You are here
Home > QB Subjectwise > Part 122 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 122 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. “Mohan made this mess. Let him clear it up”, said his father.
(a) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and proposed that he clear it up.
(b) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he was to clear it.
(c) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and suggested that he clear it.
(d) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he should clear it.
Ans: (d) Mohanmade this mess; let him clear it up;“said his father. →(D.S.)Verb Pro. Verb Rep. V Pro. (S. Past) (Mohan) (mess) (Mohan’s) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he shouldclear it. Rep. V. Conj. Verb Conj. Pro. Modal (him)

Q2. “Do as you wish, but don’t come and ask me for help if you get into difficulties.”
(a) He told me to do as he wished or he wouldn’t come and help me if I got into difficulties.
(b) He told me to do as I wished, but not to go and ask him for help if I got into difficulties.
(c) He ordered me to do as I wished, but not to go and ask him for help if, I got into difficulties.
(d) He told me that unless I did as I wished he would not come and help me if I got into difficulties. where had he been all those
Ans:
(b) “Do as you wish, but don’t come and ask me for help ifVerb Pro. Verb Conj. Verb Verb Pro. Conj. (me) (S.Pr.) (S. Pr.) (S. Pr.) (He)you get into difficulties.” →(D.S)Pro. Verb Prep. (me) (S. Pr.) He told me to do as I wished but not to go and ask him for helpRep. V. Pro. Inf. Pro. Verb Conj. Inf. Verb Verb Pro.(you) (S.Past) (S.Pre.) (me)if I got into difficulties. →(I.S.)Conj. Pro. Verb Prep. (you) (S. Past)

Q3. Socrates said, “Virtue is its own reward.”
(a) Socrates said that virtue had its own rewards.
(b) Socrates says that virtue is its own reward.
(c) Socrates said that virtue is its own reward.
(d) Socrates said that virtue was its own reward.
Ans: (c) Socrates said, “Virtue is its own reward”. →(D.S.)Rep. V. H.V. Socrates said that virtue is its own reward. →(I.S.)Rep. V. Conj. As it is a Universal Truth, the Tense of the Verb in Indirect speech doesnot change.

Q4. He said to the interviewer, “Could you please repeat the question?”
(a) He requested the interviewer if he could please repeat the question.
(b) He requested the interviewer to please repeat the question.
(c) He requested the interviewer to repeat the question.
(d) He requested the interviewer if he could repeat the question.
Ans: (c) He said to the interviewer, “Could you please repeat thequestion?”→(D.S.) Rep. V. Modal Pro. Verb (the interviewer) He requested the interviewer to repeat the question. →(I.S.)Rep. V. Inf. Verb

Q5. He said, “It used to be a lovely, quiet street.”
(a) He said that it used to be a lovely, quiet street.
(b) He pointed out that it had used to be a lovely, quiet street.
(c) He said that there used to be a lovely, quiet street.
(d) He inquired whether there was a lovely, quiet street.
Ans: (a) He said, ”It used to be a lovely, quiet street.” →(D.S.)Rep. V. Pro. (street) He said that it used to be a lovely, quiet street. →(I.S.)Rep. V. Conj.

Q6. The Prime Minister said that no one would be allowed to disturb the peace.
(a) The Prime Minister said, “We shall not allow any one to disturb the peace.”
(b) The Prime Minister said, “We would not allow no one to disturb the peace
(c) The Prime Minister said, “No one will disturb the peace.”
(d) The Prime Minister said, “No one can disturb the peace.”
Ans: (a) The Prime Minister said that no onewould be allowed to disturbthe peace. →(I.S.) Rep. V. Conj. H.V. Verb. Inf. Verb The Prime Minister said, “We shall notallow anyone to disturb the peace.”→(D.S.)Rep. V. Pro. H.V. Verb Inf. Verb

Q7. The spectators said, “Bravo Well done players.”
(a) The spectators shouted that the players were doing very well.
(b) The spectators exclaimed with joy that the players were doing very well.
(c) The spectators applauded the players saying that they had done well.
(d) The spectators applauded the players joyfully to do well.
Ans: (c) The spectators said, “Bravo Well done, players. →(D.S.)Rep. V. Inter The spectators applauded the players saying that they had done well.→(I.S.) Rep. V. Pro. Verb (the players) (P. Per.)

Q8. I said to my friend, “Good Morning. Let us go for a picnic today.”
(a) I told good morning to my friend and asked to go for a picnic that day.
(b) I wished my friend good morning and proposed that we should go for a picnic that day.
(c) I wished my friend good morning and proposed that they should go for a picnic that day.
(d) I told good morning to my friend and suggested to go for a picnic today.
Ans: (b) Isaid to my friend,’Good Morning. Let us go for a picnic today”.→(D.S.) Rep. V. Pro. Verb Ext. Wd. (I, friend) I wished my friend good morning and proposed that we should go forRep. V. Rep. V. Conj. Pro. Modal Verb (us) a picnic that day. →(I.S.)Ext. Wd.

