You are here
Home > QB Subjectwise > Part 121 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 121 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. He said, “I do not wish to see any of you; go away.”
(a) He said that he had not wished to see any of them and ordered them to go away.
(b) He said that he did not wish to see any of them and ordered them to go away.
(c) He told that he did not wish to see any of them and ordered them to go away.
(d) He said that he does not wish to see any of us and ordered us to go away.
Ans: (b) He said, ”I do not wish to see any of you; go away. “ →(D.S.)Rep. V. Pro. Inf.Verb Pro. Verb (He) (them) He said that he did not wish to see any of them and ordered them togo away. Rep. V. Conj. Pro. Inf.Verb Pro. Conj. Inf. Verb. (he) (you)

Q2. He said to us, “Why are you all sitting about there doing nothing ?”
(a) He asked us why are we all sitting about there doing nothing
(b) He asked us why we are all sitting about there doing nothing.
(c) He asked us why we were all sitting about there doing nothing.
(d) He asked us why were we all sitting about there doing nothing.
Ans: (c) He said to us,” Why are you all sitting about there doing nothing ?“→(D.S.) Rep. V. H.V. Pro. Verb (us) (Pr.Cont.) He askedus why we were all sitting about there doing nothing. →(I.S.)Rep. V. Pro. H.V Verb. (you) (Pr. cont.)

Q3. “May you live long and prosper”, said the old lady to her son.
(a) The old lady blessed her son with long life and wished him prosperity.
(b) The old lady prayed for her son’s long life and prosperity.
(c) The old lady prayed for her son and said that he might live long and prosper.
(d) The old lady blessed her son and prayed for his long life and prosperity.
Ans: (c) “May you live long and prosper,” said the old lady to her son.→(D.S.)H.V Pro. Rep. V (son) The old lady prayed for her son and said that he might live long andprosper.→(I.S.) Rep. V. Rep. V. Conj. Pro. H.V (you) (may)

Q4. “Many happy returns of your birthday”, we said.
(a) We greeted him on his birthday.
(b) We said that many happy returns of your birthday.
(c) We wished him many happy returns of his birthday.
(d) We prayed for many happy returns of his birthday.
Ans: (c) “Many happy returns of your birthday”, we said →(D.S.)Pro. (him) Rep.V. We wished him many happy returns of his birthday. →(I.S.)Rep. V. Pro. (your)

Q5. “Fie a soldier and afraid of fighting ” said Babar.
(a) Babar exclaimed with surprise that a soldier should be afraid of fighting.
(b) Addressing a soldier, Babar cursed him that he should be afraid of fighting.
(c) Babar cursed the soldier who was afraid of fighting.
(d) Babar cursed and exclaimed that a soldier should not be afraid of fighting.
Ans: (d) “Fie a soldier and afraid of fighting ” said Babar. →(D.S.)Rep. V. Babar cursed and exclaimed that a soldier should not be afraid of fighting.→(I.S.) Rep. V. Rep. V. Conj.

Q6. He said to Sita, “When do you intend to pay back the money you borrowed from me ?”
(a) He enquired Sita when did she intend to pay back the money she borrowed from him.
(b) He enquired Sita when she intended to pay back the money she borrowed from him.
(c) He enquired Sita when she intended to pay back the money she had borrowed from him.
(d) He enquired when Sita intended to pay back the money she borrowed from him.
Ans: (c) He said to Sita ” When do you intend to pay back the money youRep. V. Pro. Verb Inf. Verb Pro. (Sita)(S. Pro) (sita) borrowed from me ? “ →(D.S.)Verb Prep. Pro. (S. Past) (He) He enquired Sita when she intended to pay back the money sheRep. V. Pro. Verb Inf. Verb Pro. (you) (S. Past)hadborrowed from him. →(I.S.)Verb Prep. Pro. (P. Per.) (me)

Q7. “So help me Heaven “he cried, “I will never steal again”.
(a) He wanted Heaven to help him so that he would never steal again.
(b) He exclaimed to Heaven that he would never steal again.
(c) He exclaimed Heaven to help him that he would never steal again.
(d) He called upon Heaven to witness his resolve never to steal again.
Ans: (d) “ So help me Heaven,” he cried, “ I will never steal again.” →(D.S.)Pro. Rep.V. Pro. H.V Verb (you) (he) (S.Pr.) He called upon Heaven to wirtness his resolve never to steal again (I.S.)Rep. V. Inf. Verb (S. Pre.) Another way of conversion –He prayed to Heaven to help him in his resolve not to steal again.

