You are here
Home > QB Subjectwise > Part 122 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 122 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 122 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. BEHK : PSVY : : ADGJ : ?
(a) KMOR (b) DHLP
(c) PRTV (d) MPSV
Ans: (d)

Q2. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
16 * 4 * 64 * 4

(a) ×, <, ÷ (b) ×, >, ÷
(c) ÷, >, × (d) ×, >, +
Ans: (b)

Q3. (a) Shimla (b) Darjeeling
(c) Ooty (d) Agra

Ans: (d)

Q4. (a) 111 (b) 263
(c) 383 (d) 551 )

Ans: (c)

Q5. (a) LNOR (b) TRPS
(c) CEFI (d) GIJM

Ans: (b)

Q6. NZ, OY, PX, QW, RV, ?
(a) FS (b) SU
(c) UF (d) TU
Ans: (b)

Q7. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
INTELLIGENCE

(a) CANCEL (b) NEGLECT
(c) GENTLE (d) INCITE
Ans: (a)

Q8. Arrange the following words according to English Dictionary.
(A) PREMONITION
(B) PRELUDE
(C) PREMICE
(D) PRELIMINARY
(E) PREMIUM

(a) DBAEC (b) BDCEA
(c) DBCEA (d) BDACE
Ans: (c)

Q9. Reference material : Dictionary : :
Periodical : ? .

(a) Book (b) Atlas
(c) Biography (d) Newspaper
Ans: (d)

Q10. 72 : 40 : : ? : 30
(a) 64 (b) 54
(c) 66 (d) 48
Ans: (b)

Q11. AFKP : BGLQ :: CHMR : ?
(a) DINS (b) DFKP
(c) DNIS (d) EJOT
Ans: (a)

Q12. If 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?
(a) 26 (b) 21
(c) 28 (d) 49
Ans: (b)

Q13. (a) Tennis (b) Cricket
(c) Volleyball (d) Football

Ans: (a)

Q14. (a) 5 – 2 (b) 19 – 16
(c) 27 – 23 (d) 31 – 28

Ans: (c)

Q15. (a) YVX (b) QNO
(c) EBD (d) IFH

Ans: (b)

Q16. MNBA, OPDC, QRFE, ?
(a) STGH (b) STKH
(c) STKJ (d) STHG
Ans: (d)

Q17. DETERMINATION
(a) DECLARATION
(b) NATIONAL
(c) TERMINATED
(d) DEVIATION
Ans: (c)

Q18. 1. Fish 2. Fan
3. Flesh 4. Feast
5. Fraud

(a) 2, 4, 1, 3, 5 (b) 3, 5, 4, 2, 1
(c) 2, 4, 3, 1, 5 (d) 4, 2, 1, 5, 3
Ans: (a)

Q19. Qualm : Nausea :: Burn : ?
(a) Fresh (b) Sear
(c) Sensible (d) Wet
Ans: (b)

Q20. 100 : 121 : : 144 : ?
(a) 160 (b) 93
(c) 169 (d) 426
Ans: (c)

Q21. HIJK : GFED : : NOPQ : _?_
(a) EFGH (b) BCDE
(c) FDEC (d) MLKJ
Ans: (d)

Q22. After interchanging ÷ and ×, 10 and 5, which one of the following becomes a correct equation ?
(a) (30 ÷ 5) × 10 = 24
(b) (30 × 10) ÷ 5 = 60
(c) (30 ÷ 10) × 5 = 18
(d) (10 ÷ 30) × 5 = 70
Ans: (b)

Q23. (a) Chameleon (b) Crocodile
(c) Alligator (d) Locust

Ans: (d)

Q24. (a) 45, 6, 7 (b) 15, 3, 4
(c) 35, 5, 6 (d) 23, 4, 5

Ans: (c)

Q25. Select the odd letters from the given alternatives.
(a) NPLRJ (b) TVRXQ
(c) FHDJB (d) WYUAS
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!