Q9. The new student asked the old one, “Do you know my name?”
(a) The new student asked the old one if he knew his name.
(b) The new student asked the old one that whether he knew his name.
(c) The new student asked the old one did he know his name
(d) The new student asked the old one if he knows his name
Ans: (a) The new student asked the old one, “Do you know my name.”→(D.S.) Rep. V. Pro. Verb Pro. (the old (S. Pr.) (the new one) student) The new student asked the old one if he knew his name.→(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb Pro. (you) (S.Past) (my)

Q10. I warned her that I could no longer tolerate her coming late.
(a) I said to her, “You can no longer tolerate my coming late.”
(b) I said to her, “I can no longer tolerate your coming late.”
(c) I said to her, “He can no longer tolerate her coming late.”
(d) I said to her, “I can no longer tolerate she coming late.”
Ans: (b) Iwarned her that I could no longer tolerate her coming late.→(I.S.) Rep. V. Pro. Conj. Pro. H.V. Pro. (I) I said to her, ”I can no longer tolerate your coming late. →(D.S.)Rep. V. Pro. Pro. H.V. Pro.(I) (could) (her)

Q11. I said to my mother, “I will certainly take you to Bangalore this week.”
(a) I told my mother he would certainly take her to Bangalore that week.
(b) I told my mother that I would certainly take her to Bangalore that week.
(c) I told my mother that she would certainly take her to Bangalore that week.
(d) I told to my mother that I would take you to Bangalore that week.
Ans: (b) Isaid to my mother, “I will certainly take you to Bangalore thisweek. “→(D.S.) Rep. V. Pro. H.V. Verb Pro. Ext.Wd. (I) (mother) I told my mother that I would certainly take her toRep. V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. (I) (will) (you)Bangalore that week. →(I.S.)Ext. Wd.

Q12. “How long does the journey take” my copassenger asked me.
(a) My copassenger asked me how long does the journey take?
(b) I asked my copassenger how long the journey would take.
(c) My copassenger wanted to know how long the journey would take.
(d) My copassenger asked me how long the journey did take.
Ans: (c) “How long does the journey take, “ my copassenger asked me.→(D.S.) H.V. Verb Rep.V. My copassenger wanted to know how long the journey would take.→(I.S.) Rep. V.

Q13. “How clever of you to have solved the puzzle so quickly,” said the mother.
(a) The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him to have solved the puzzle so quickly.
(b) The mother expressed that he was so clever to have solved the puzzle quickly.
(c) The mother told that he was very clever in solving the puzzle so quickly.
(d) The mother exclaimed with joy that he was clever enough to solve the puzzle so quickly.
Ans: (a) “How clever ofyou tohave solved the puzzle so quickly ” said the mother.→(D.S.)Pro. Verb Rep. V. (Pr. Per.) The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him toRep. V. Conj. Pro. (you) have solved the puzzle so quickly. →(I.S.)Verb (Pr. Per)

Q14. He said he goes for a walk every morning.
(a) He said, “I went for a walk every morning.”
(b) He said, “I go for a walk every morning.”
(c) He said, “I will go for a walk every morning.”
(d) He said, “He goes for a walk every morning.”
Ans: (b) He said he goes for a walk every morning. →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb Prep. (He) (S. Pr.) He said, “I go for a walk every morning. →(D.S.)Rep. V. Pro. Verb Prep. (He) (S. Pr.)

Q15. I reiterated, “I don’t care about the job.”
(a) I reiterated I didn’t care about the job.
(b) I said again and again I didn’t care about the job.
(c) I reiterated that I did not care about the job.
(d) I repeatedly said that I cared about the job.
Ans: (c) Ireiterated, “I don’t care about the job”. →(D.S.)Rep. V. Pro. H.V. (I) I reiterated that I didn’t care about the job. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. H.V. (I)

Q16. I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.”
(a) I suggested to my brother that they should go to some hill station for a change.
(b) I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change.
(c) I suggested to my brother that let us go to some hill station for a change.
(d) I suggested to my brother that let them go to some hill station for a change.
Ans: (b) Isaid to my brother,”Let us go to some hill station for a change.”→(D.S.) Rep. V. Pro. Verb (I, brother) I suggested to my brother that we should go to some hill station for aRep. V. Conj. Pro. Modal Verb (us)change. →(I.S.)

Q17. I wondered how many discoveries went unheeded.
(a) I said, “How many discoveries have gone unheeded?”
(b) I said, “How many discoveries went unheeded?”
(c) I said, “Do discoveries go unheeded?”
(d) I said, “How many discoveries go unheeded?”
Ans: (d) Iwondered how many discoveries went unheeded. →(I.S.)Rep. V. Verb (S. Past) I said,”How many discoveries go unheeded ?” →(D.S.)Rep. V. Verb (S. Pr.)

