You are here
Home > QB Subjectwise > Part 117 – Biology Previous Year Questions

Part 117 – Biology Previous Year Questions

Q1. Uric acid is the chief nitrogenous wastes in
(a) Frogs (b) Birds
(c) Fishes (d) Mankind
Ans: (b) Land snails, insects, birds, and some reptiles excrete uric acid as the major nitrogenous waste. The white, crystalline substance seen in a typical bird or lizard “poop” is actually urine: a little pool of uric acid crystals in a very small amount of water.

Q2. To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the following as Marine Park ;

(a) Gulf of Kutch
(b) Lakshadweep Islands
(c) Gulf of Mannar
(d) Andaman Islands
Ans: (a) For the protection of coral reefs, the Gulf of Kutch was declared Marine National Park under the provisions of the Wildlife (protection) Act, 1972. It is the first national marine park of India.

Q3. The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called

(a) Epithelial cells
(b) Guard cells
(c) Subsidiary cells
(d) Accessory cells
Ans: (b) The pore is bordered by a pair of specialized parenchyma cells known as guard cells that are responsible for regulating the size of the opening. Guard cells are specialized cells in the epidermis of leaves, stems and other organs that are used to control gas exchange.

Q4. Transpiration through leaves is called as

(a) Cauline transpiration
(b) Foliar transpiration
(c) Cuticular transpiration
(d) Lenticular transpiration
Ans: (b) Most of the transpiration occurs through foliar surface or surface of the leaves. It is known as foliar transpiration. Foliar transpiration accounts for over 90% of the total transpiration.

Q5. What are the folds found in the mucous lining of the empty stomach ?

(a) Typhlosole (b) Areolae
(c) Rugae (d) Villi
Ans: (c) The inner layer of the stomach is full of wrinkles known as rugae (or gastric folds). Rugae both allow the stomach to stretch in order to accommodate large meals and help to grip and move food during digestion.

Q6. Leaves of many grasses are capable of folding and unfolding because

(a) their mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma
(b) they have stomata on both sides of the leaf
(c) they have high levels of silica
(d) they have specialised bulliform cells
Ans: (d) Bulliform cells are large, bubble-shaped epidermal cells that occur in groups on the upper surface of the leaves of many grasses. These cells, by their turgor changes, cause rolling and unrolling of the leaves thus regulating water loss.

Q7. Pleura is the covering of

(a) Lung (b) Liver
(c) Kidney (d) Heart
Ans: (a) Pleura is a large, thin sheet of tissue that wraps around the outside of lungs. It is an exceedingly delicate serous membrane that is arranged in the form of a closed invaginated sac. The pleura are only visible when there is an abnormality present.

Q8. Which one of the following is an egg-laying mammal ?

(a) Sloth
(b) Duck – billed platypus
(c) Kangaroo
(d) Bandicoot
Ans: (b) The platypus, also known as the duck-billed platypus, is a semi-aquatic egg-laying mammal endemic to eastern Australia. It is one of the five extant species of monotremes, the only mammals that lay eggs instead of giving birth.

Q9. The type of kidneys present in frog are

(a) Mesonephros
(b) Metanephros
(c) Archinephros
(d) Pronephros
Ans: (a) In the frog, mesonephros is the functional kidney in embryonic as well as adult stage and mesonephric duct functions as both urinary and genital duct. Tubules of the anterior region of kidney get connected to testis to collect spermatozoa, while the posterior region remains as functional kidney and transports urinary wastes to the exterior.

Q10. Medicine of Quinine is provided by

(a) Cinchona plant
(b) Money plant
(c) Eucalyptus plants
(d) Aconite plants
Ans: (a) Quinine occurs naturally in the bark of the cinchona tree. It is a natural white crystalline alkaloid having antipyretic (fever-reducing), antimalarial, analgesic (painkilling), and anti-inflammatory properties.

Q11. Process through which plants reproduce

(a) Pollination
(b) Condensation
(c) Eating
(d) Evaporation
Ans: (a) Pollination is the process by which pollen is transferred from the anther (male part) to the stigma (female part) of the plant, thereby enabling fertilization and reproduction. This takes place in the angiosperms, the flower bearing plants.

Q12. Which one of the following is not a rabi crop ?

(a) Mustard (b) Rice
(c) Wheat (d) Gram
Ans: (b) Rabi refers to agricultural crops sown in winter and harvested in the spring. Examples of Rabi Crops: Wheat, Gram, Pea, Mustard, Linseed, Barley. Rice is a Kharif crop, cultivated and harvested during the rainy (monsoon) season in the South Asia.

Q13. Resin is a product of

(a) Grapes
(b) Coniferous trees
(c) Rubber tree
(d) Banyan tree
Ans: (b) Resin in the most specific use of the term is a hydrocarbon secretion of many plants, particularly coniferous trees. It is distinct from other liquid compounds found inside plants or exuded by plants, such as sap, latex, or mucilage.