Q8. She said, “I’ll give you 100 to keep your mouth shut.”
(a) She said that she would give him 100 to keep his mouth shut.
(b) She offered him 100 to keep his mouth shut.
(c) She suggested to him that she would give him 100 to keep his mouth shut.
(d) She proposed that she would give him 100 to keep his mouth shut.
Ans: (d) She said,” I’ll give you 100 to keep your mouth shut.”→(D.S.) Rep. Pro. H.V. Pro Inf. Verb Pro. (She)(will) (him) (S. Pre.) (him) She proposed that shewould give him 100 to keep his mouth shut.→(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. H.V. Pro. Inf. Verb Pro. (she) (will) (you) (S. Pr.) (your)

Q9. “Doctor”, the patient cried, please tell me how much time I have.”
(a) The patient pleaded the doctor how much time she will have.
(b) The patient exclaimed to the doctor that how much time she had.
(c) The patient pleaded with the doctor to tell her how much time she had.
(d) The patient cried to the doctor that how much time had she.
Ans: (c) “Doctor”, the patient cried please tell me how much time I have.”→(D.S.) Rep. V. Verb Pro. Pro. H.V. (S. Pr.)(the patient) (me) The patient pleaded with the doctor to tell him/her how much time he/ shehad. →(I.S.) Rep. V. Inf. Verb Pro. Pro. H. V. (S.Pr.) (me) (I) (have)

Q10. “Let’s give a party”, said Jaya. “Let’s not,” said her husband.
(a) Jaya suggested giving a party but her husband answered in the negative.
(b) Jaya suggested giving a party but her husband opposed the idea.
(c) Jaya suggested giving a party but her husband contradicted her.
(d) Jaya suggested giving a party but her husband refused.
Ans: (b) “Let’s give a party”, said Jaya. →(D.S.)Verb Rep.V. “Let’s not”, said her husband. →(D.S.)Rep. V. Pro. (Jaya’s) Jaya suggested giving a party but her husband opposed the idea →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Rep. V. (her)

Q11. He said to her, “Did it shake you up as much as it shook me ?”
(a) He asked her if it had shaken her up as much as it shook him.
(b) He enquired of her if it shook her up as it shook him.
(c) He enquired of her if it shook her up as much as it had shaken him.
(d) He asked her if it had shaken her up as it had shaken him.
Ans: (d) He said to her,”Did it shake you up as much it shook me ?”→(D.S.) Rep. V. Pro. Verb Pro. Pro. Verb Pro. (her) (He) He asked her if it had shaken her up as much as it had shaken him.→(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. (P. Per.) Pro. Pro. Verb Pro. (you) (P. Per.) (me)

Q12. The Chief Minister said, “What a disaster the earthquake is ”
(a) The Chief Minister cried that the earthquake was a terrible disaster.
(b) The Chief Minister expressed with surprise that the earthquake was a terrible disaster.
(c) The Chief Minister exclaimed with sorrow that the earthquake was a terrible disaster.
(d) The Chief Minister told in pain that the earthquake was a terrible disaster.
Ans: (c) The Chief Minister said, “What a disaster the earthquake is ”→(D.S.) Rep. V. The Chief Minister exclaimed with sorrow that the earthquake was aterrible disaster.→(I.S.) Rep. V Conj. H.V. (is)

Q13. I said to her, “All your faults will be pardoned if you confess them.”
(a) I told her that all her faults will be pardoned if you confess them.
(b) I told her that all her faults would be pardoned if she confessed them.
(c) I told her that all her faults will have to be pardoned if she confessed them.
(d) I told her that all her faults would have to be pardoned if she confessed them.
Ans: (b) Isaid to her, “ All your faults will be pardoned if you confess them.→(D.S.) Rep. V. Pro. H.V. Verb Conj. Pro. Verb Pro. (S. Past) (her)(S.Pre)(faults) I told her that all her faults would be pardoned if she confessed them.Rep. V Conj. Pro. H.V. Verb Conj. Pro. Verb Pro. (your) (will) (S. Past) (you) (S. Past) (faults) →(I.S.)

