You are here
Home > QB Subjectwise > Part 118 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 118 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 118 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Polaris (b) Nike
(c) Crux (d) Phoenix

Ans: (c)

Q2. (a) 83 (b) 64
(c) 56 (d) 98

Ans: (b)

Q3. Select the odd letters from the given alternatives.
(a) UVX (b) BCD
(c) HIJ (d) PQR
Ans: (a)

Q4. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :
DCB, HGF, ? , PON

(a) LKJ (b) QRO
(c) SUM (d) XZY
Ans: (a)

Q5. Make a meaningful word from the given responses.
AL_E_

(a) S T (b) L R
(c) T R (d) M R
Ans: (c)

Q6. Arrange the following words according to the dictionary order :
a. extol b. extinct
c. extra d. extort

(a) a, b, c, d (b) b, a, d, c
(c) d, c, a, b (d) a, d, b, c
Ans: (b)

Q7. Chimney : Smoke : : ___ : ___
(a) Gun : Bullet
(b) House : Roof
(c) Clay : Ceramic
(d) Tea : Kettle
Ans: (a)

Q8. Book : Paper : : Bread : ?
(a) Flour (b) Biscuit
(c) Cake (d) Butter
Ans: (a)

Q9. 6 : 42 : : 7 : ?
(a) 40 (b) 56
(c) 48 (d) 52
Ans: (b)

Q10. Select the related letters from the given alternatives :
DHL : PTX : : BFJ : ?

(a) NRV (b) RVZ
(c) CGK (d) KOS
Ans: (a)

Q11. (a) Mother (b) Grandfather
(c) Father (d) Wife

Ans: (d)

Q12. (a) Legislator (b) Lawyer
(c) Mayor (d) Governor

Ans: (b)

Q13. Find out the odd number.
(a) 564327 (b) 368127
(c) 876321 (d) 742956
Ans: (d)

Q14. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) BDF (b) NQS
(c) TVX (d) HJL
Ans: (b)

Q15. INFRASTRUCTURE
(a) NATURE (b) CHARTER
(c) FRACTURE (d) RESTRAIN
Ans: (b)

Q16. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word : ENDEARMENT
(a) TENT (b) TEMPER
(c) MEANS (d) TENDER
Ans: (d)

Q17. Arrange the following words as per their order in the dictionary :
1. Embody 2. Embrace
3. Embitter 4. Emblem
5. Embroidery

(a) 3, 4, 2, 5, 1
(b) 4, 2, 5, 1, 3
(c) 4, 1, 2, 5, 3
(d) 3, 4, 1, 2, 5
Ans: (d)

Q18. PHOTO : FILM : : PHOTOSTAT : ?
(a) Photographic paper
(b) Voltage controller
(c) Electricity
(d) Paper
Ans: (d)

Q19. Blacksmith : Hammer : : ?
(a) Cloth : Tailor
(b) Surgeon : Forceps
(c) Carpenter : Wood
(d) Pen : Writer
Ans: (b)

Q20. Select the related number from the given alternatives.
24 : 15 : : 63 : ?

(a) 56 (b) 38
(c) 58 (d) 48
Ans: (d)

Q21. Select the related letters from the given alternatives :
QSUW : TVXZ : : ACEG : ?

(a) KMNP (b) EGMN
(c) DFHJ (d) FHIL
Ans: (c)

Q22. (a) Diptheria (b) Cataract
(c) Whooping Cough
(d) Encephalitis

Ans: (b)

Q23. (a) Swing (b) Googly
(c) Yorker (d) Bouncer

Ans: (b)

Q24. Find the odd number-pair from the given alternatives.
(a) 8 – 11 (b) 1 – 4
(c) 7 – 10 (d) 3 – 5
Ans: (d)

Q25. 6,13, 18, 25, 30, 37, 40
(a) 40 (b) 25
(c) 30 (d) 37
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!