Q14. Water of coconut is

(a) liquid nucellus
(b) liquid mesocarp
(c) liquid endocarp
(d) degenerated l iquid endosperm
Ans: (d) Coconut water, the clear liquid inside young green coconuts (fruits of the coconut palm), is liquid endosperm. In early development, it serves as a suspension for the endosperm of the coconut during their nuclear phase of development. It contains sugars, vitamins, minerals, proteins, free amino acids and growth promoting factors.

Q15. Bulbils takes part in

(a) Sexual reproduction
(b) Vegetative reproduction
(c) Food storage
(d) Respiration
Ans: (b) Bulbil is a small bulblike organ of vegetative reproduction growing in leaf axils or on flower stalks of plants such as the onion and tiger lily. It is a reproductive organ that takes part in vegetative reproduction. The bulbils drop from the parent plant on to the ground, give out adventitious roots and develop into new plants.

Q16. Fist is a first class protein as it contains

(a) essential amino-acids
(b) non-essential amino acids
(c) all essential fatty acids
(d) no amino acid
Ans: (a) Animal proteins derived from meat and fish are called first class proteins. A first-class protein is one which contains all 8 essential amino acids (which cannot be made by the body). They are also called complete proteins. Plant proteins are called second class proteins.

Q17. Stem is usually

(a) Positively Phototropic
(b) Negatively Phototropic
(c) Negatively geotropic
(d) Positively acrotropic
Ans: (a) Tropism is a growth movement whose direction is determined by the direction from which the stimulus strikes the plant. Most stems are positively phototropic, while most roots are said to be negatively phototropic.

Q18. Bacterial cells do not have

(a) Cell wall
(b) Plasma membrane
(c) Ribosome
(d) Mitochondria
Ans: (d) Unlike cells of animals and other eukaryotes, bacterial cells do not contain a nucleus and rarely harbour membrane-bound organelles. Bacteria are prokaryotes, which, by definition, are cells that don’t possess membrane-bound organelles. Mitochondria are membrane-bound organelles.

Q19. Root Hairs arise from

(a) Cortex (b) Pericycle
(c) Epidermis (d) Endodermis
Ans: (c) Root hairs are tubular-shaped tip-growing cells that arise from epidermal cells known as trichoblasts, behind the tips of young roots. Like all tip-growing cells, root hairs grow by the addition of cell wall precursors to the tip delivered by vesicles from the endomembrane system.

Q20. The gametophyte is called prothallus in

(a) Pteridophyta
(b) Bryophyta
(c) Spermatophyta
(d) Thallophyta
Ans: (a) Prothallus is usually the gametophyte stage in the life of a fern or other pteridophyte. The prothallium develops from a germinating spore. It is a short-lived and inconspicuous heart-shaped structure.

Q21. The best example of Polyembryony is

(a) Cocoa (b) Capsicum
(c) Citrus (d) Cycas
Ans: (c) In citrus fruits such as oranges, the nuclear cells that surround the embryo start dividing and protrude into the embryo sac. These develop into embryos; thus resulting in the presence of more than one embryo inside each ovule. This condition is known as polyembryony.

Q22. A Parenchyma cell which stores ergastic substance is known as

(a) Phragmoblast
(b) Idioblast
(c) Conidioplast
(d) Chloroplast
Ans: (b) Parenchyma cells containing ergastic substances are called idioblasts. Tannin cells, cells filled with raphides, etc. constitute idioblast. An idioblast is an isolated plant cell that differs from neighboring tissues. It carries out storage of reserves.

Q23. Green manure is obtained from

(a) Domestic vegetable waste
(b) Oil seed husk cakes
(c) Fresh animal excreta
(d) Decomposing green legume plants
Ans: (d) Green undecomposed material used as manure is called green manure. It is obtained in two ways: (a) growing green manure crops usually belonging to leguminous family and incorporating into the soil after sufficient growth or (b) by collecting green leaf from plants grown in wastelands, field bunds and forest. The most important green manure crops are sunnhemp, dhaincha, etc.

Q24. The environment includes

(a) Abiotic factors
(b) Biotic factors
(c) Oxygen and Nitrogen
(d) Abiotic and Biotic factors
Ans: (d) An environment encompasses all living (biotic) and non-living things (abiotic) occurring naturally on Earth. It consists of plants, animals and micro-organisms (biotic factors) in an area functioning together with all of the non-living physical (abiotic) factors.

Q25. Rhizobium is a kind of

(a) Photosynthetic bacteria
(b) Symbiotic bacteria
(c) Parasitic bacteria
(d) Saprophytic bacteria
Ans: (b) Rhizobia are soil bacteria that fix nitrogen after becoming established inside root nodules of legumes. They are the only nitrogen-fixing bacteria living in a symbiotic relationship with legumes. Common crop and forage legumes are peas, beans, clover, and soy.

Top
error: Content is protected !!