
(d) The police ordered to the thief to not move.
Ans: (a) The police said to the thief, “Don’t move.” →(D.S.)Rep. V. H.V. Verb The police ordered the thief not to move. →(I.S.)Rep. V. Inf. Verb

Q5. He said, “I am going to college just now.”
(a) He said that he was going to college just now.
(b) He asked that he was going to college just then.
(c) He said that he was going to college just then.
(d) He asked that he was going to college just now.
Ans: (c) He said, “I am going to college just now.” →(D.S.)Rep. V. Pro. Verb Verb Ext. Wd. (He) (Pr. cont.) He said that he was going to college just then. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (I) (Pr. Cont.)

Q6. The teacher said to the student “Can you explain this ?”
(a) The teacher asked the student whether he can explain this.
(b) The teacher asked the student whether he can explain that.
(c) The teacher asked the student whether he could explain this.
(d) The teacher asked the student whether he could explain that.
Ans: (d) The teacher said to the student, “Can you explain this ?”→(D.S.)Rep. V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (the student) The teacher asked the student whether he could explain that→(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. H.V. Verb Ext. Wd. (you)

Q7. Ramu said, “My master is planning to build a huge house in Khandala.”
(a) Ramu said that his master planned to build a huge house in Khandala.
(b) Ramu said that his master is planning to build a huge house in Khandala.
(c) Ramu said that his master’s plan is to build a huge house in Khandala.
(d) Ramu said that his master was planning to build a huge house in Khandala.
Ans: (d) Ramu said, “My master is planning to build a hugeRep. V. Pro. Verb Inf. Verb (Ramu’s) (Pr. Cont.)house in Khandala. →(D.S.)Ramu said that his master was planning to build a hugeRep. V. Conj. Pro. Verb Inf. Verb (my) (P. Cont.) house in Khandala. →(I.S.)

Q8. Nandita said to Nitin, “Can you solve this sum ?”
(a) Nandita asked Nitin if could he solve this sum.
(b) Nandita asked Nitin if could he solve that sum.
(c) Nandita asked Nitin if he could solve this sum.
(d) Nandita asked Nitin if he could solve that sum.
Ans: (d) Nandita said to Nitin, “Can you solve this sum ?” →(D.S.)Rep. V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. Nandita asked Nitin if he could solve that sum. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. H.V. Verb Ext. Wd. (you)

Q9. He said, “How lovely the scene is ”
(a) He exclaimed that the scene is very lovely.
(b) He exclaimed that how the scene was lovely.
(c) He exclaimed that the scene was very lovely.
(d) He exclaimed that the scene is indeed lovely.
Ans: (c) He said, “How lovely the scene is ” →(D.S.)Rep. V. H.V. He exclaimed that the scene was very lovely. →(I.S.)Rep.V. Conj. H.V.

Q10. Bill said, ‘I am here to help you all.”
(a) Bill said that he is here to help you all.
(b) Bill said that he was there to help us all.
(c) Bill said that he was here to help us all.
(d) Bill said that he is there to help us all.
Ans: (b) Bill said, “I am here to help you all.” →(D.S) Rep. V. Pro. H.V. ext. Inf. Verb Pro. (Bill) (wd.) (us) Bill said that he was there to help us all. →(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. H.V. ext. Inf. Verb Pro (I) wd. (you)

Q11. The kids yelled in a loud voice, “We love our family.”
(a) The kids yelled loudly that they love our family.
(b) The kids yelled in a loud voice that they loved their family.
(c) The kids yelled in a loud voice that they loved our family.
(d) The kids were shouting loudly that they loved their family.
Ans: (b) The kids yelled in a loud voice, “We love our family.” →(D.S) Rep.V. Pro. Verb Pro. (the kids) (S.Pr.) (kids)The kids yelled in a loud voice that they loved their family. →(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. Verb Pro. (we) (S.Past) (our)

Q12. He said to me, “Please visit my company tomorrow”.
(a) He said to me to visit his company tomorrow.
(b) He requested me to visit his company tomorrow.
(c) He requested me to visit his company the next day.
(d) He said to me to visit his company the next day.
Ans: (c) He said to me, “Please visit my company tomorrow.” →(D.S.)Rep.V. Verb Pro. Ext. wd. (S.Pr.) (His) He requested me to visit his company the next day. →(I.S.)Rep. V. Inf. Verb Pro. Ext.wd. (my)

Q13. He said, “My parents are arriving tomorrow.”
(a) He said that his parents are arriving the next day.
(b) He said that his parents were arriving the next day.
(c) He said that his parents are arriving tomorrow.
(d) He said that his parents have arrived the next day.
Ans: (b) He said, “My parents are arriving tomorrow.” →(D.S.)Rep. V. Pro. Verb Ext.wd. (His) (Pr. Cont.) He said that his parents were arriving the next day. →(I.S.)Rep. V Conj. Pro. (P. cont) (my)

Q14. He said, “How cruel of him ”
(a) He remarked that it was very cruel of him.
(b) He remarked on his great cruelty.
(c) He remark that it was very cruel of him.
(d) He remarked that it is very cruel of him.
Ans: (a) He said, “How cruel of him ” →(D.S.)Rep.V. He remarked that it was very cruel of him. →(I.S.)Rep.V. Conj.

