You are here
Home > QB Subjectwise > Part 120 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 120 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. He said, “Ravi, why are you sounding so depressed today?”
(a) He asked Ravi why did he sound so depressed that day.
(b) He asked Ravi why he was sounding so depressed that day.
(c) He told Ravi why he sounded so depressed today.
(d) He asked Ravi that why was he sounding so depressed that day.
Ans: (b) He said, “Ravi, why are you sounding so depressed today ?” (D.S.)Rep. V. H.V Pro. Verb Ext. wd. (Ravi)(Pr. Cont) He asked Ravi why he was sounding so depressed that day. (I.S.)Rep. V. Pro. verb Ext. wd. (You) (P.Cont) The word order will be Subject/ Pronoun + Verb (he + was sounding)

Q2. He asked me, “What time will the sun set tomorrow ?”
(a) He asked me what time does the sun set the next day.
(b) He asked me what time the sun would set tomorrow.
(c) He asked me what time the sun would set the next day.
(d) He asked me what time would the sun set the next day.
Ans: (c) He asked me, “What time will the sun set tomorrow.’’ ? (D.S.) Rep. V. Modal Verb Ext. wd. (Verb) He asked me what time the sun would set the next day. (I.S.) Rep. V. Modal verb Ext. wd. (Verb)

Q3. “Tinu, where have you been all these days ?” asked the Principal.
(a) The Principal asked Tinu where he had been all those days.
(b) The Principal asked Tinu where he has been all those days.
(c) The Principal asked Tinu where had he been all those days.
(d) The Principal asked to Tinu where was he all those days.
Ans: (a) “Tinu, where haveyou been all these days ?”asked the Principal. (D.S.)Verb Pro. verb Ext. wd. Rep.V. (Tinu)(Pr. Per)The Principal asked Tinu where he had been all those days. (I.S.)Rep. V. Pro. Verb Ext. wd. (You) (P. Per)

Q4. “Have you finished your assignment, Minu ?” said her brother.
(a) Minu’s brother asked Minu if you have finished your assignment.
(b) Minu’s brother said to Minu if she had finished her assignment.
(c) Minu’s brother asked her if she had finished her assignment.
(d) Minu’s brother asked Minu if she has finished her assignment
Ans: (c) “Have you finished your assignment, Minu ? “ said her brother. (D.S.)(H.V.) Pro. Verb Pro. Rep. V. (Minu) (Pr. Per.) (Mini’s) Minu’s brother asked her if she had finished her assignment. (I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb Pro. (You) (P. Per.) (Your)

Q5. He says, “I go for a walk every morning.”
(a) He says that he goes for a walk every morning.
(b) He said that he used to go for a walk every morning
(c) He said that he goes for a walk every morning.
(d) He says he went for a walk every morning.
Ans: (a) He says “I go for a walk every morning.” →(D.S.)Rep. V. Pro.Verb (He)(S. Pr.) He says that he goes for a walk every morning. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb (I) (S. Pr.) As the Rep. V. is in the Pr. Tense (say) there will be no change in the Tense

Q6. The Principal said, “Why didn’t you attend the flag hoisting ceremony, Anuj ?”
(a) The Principal asked Anuj why hadn’t he attended the flag hoisting ceremony.
(b) The Principal asked to Anuj why he hadn’t attended the flag hoisting ceremony.
(c) The Principal asked Anuj why didn’t he attend the flag hoisting ceremony.
(d) The Principal asked Anuj why he didn’t attend the flag hoisting ceremony.
Ans: (d) The Principal said,“ Why didn’t you attend the flag hoisting ceremony, Anuj ?” →(D.S.) Rep. V. Pro. Verb. (Anuj)(S. Past) The Principal asked Anuj why he didn’t attend the flag hoistingceremony. →(I.S.) Rep. V. Pro. Verb (You) (Past Perfect)

Q7. I said to him, “Where have you lost the pen I brought for you yesterday ?”
(a) I asked him where he had lost the pen I had brought him yesterday.
(b) I asked him where he had lost the pen I have brought for him the previous day.
(c) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the previous day.
(d) I asked him where had he lost the pen I had brought him the previous day.
Ans: (c) Isaid to him, “Where have you lost the pen I brought for youRep. V. Verb Pro. Verb Pro. Verb Pro. (him) (I) (S. Past) (him) Yesterday ?” →(D. S.)Ext. Wd. I asked him where he had lost the pen I had brought himRep. V. Pro. Verb Verb Pro. (You) (P. Per.) (P. Per.) (You) the previous day. (I.S)Ext. wd.

