You are here
Home > QB Subjectwise > Part 119 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 119 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 119 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. THERMOLYSIS
(a) SISTER (b) LOTUS
(c) LORIS (d) THESIS
Ans: (b)

Q2. a. Tree b. Seed
c. Flower d. Fruit
e. Plant

(a) d, b, c, e, a (b) a, d, b, c, e
(c) b, e, a, c, d (d) b, a, c, d, e
Ans: (c)

Q3. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary :
i. Examination
ii. Explicit
iii. Expenditure
iv. Experience

(a) i, iv, iii, ii
(b) i, ii, iii, iv
(c) i, iv, ii, iii
(d) i, iii, iv, ii
Ans: (d)

Q4. Gravity : Pull :: Magnetism : ?
(a) Earth (b) Gold
(c) Attract (d) Weight
Ans: (c)

Q5. Select the related word from the given alternatives.
FUNGI: MYCOLOGY:: TISSUE: ?

(a) Haematology (b) Cytology
(c) Histology (d) Bacteriology
Ans: (c)

Q6. Select the related number from the given alternatives :
456 : 15 :: 789 : ?

(a) 22 (b) 24
(c) 26 (d) 28
Ans: (b)

Q7. The following equation becomes mathematically correct when you interchange either the sign or the numbers as indicated in the question.
Find the correct alternative.
Given equation :
(16 – 4) × 6 ÷ 2 + 8 = 30

(a) 4 and 2 (b) ÷ and –
(c) 16 and 6 (d) – and +
Ans: (b)

Q8. (a) Garden – Gardener
(b) Song – Singer
(c) Art – Artist
(d) Dance –Dancer

Ans: (a)

Q9. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Diving (b) Swimming
(c) Driving (d) Sailing
Ans: (c)

Q10. Find the odd number-pair from the given alternatives :
(a) 65-90 (b) 73-97
(c) 112-137 (d) 162-187
Ans: (b)

Q11. If the day before yesterday was Sunday, what day will it be three days after the day after tomorrow ?
(a) Sunday (b) Monday
(c) Wednesday (d) Saturday
Ans: (a)

Q12. LINEAR
(a) EAR (b) NEAT
(c) LINE (d) NEAR
Ans: (b)

Q13. a. Major b. Captain
c. Colonel d. Brigadier
e. Lt. General

(a) e, d, c, a, b (b) e, a, d, b, c
(c) d, e, a, c, b (d) c, d, b, e, a
Ans: (a)

Q14. Elbow : Wrist : : Knee : ?
(a) Fingers (b) Feet
(c) Ankle (d) Thigh
Ans: (c)

Q15. Select the related word from the given alternatives :
Star : Telescope : : Ship : ?

(a) Periscope (b) Microscope
(c) Deck (d) Gyroscope
Ans: (a)

Q16. ACEG : NPRT : : ADGJ : ?
(a) NRTX (b) ORVX
(c) NQSU (d) NQTW
Ans: (d)

Q17. If ‘–’ stands for ‘+’, ‘+’ stands for ‘×’, ‘×’ stands for ‘–’ then which one of the following is not correct ?
(a) 22 + 7 – 3 × 9 = 148
(b) 33 × 5 – 10 + 20 = 228
(c) 7 + 28 – 3 × 52 = 127
(d) 44 – 9 + 6 × 11 = 87
Ans: (c)

Q18. (a) Kerala (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Jammu

Ans: (d)

Q19. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Lion (b) Panther
(c) Tiger (d) Wolf
Ans: (d)

Q20. Find the odd number-pair from the given alternatives :
(a) 28 – 21 (b) 31 – 38
(c) 45 – 52 (d) 64 – 71
Ans: (a)

Q21. If 1st March is Saturday, then 1st April will be
(a) Sunday (b) Monday
(c) Tuesday (d) Thursday
Ans: (c)

Q22. CHRYSANTHEMUM
(a) REAM (b) TURN
(c)MONTH (d)MERCY
Ans: (c)

Q23. (a) Seed (b) Plant
(c) Flower (d) Fruit
(e) Tree

(a) a, b, c, d, e (b) b, c, d, e, a
(c) a, e, d, c, b (d) a, b, e, c, d
Ans: (d)

Q24. Receptionist : Office : : Hostess : ?
(a) Crew (b) Host
(c) Airport (d) Aircraft
Ans: (d)

Q25. Given set : (17, 13, 20)
(a) 8, 12, 19(b) 11, 9, 30
(c) 8, 19, 11(d) 5, 13, 11
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!