You are here
Home > QB Subjectwise > Part 120 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 120 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 120 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. ABCD : WXYZ : : EFGH : ?
(a) STUV (b) ZYXW
(c) VUTS (d) WXZY
Ans: (a)

Q2. If ‘+’ stands for division, ^÷* stands for multiplication, ^×* stands for subtraction and ‘–’ stands for addition, which one of the following expressions is correct ?
(a) 18 × 6 + 7 ÷ 5 – 2 = 16
(b) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22
(c) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20
(d) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18
Ans: (d)

Q3. (a) HONOUR (b) HOUR
(c) PSYCHIC (d) PUBLIC

Ans: (d)

Q4. (a) 94 – 7 (b) 42 – 6
(c) 35 – 5 (d) 56 – 8

Ans: (a)

Q5. (a) PRSQ (b) UWXV
(c) LONM (d) CEFD

Ans: (c)

Q6. Reaching the place of meeting 20 minutes before 8 : 50 hrs Satish found himself thirty minutes earlier than the man who came 40 minutes late. What was the scheduled time of the meeting?
(a) 08 : 20 (b) 08 : 10
(c) 08 : 05 (d) 08 : 00
Ans: (a)

Q7. THUNDERBOLT
(a) HUNTER (b) BOTHER
(c) BOWLED (d) BEND
Ans: (c)

Q8. (a) Furniture (b) Forest
(c) Wood (d) Tree

(a) (d), (a), (b), (c)
(b) (c), (b), (a), (d)
(c) (b), (d), (c), (a)
(d) (b), (c), (b), (d)
Ans: (c)

Q9. Hunger : Food : : Disease : ?
(a)Weakness (b) Medicine
(c) Sickness (d) Water
Ans: (b)

Q10. Choose the similar group of numbers on the basis of certian common properties they possess :
(72, 66, 96)

(a) (54, 57, 78)
(b) (24, 69, 58)
(c) (55, 66, 77)
(d) (63, 70, 86)
Ans: (c)

Q11. BEHK : YVSP : : DGJM : ?
(a) JGDA (b) ROLI
(c)WTQN (d) ZWTQ
Ans: (c)

Q12. If L → +, M → –, N → ×, P → ÷, then 14 N 10 L 42 P 2 M 8 = ?
(a) 153 (b) 216
(c) 248 (d) 251
Ans: (a)

Q13. (a) High-up
(b) Past-Present
(c) Often-Seldom
(d) Fresh-Stale

Ans: (a)

Q14. (a) 1023 – 1046
(b) 1169 – 1192
(c) 1494 – 1517
(d) 1899 – 1921

Ans: (d)

Q15. (a) PRSU (b) SUWY
(c) HJLN (d) CEGI

Ans: (a)

Q16. Find the next two letters in the given series.
B C in English H L ? ?

(a) XY (b) MN
(c) QW (d) OP
Ans: (c)

Q17. PROCRASTINATE
(a) PATTERN (b) TRACTOR
(c) PRINTED (d) PAINTER
Ans: (c)

Q18. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following continents in ascending order of area ?
(i) South America
(ii) Africa
(iii) Europe
(iv) Australia
(v) North America

(a) (ii), (v), (i), (iv), (iii)
(b) (ii), (i), (v) (iv), (iii)
(c) (ii), (i), (v), (iii), (v)
(d) (ii), (v), (i), (iii), (iv)
Ans: (*)

Q19. Leg : Knee: : Arm : ?
(a)Hand (b) Wrist
(c) Elbow (d) Sleeve
Ans: (c)

Q20. 2:4:8 : 10:20:40 :: 3:6:9 : ?
(a) 18:27:54 (b) 5:10:17
(c) 6:24:56 (d) 15:30:45
Ans: (d)

Q21. ABDE : HIKL : : NOQR : ?
(a) SUVX (b) UVXY
(c) STUV (d) UWYZ
Ans: (b)

Q22. If # means <; means >; means =; then which of the following follows definitely from a b # c d?
(a) a c (b) b d
(c) b d (d) b # d
Ans: (d)

Q23. (a) Grapes
(b) Pomegranate
(c) Cardamom
(d) Mango

Ans: (c)

Q24. (a) 39-59 (b) 45-25
(c) 67-47 (d) 53-33

Ans: (c)

Q25. (a) EGJK (b) PQST
(c) IKMN (d) MOWX

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!