Q8. He said, “Garima wants to take up a job while her husband wants her to look after the family.”
(a) He said that Garima wanted to take up a job while her husband wanted her to look after the family.
(b) He said that Garima wants to take up a job while her husband wanted her to look after the family.
(c) He told that Garima wanted to take up a job while her husband wants her to look after the family.
(d) He said to Garima that though she wanted to take up a job while her husband wanted her to look after the family.
Ans: (a) He said, “Garima wants to take up a job while her husband wantsRep. V. Verb Inf. Verb Pro. Verb (S. pr.) (Garima’s) (S. Pr.) her to look after the family. →(D.S.)Pro. (Garima’s) He said that Garima wanted to take up a job while her husbandRep. V. Conj. Verb Inf. (S. Past) wanted her to look after the family. →(I.S.)Verb Pro. (S. Past) (Garima)

Q9. She said, “When I was a child, I wasn’t afraid of ghosts.”
(a) She said that when she was a child she wasn’t not afraid of ghosts.
(b) She said that when she was a child she hadn’t been afraid of ghosts.
(c) She said that when she was a child she wasn’t afraid of ghosts.
(d) She said that when she had been a child she wasn’t afraid of ghosts.
Ans: (c) She said, “When I was a child, I wasn’t afraid of ghosts.” →(D. S.)Rep. V. Pro. Verb Pro. Verb (She) (S. Past) (She) (S. Past) She said thatwhenshewas a child,shewasn’t afraid →Rep. V. Conj. Pro. Verb Pro. Verb (I) (S. Past) (I) (S. Past)

Q10. He said, “Reena, do you want to buy a house in Noida ?”
(a) He told Reena if she wanted to buy a house in Noida.
(b) He asked that did she want to buy a house in Noida.
(c) He asked Reena if she wants to buy a house in Noida.
(d) He asked Reena if she wanted to buy a house in Noida.
Ans: (d) He said, “Reena do you want to buy a house in Noida ?”→(D. S.)Rep. V. (H.V.) Pro. Verb Inf.Verb (Reena)(S. Pr.) He asked Reena if she wanted to buy a house in Noida. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb Inf. Verb (You)(S. Past)

Q11. I said to my friend, “Can I borrow your dictionary for one day?”
(a) I asked my friend if I could borrow his dictionary for one day.
(b) I asked my friend if I could borrow your dictionary for one day.
(c) I asked my friend if I can borrow his dictionary for one day.
(d) I asked my friend that if I can borrow his dictionary for one day.
Ans: (a) Isaid to my friend,“Can I borrow your dictionary for one day ?”→(D.S.)Rep. V. Modal Pro. Verb Pro. (Verb) (I) (friend’s) I asked my friend if I could borrow his dictionary forRep. V. Conj. Pro. Modal Verb Pro. (I) (Verb) (your) one day →(I.S.)

Q12. He said, “Let Hari come with us, mother. I’ll take care of him”
(a) He requested his mother to let Hari come with them as he will take care of him.
(b) He informed his mother to let Hari come with them as he would take care of him.
(c) He told his mother to let Hari come with them as he would take care of him.
(d) He told to his mother let Hari come with us as he would take care of him.
Ans: (c) He said, “ Let Hari come with us, mother.I’ll take care ofhim.→(D.S.)Rep. V. Pro. Pro. Modal Rep. V. (He, mother)(He) (will) (Hari) He told his mother to let Hari come with them ashewould take care of him.→(I.S.)Rep. V.Pro. Pro. Pro. Modal Pro. (us) (I) (will) (him)