Q18. Gopan said to me, “Can you do these sums for me?”
(a) Gopan asked me if I could do those sums for him.
(b) Gopan asked me if I can do those sums for him.
(c) Gopan asked me if I can do these sums for him.
(d) Gopan asked if I could do these sums for him.
Ans: (a) Gopan said to me, “Can you do these sums for me ?”→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. H.V. Ext. Wd. Prep. Pro. (me) (Gopan)Gopan asked me if I could do those sums for him. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. H.V. H.V. Ext. Wd. Prep. Pro. (you) (me)

Q19. The boss said, “It’s time we began planning our work”.
(a) The boss said that it was time they had begun planning their work.
(b) The boss said that it was time we had begun planning our work.
(c) The boss said that it was time they began planning their work.
(d) The boss said that it was time we began planning his work.
Ans: (a) The boss said,”It’s time we began planning our work.” →(D.S.)Rep. V. Pro. Verb Pro. (the boss, (Pr. Cont.) (the boss, staff) staff) The boss said that it was time they had begun planning their work→(I.S.) Rep. V. Conj. H.V. Pro. Verb (we) (P. Per.)

Q20. He said to the judge, “I did not commit this crime.”
(a) He told the judge that he did not commit the crime.
(b) He told the judge that he had not committed the crime.
(c) He told the judge that he had not committed that crime.
(d) He told the judge that he had not committed this crime.
Ans: (c) He said to the judge, ”I did not commit this crime.” →(D.S.)Rep. V. Pro. H.V. Verb Ext. Wd. (He) (P. per.) (S.Pre) He told the judge that he had not committed that crime. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. H.V. Verb Ext. Wd.(I) (P. per.) (S. Past)

Q21. Rahul said, “I will do it now or never”.
(a) Rahul said that he will do it now or never.
(b) Rahul said that he will now or never do it.
(c) Rahul said that he would do it then or never
(d) Rahul said that he would now or never do it.
Ans: (c) Rahul said, “I will do it now or never.” →(D.S.)Rep. V. pro. H.V. H.V. Ext. Wd. Rahul said that he would do it then or never. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. H.V. H.V. Ext. Wd. (I)

Q22. My father once said to me, “If I can’t trust my people, then I don’t want to be doing this.”
(a) His father once told him that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing that.
(b) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn‘t want to be doing that.
(c) My father once told me that if he couldn’t trust my people then he didn‘t want to be doing that.
(d) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing this.
Ans: (b) My father once said to me, “If I can’t trust my people, thenRep. V. Pro. H.V. Pro. (father) (father’s) I don’t want to be doing this.” →(D.S.)Pro. H.V. Verb Ext. Wd.(father) My father once told me that if he couldn’t trust his people, then heRep. V. Conj. Pro. H.V. Pro. Pro. (I) (my) (I) didn’t want to be doing that. →(I.S.)H.V. Verb Ext. Wd.

Q23. Doshi said to his wife, “Please select one of these necklaces.”
(a) Doshi requested his wife to select one of those necklaces.
(b) Doshi said to his wife to please select one of these necklaces.
(c) Doshi told his wife to please select one of those necklaces.
(d) Doshi pleased his wife to select one of those necklaces.
Ans: (a) Doshi said to his wife, “Please select one of these necklaces.”→(D.S.)Rep. V. Verb Ext. Wd. Doshi requested his wife to select one of those necklaces. →(I.S.)Rep. V. Inf. Verb Ext. Wd.

Q24. He wrote in his report, “The rainfall has been scanty till now.”
(a) He reported that the rainfall has been scanty till now
(b) He reported that the rainfall had been scanty till now.
(c) He reported that the rainfall has been scanty till then.
(d) He reported that the rainfall had been scanty till then.
Ans: (d) He wrote in his report, “The rainfallhas been scanty till now→(D.S.)Rep. V. Verb Ext. Wd. (Pr. Per.) He reported that the rainfall had been scanty till then. →(I.S.)Rep. V. Conj. Verb Ext. W.d. (Past Per.)

Q25. “Govind,” said the manager sternly, “I command you to tell me what the old man said.”
(a) The manager sternly told Govind that he commanded him to tell him what the old man had said.
(b) The manager commanded sternly to Govind to tell him what the oldman had said.
(c) The manager commanded Govind to tell him what the old man said.
(d) The manager sternly commanded Govind to tell him what the old man had said.
Ans: (d) Govind,”said the manager sternly, “I command you to tellRep.V. Pro. Verb Pro. Inf. Verb (manager) (Govind) me what the old man said.” →(D.S.)Pro. Verb (S. Past) (manager) The manager sternly commanded Govind to tell him what the oldRep. V. Inf. Verb Pro. (me) man had said. →(I.S.)Verb (P. Per.)

Top
error: Content is protected !!