Q15. “How did it get here ?” She wanted to know.
(a) She wanted to know how did it get here.
(b) She wanted to know how it had got there.
(c) She wanted to know how did it got there.
(d) She wanted to know how it get there.
Ans: (b) “How did it get here?” She wanted to know. →(D.S.)H.V. Pro. Verb ext.wd. Rep.V. (S.Pr.) She wanted to know how it had got there. →(I.S.)Rep.V. Pro. (P.Per.) Ext.wd.

Q16. “You are one of Pinkerton’s men, I presume,” he said.
(a) He said that he presumed me one of Pinkerton’s men.
(b) He said that he presumed that I was one of Pinkerton’s men.
(c) He said that he presumed me as one of Pinkerton’s men.
(d) He said that he presumes that I am one of Pinkerton’s men.
Ans: (c) “You are one of Pinkerton’s men. I presume, ” he said.→(D.S.)Pro. H.V. Pro. Verb Rep. V.(me) (he) (S.Pr.)He said that he presumed me as one of Pinkerton’s men. →(I.S.)Conj. Pro. Verb Pro. (I) (S.Past) (you)

Q17. “Away ” she said to the man, “do not trouble your family anymore”.
(a) She asked the man to go away and not trouble the family any more.
(b) She asked the man not to trouble the family that was away, any more.
(c) She asked the man not to trouble your family any more and go away.
(d) She asked the man to go away and not trouble his family any more.
Ans: (d)“Away ” she said to the man, “do not trouble your family any more.”→(D.S.)Rep.V. H.V. Verb Pro (man’s) She asked the manto go awayand not trouble his family any more.→(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Conj. Verb Pro (your)

Q18. He asked me, “Have you finished reading the magazine ?”
(a) He asked me whether I had finished reading the magazine.
(b) He asked me if had I finished reading the magazine.
(c) He asked me if I have finished reading the magazine.
(d) He asked me whether I finished reading the magazine.
Ans: (a)He asked me, “Have you finished reading the magazine?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb (me) (Pr. Per. Tense) He asked me whether I had finished reading the magazine. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro Verb (you) (P. Per. Tense)

Q19. He said, “We have done our work.”
(a) He said that he had done his work.
(b) He said that they have done their work.
(c) He said that they had done their work.
(d) He said that they should do their work.
Ans: (c) He said, “We have done our work”. →(D.S.)Rep.V. Pro. (Pr. Per.) Pro. He said that they had done their work. →(I.S)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. (we) (P.Per.) (our)

Q20. He said that he had been waiting there for a long time.
(a) He said, “I have been waiting here for a long time.”
(b) He said, “He has been waiting here for a long time.”
(c) He said, “He has been waiting there for a long time.”
(d) He said, “I am waiting here for a long time.”
Ans: (a)He said that he had been waiting there for a long time. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext.wd. (he) (P.Per.cont.) He said, “ I have been waiting here for a long time.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext.wd. (he) (Pr. Per. Cont.)

Q21. “Please, take me to the officer,” said the visitor.
(a) The visitor requested them to take him to the officer.
(b) The visitor told them to take him to the officer.
(c) The visitor requested for the officer to be taken.
(d) The visitor wanted the officer to take him there.
Ans: (a) “Please take me to the officer, “said the visitor. →(D.S.)Verb Pro. Rep.V. (S.Pr.) (Visitor) The visitor requested them to take him to the officer. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. (me)

Q22. Nitin said, “What a pleasant atmosphere this place has ”
(a) Nitin exclaimed with joy that place was a pleasant atmosphere.
(b) Nitin exclaimed with joy that was a pleasant atmosphere in that place.
(c) Nitin exclaimed with joy that that place had a pleasant atmosphere.
(d) Nitin exclaimed with joy that what a pleasant atmosphere that place had.
Ans: (c) Nitin said, “What a pleasant atmosphere this place has ” →(D.S.)Rep. V. Ext.wd. H.V.Nitin exclaimedwith joy that that place had a pleasant atmosphere. →(I.S.)Rep.V. Conj. Ext.wd. H.V.

Q23. Aarati said, “1 am in a hurry today.”
(a) Aarati said that she was in a hurry that day.
(b) Aarati said that I am in a hurry today.
(c) Aarati said that she is in a hurry today.
(d) Aarati said that she is in a hurry that day.
Ans: (a) Aarati said, “I am in a hurry today.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Ext.wd. (Aarati) Aarati said that she was in a hurry that day. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Ext.wd. (I)

Q24. They said, “We are practising for the next match.”
(a) They said that they are practising for the next match.
(b) They said that they practised for the next match.
(c) They said that they were practising for the next match.
(d) They said they were going to practise for the next match.
Ans: (c) They said, “We are practising for the next match.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (they) (Pr. Cont.) They said that they were practising for the next match. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (we) (P. Cont.)

Q25. He said, “Long may you live.”
(a) He suggested that my life might be long.
(b) He prayed that my life might be long.
(c) He prayed that my life may be longer.
(d) He declared that my life is longer.
Ans: (b) He said, “Long may you live ” →(D.S.)Rep.V. Modal Pro. Verb He prayed that my life might be long. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Noun Modal (you)

Top
error: Content is protected !!