Q14. The teacher said to the student, “Why were you absent yesterday?”
(a) The teacher asked the student why had been he absent the previous day.
(b) The teacher asked the student why had he been absent the previous day.
(c) The teacher informed the student that why he had been absent the next day.
(d) The teacher asked the student why he had been absent the previous day.
Ans: (d) The teacher said to the student. “Why were you absent yesterday ?”→(D.S.) Rep. V. H.V. Pro. Ext. Wd. (the student) The teacher asked the student why he had been absent the previous day.→(I.S.) Rep. V. Pro. H.V. Ext. wd. (you) (P.Per)

Q15. ‘From one of the windows of my flat I can see the Qutub Minar’, said my friend.
(a)My friend told that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.
(b) My friend said that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar.
(c) My friend said that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.
(d)My friend told that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar.
Ans: (c)“From one of the windows of my flat I can see the Qutub Minar”, saidmy friend →(D.S.) Pro. Pro. H.V.Verb Rep. V. (friend’s) (friend) My friend said that from one of the windows of his flat he could see theRep. V. Conj Pro. Pro. H.V. (my) (I) (can) Qutub Minar. →(I.S.)

Q16. Shanker said to his friend, “Look out there is a snake behind you.”
(a) Shanker told his friend to look out as there was a snake behind him.
(b)Shanker exclaimed to his friend with surprise that there was a snake behind him.
(c) Seeing a snake behind him, Shanker asked his friend to look out.
(d)Shanker warned his friend that there was a snake behind him.
Ans: (b) Shanker said to his friend, “Look out There is a snake behind you.”→(D.S.) Rep.V. H.V. Pro. (friend) Shanker exclaimed to his friend with surprise that there was a snakeRep. V. Conj. H.V. behind him. →(I.S.)Pro. (you)

Q17. The teacher said to Ram, “Would you like to go on a trip to Kashmir ?” Ram said, “Yes”
(a)The teacher asked if Ram would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes.
(b)The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes.
(c)The teacher asked Ram if he would have liked to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative.
(d)The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative.
Ans: (d) The teacher said to Ram, “Would you like to go onRep. V. H.V. Pro. Inf. Verb Prep. (Ram) a trip to Kashmir ? ” Ram said, “Yes”. →(D.S.)Rep. V. The teacher asked Ram if he would like to go on aRep. V. Conj. Pro. H.V. Inf. Verb Prep (you) →(I.S.)Rep. V.

Q18. “I Suppose, you children go out for a nice long walk”, she said.
(a) She proposed that the children went out for a nice long walk.
(b) She advised that the children go out for a nice long walk.
(c) She suggested that the children go out for a nice long walk.
(d) She suggested that the children should go out for a nice long walk.
Ans: (d) “I suppose, you children go out for a nice long walk.”, she said.→(D.S.) Pro. Pro. Verb Prep. Rep. V. (she) (children) She suggested that the children should go out for a nice long walk.→(I.S.) Rep. V. Conj. Verb. Prep.