Q13. “No,” said the child, “I won’t kneel, for if I do, I shall spoil my new pair of trousers.”
(a) The child said that he would not kneel for if he did so he will spoil his new pair of trousers.
(b) The child said that he will not kneel for if he kneels he will spoil his new pair of trousers.
(c) The child said that he would not kneel for if he did so he would spoil his new pair of trousers.
(d) The child said that I will not kneel for if he did kneel, he should spoil his new pair of trousers.
Ans: (c)“No,” said the child. “I won’t kneel, for if I do, I shall spoilRep. V Pro.l Modal Verb Pro. H.V. Pro. Modal Verb (the child) (will not) (child) (child) my new pair of trousers. →(D.S.)Pro. (child’s) The child said that he would not kneel, for if he did, he wouldRep. V. Conj. Pro Modal Pro. H.V. Pro. Modal (I) (will not) (I) (I) (Shall) spoil his new pair of trousers. →(I.S.)Pro. (my)

Q14. The chairman of the selection committee said, “We shall finalise the rest of our team after we have selected the skipper.”
(a) The chairman of the selection committee told that they would finalise the rest of our team after we have selected the skipper.
(b) The chairman of the selection committee said that we would finalise the rest of our team after we have selected the skipper.
(c) The chairman of the selection committee said that they would finalise the rest of their team after they selected the skipper.
(d) The chairman of the selection committee said that they would finalise the rest of their team after they had selected the skipper.
Ans: (d) The chairman of the selection committee said,”Rep. V. Pro. Modal Verb the rest of our team after we have selected thePro. Pro. Verb (Pr. Per.) skipper.” (D.S.) [Pro. ‘we’, ‘our’ stands for ‘The chairman of the selectioncommittee]The chairman of the selection committee said that they would finaliseRep. V Conj. Pro. (we)Modal (shall) the rest of their team after they had selected the skipper. →(I.S.)Modal Pro. Pro. Verb (shall) (our) (We) (P. Per)

Q15. He said, “Has anybody been unkind to you ?”
(a) He asked me if anybody had been unkind to me.
(b) He asked me had anybody been unkind to me.
(c) He asked me if anybody had been unkind to you.
(d) He asked me if anybody had been unkind to him.
Ans: (a) He said, “Has anybody been unkind to you ?” →(D.S.).Rep. V. Verb Pro. (me) (Pr. Per.) He asked me if anybody had been unkind to me. (I.S.)Rep. V. Conj. Verb (P. Per) Pro. (you)

Q16. The pilot said, “Please don’t panic but tighten your seat belts.”
(a) The pilot told to the passengers that they should not panic but tighten the seat belts.
(b) The pilot told the passengers to not panic but to tighten their seat belts instead.
(c) The pilot told the passengers not to panic but to tighten your seat belts.
(d) The pilot told the passengers not to panic but to tighten their seat belts.
Ans: (d) The Pilot said, “Please don’t panic but tighten your seat belts.” ? →(D.S.). Rep. V. Verb Pro. (S. Pr.) (passengers) The Pilot told the passengers not to panic but to tighten their seat belts. →(I.S.)Rep. V. Inf. Pro. (your) When a sentence begins with don’t in D.S. not to will be used in I.S.

Q17. He said, “Ravi, why are you sounding so depressed today?”
(a) He asked Ravi why did he sound so depressed that day.
(b) He asked Ravi why he was sounding so depressed that day.
(c) He told Ravi why he sounded so depressed today.
(d) He asked Ravi that why was he sounding so depressed that day.
Ans: (b) He said, “Ravi, why are you sounding so depressed today ?” (D.S.)Rep. V. H.V Pro. Verb Ext. wd. (Ravi)(Pr. Cont) He asked Ravi why he was sounding so depressed that day. (I.S.)Rep. V. Pro. verb Ext. wd. (You) (P.Cont) The word order will be Subject/ Pronoun + Verb (he + was sounding)

Q18. “I shall remain here and the tailor won’t be able to find me,” said she.
(a) She said that she should remain there and the tailor won’t be able to find me.
(b) She said that she should remain there and the tailor would not be able to find her.
(c) She said that she would remain there and the tailor would not be able to find her.
(d) She said that, she could remain here and the tailor would not find her.
Ans: (c) “Ishallremain here and the tailorwon’t be able to findme,” said she.→(D.S.). Pro Modal Verb Ext.Wd. Modal Pro. (I) (will not) She said that she would remain there and the tailor would notRep.V. Conj. Pro. Modal Verb Ext. Wd. Modal (I) (shall) (here) (will not) be able to find her.→(I.S.)

