You are here
Home > QB Subjectwise > Part 117 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 117 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 117 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Arrange the following words as per order in the dictionary.
(a) Spokesperson
(b) Sportsman
(c) Spreadsheet
(d) Specification
(e) Sophisticated
(a) e,d,a,b,c (b) e,d,a,c,b
(c) d,e,a,b,c (d) e,d,b,a,c
Ans: (a)

Q2. Mitochondria : Energy :: DNA : ?
(a) Inheritance
(b) Reproduction
(c) Locomotion
(d) Immunity
Ans: (a)

Q3. 25 : 81 : : 36 πŸ˜•
(a) 121 (b) 93
(c) 65 (d) 103
Ans: (a)

Q4. SHI : RIJ : : QJK : ?
(a) TDE (b) PKL
(c)UGH (d) VPQ
Ans: (b)

Q5. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
18*6 * 3 * 12* 24

(a) Γ· – = Γ— (b) Γ— Γ· – =
(c) + Γ· Γ— = (d) Γ— = Γ· +
Ans: (b)

Q6. (a) Marine (b) Ocean
(c) Navigation (d) Sea

Ans: (c)

Q7. (a) 6121 (b) 7364
(c) 1036 (d) 2710 )

Ans: (a)

Q8. (a) HCBG (b) LPOK
(c) FMEL (d) RJIQ

Ans: (a)

Q9. BD, FH, JL, NP, ?
(a) PQ (b) RS
(c) SU (d) RT
Ans: (d)

Q10. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
PREDICAMENT

(a) CEMENT (b) DEMENTIA
(c) PREDICT (d) PRIMER
Ans: (d)

Q11. Arrange the following words according to English Dictionary.
(a) Particle (b) Pardon
(c) Parchment (d) Parliament
(e) Party
(a) (b), (d), (a), (c), (e)
(b) (c), (b), (d), (a), (e)
(c) (c), (d), (b), (e), (a)
(d) (b), (c), (d), (a), (e)
Ans: (b)

Q12. Magazine : Editor :: Drama : ?
(a) Director (b) Player
(c) Manager (d) Actor
Ans: (a)

Q13. 7 : 30 : : 17 : ?
(a) 18 (b) 70
(c) 210 (d) 54
Ans: (b)

Q14. VOHA : WPIB :: CJQX : ?
(a) DKRY (b) YRKD
(c) RKDY (d) YDKR
Ans: (a)

Q15. Complete the third equation on the basis of a certain system followed in the first two equations.
(a) 5 * 4 * 2 * 1 = 1425
(b) 7 * 8 * 1 * 6 = 6817
(c) 9 * 3 * 7 * 5 = ?
(a) 3795 (b) 5397
(c) 5973 (d) 5379
Ans: (d)

Q16. (a) Bachelor (b) Widow
(c) Spinster (d) Wife

Ans: (a)

Q17. (a) 18 – 26 (b) 30 – 37
(c) 54 – 62 (d) 77 – 85

Ans: (b)

Q18. (a) UQ (b) JG
(c) RN (d) NJ

Ans: (b)

Q19. BCD, DED, FGF, HIH, ?
(a) JHJ (b) IJI
(c) JKJ (d) HJH
Ans: (c)

Q20. STRANGULATION
(a) TRIANGLE (b) GARLAND
(c) ROASTING (d) TRAUMA
Ans: (c)

Q21. 1. LEAF 2. LEARNED
3. LEAVED 4. LEAK
5. LEADEN

(a) 5, 1, 4, 2, 3 (b) 5, 1, 4, 3, 2
(c) 3, 5, 1, 4, 2 (d) 1, 4, 2, 3, 5
Ans: (a)

Q22. Maharashtra : India :: Texas : ?
(a) Canada (b) Mexico
(c) Brazil (d) USA
Ans: (d)

Q23. 09 : 81 : : 04 : ?
(a) 16 (b) 25
(c) 36 (d) 49
Ans: (a)

Q24. AK : FP :: XD : ?
(a) SJ (b) CI
(c) BH (d) TE
Ans: (b)

Q25. Which of the following interchange of signs would make the given equation correct ?
64 – 8 Γ— 9 Γ— 8 = 64

(a) + and – (b) Γ· and Γ—
(c) + and Γ· (d) – and Γ—
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!