Q19. Everybody said, “How well she sings ”
(a)Everybody told us that she sings very well.
(b)Everybody exclaimed that she sings very well.
(c)Everybody exclaimed that she sang very well.
(d) Everybody told us that how she sang very well.
Ans: (c) Everybody said, “How well she sings.” →(D.S.)Rep. V. Verb (S. Pr.) Everybody exclaimed that she sang very well. →(I.S.)Rep. V. Conj. Verb. (S. Past)

Q20. The old man of Latur said, “Alas, my only son is dead ”
(a)The old man of Latur exclaimed with sorrow that his only son was dead.
(b) The old man of Latur told with pain that his only son was dead.
(c)The old man of Latur expressed with anguish that his only son was dead.
(d) The old man of Latur sorrowfully narrated that his only son was dead.
Ans: (a) The old man of Latur said, “Alas, my only son is dead;” →(D.S.)Rep. V. Pro. H.V. (the old man’s)The old man of Latur exclaimed with sorrow that his only sonwas dead.→(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. H.V. (may)

Q21. I said, “Let Mohan do his worst, he cannot harm me.”
(a) I suggested to Mohan to do his worst, he could not harm me.
(b) I told that if Mohan did his worst, he could not harm me.
(c) I declared that Mohan might do his worst, he could not harm me.
(d) I declared that though Mohan might do his worst, he could not harm me.
Ans: (d) I said,” Let Mohan do his worst, he cannot harm me.” →(D.S.)Rep. V. Pro. Pro. H.V. Pro. (Mohan) I declared that though Mohan might do his worst, he couldRep. V. conj. conj. H.V. Pro. Pro. H.V. →(I.S.)Pro.(me)

Q22. “Call the first witness”, said the judge.
(a) The judge commanded to call the first witness.
(b) The judge commanded them to call the first witness.
(c) The judge commanded that the first witness be called.
(d) The judge commanded the first witness to be called.
Ans: (a) “Call the first witness”, said the judge. →(D.S.)Verb Rep. V. The judge commanded them to call the first witness. →(I.S.)Rep. V. Pro. Inf. Verb

Q23. The queen said to her son, “You must go to the forest and remain there till your father calls you back.”
(a) The queen ordered her son to go to the forest and remain there till his father calls him back.
(b) The queen told her son that he must go to the forest and remain there till his father called him back.
(c) The queen told his son that you must go to the forest and remain there till your father called you back.
(d) The queen told her son to go to the forest and remained there till his father called him back.
Ans: (b) The queen said to her son, “You must go to the forest and remainRep. V. Pro. Modal Verb (son) there till your father calls you back.” →(D.S.)Pro. Verb Pro. (son’s) (S.Pr.) (son) The queen told her son that he must go the forest and remainRep. V. Conj. Pro. Modal verb Verb (you) there till his father called him back. →(I.S.)Pro. Verb Pro. (your) (S. Past) (you)

Q24. I said, “When it gets dark, light the lantern and hang it out.”
(a) I said that when it got dark he light the lantern and hung it out.
(b) I requested that when it got dark he may light the lantern and hang it out.
(c) I said that when it got dark he should light the lantern and hang it out.
(d) I told that when it got dark he should light the lantern and hang it out.
Ans: (c) Isaid, “When itgets dark,light the lantern andhang it out.”→(D.S.)Rep. V. Verb Verb Verb Pro. (S. Pre.) (S. pre) (lantern) I said that when it got dark, he should light the lantern and hang it out.→(I.S.)Rep. V. Conj. Verb Pro. Modal Verb (S.Past) (him) (S. Pre)

Q25. The teacher said to Ashok, “I shall report the matter to the Principal if you misbehave again.”
(a) The teacher told Ashok that he would be reporting the matter to the Principal if he misbehaved again.
(b) The teacher warned Ashok that he would report the matter to the Principal if he misbehaved again.
(c) The teacher threatened Ashok to report the matter to the Principal if he would misbehave again.
(d) The teacher cautioned Ashok about reporting the matter to the Principal if he misbehaved again.
Ans: (b) The teacher said to Ashok, “I shall report the matter to the Principal “Rep. V. Pro. Modal Verb (The teacher) (S. Pre.) if you misbehave again”. →(D.S.)Conj. Pro. Verb (Ashok) (S. Pre.) The teacher warned Ashok that he would report the matter to theRep. V. Conj. Pro. Modal Verb (I) (shall) (S. Pre) Principal if he misbehaved again. →(I.S.)Conj. Pro. Verb (you) (S. Past)

Top
error: Content is protected !!