Q19. Mother said, “Gaurav, you will be eligible for voting when you are 18.”
(a) Mother told Gaurav he would be eligible for voting when he was 18.
(b) Mother told Gaurav that he could vote only after 18.
(c) Mother told Gaurav you will be eligible for voting when you are 18.
(d) Mother told Gaurav that he would be eligible for voting when he would be 18. (a) Mother said , “Gaurav,youwill be eligible for voting whenyouare 18.”→(D.S.). Rep. V. Pro. Modal Pro. H.V. (Gaurav) (Gaurav) Mother told Gaurav that he would be eligible for voting when he was18”.→(I.S.) Rep. V. Conj. Pro. Modal H.V. (you) (will)

Q20. He said, “Bravo You have done well.”’
(a) He applauded him to say that he had done well.
(b) He applauded him and said that you have done well.
(c) He applauded him, saying that he has done well.
(d) He applauded him, saying that he had done well.
Ans: (d) He said,”Bravo You have done well. “ →(D.S.)Rep. V. Inter. Pro. Verb (him) (Pr. Per.) He applauded him, saying that he had done well. →(I.S.)Rep. V. Pro. Conj. Pro. Verb (you)(P. Per.)

Q21. He said to me, “You are getting lazy day by day.”
(a) He informed me that I am getting lazy day by day.
(b) He told me that I have been getting lazy day by day.
(c) He told me that I was getting lazy day by day.
(d) He told me that you were getting lazy day by day.
Ans: (c) He said to me, “ You are getting lazy day by day”, →(D.S.)Rep. V. Pro. Verb (me) (Pr. Cont.) He told me that I was getting lazy day by day. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb (you)(P. cont.)

Q22. “When will I be able to vote?” I asked my mother.
(a) I asked my mother when would he be able to vote.
(b) I asked to my mother when I will be able to vote.
(c) I asked my mother when I would be able to vote.
(d) I asked my mother when would I be able to vote.
Ans: (c) “When will I be able to vote ?” I asked my mother.→(D.S.)Modal Pro. Rep. V. (I) I asked my mother when I would be able to vote. →(I.S.)Rep. V. Pro. Modal (I) (will)

Q23. I said, “Father, when will you buy me a motor cycle ?”
(a) I asked my father when will he buy me a motorcycle.
(b) I asked my father when he will buy me a motor cycle.
(c) I asked my father when would he buy me a motor cycle.
(d) I asked my father when he would buy me a motor cycle.
Ans: (d) Isaid, “Father, when will you buy me a motor cycle ?” →(D.S.)Rep. V. Modal Pro. Verb Pro. (father) (I) I asked my father when he would buy mea motor cycle. →(I.S.)Rep. V. Pro. Pro. Modal Verb Pro. (I) (you) (will) (me)

Q24. He said to me, “Is there any possibility of my getting promotion this year?”
(a) He asked me if there was any possibility of my getting promotion this year.
(b) He asked me if there was any possibility of his getting promotion this year.
(c) He asked me if there was any possibility of his getting promotion that year.”
(d) He asked me if there is any possibility of his getting promotion this year.
Ans: (c) He said to me, “Isthereany possibility ofmy getting promotionthisyear?”→(D.S.) Rep. V. H.V. Pro. Ger. Ext. Wd. (me) He asked meif therewas any possibility of his getting promotion that year.→(I.S.)Rep. V. Conj. H.V. Pro. Ext. Wd. (my)

Q25. The dealer said, “Either make your purchases or walk out of my shop.”
(a) The dealer told the customer that he would either make his purchases or walk out of his shop.
(b) The dealer ordered the customer to make his purchases and walk out of his shop.
(c) The dealer told the customer that he should either make his purchases, or walk out of his shop.
(d) The dealer requested the customer to make his purchases or walk out of his shop.
Ans: (c) The dealer said, “Eithermake your purchases orwalk out ofmy shop.”→(D.S.) Rep. V. Verb Pro. Verb Pro. (customer) (dealer’s) The dealer told the customer that he should eithermake purchases orwalk out of his shop.Rep. V. Conj. Pro. Modal Verb Pro. (your) (my)

Top
error: Content is protected !!