You are here
Home > QB Subjectwise > Part 116 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 116 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 116 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Eye (b) Hand
(c) Nose (d) Ear

Ans: (b)

Q2. (a) 9 (b) 16
(c) 32 (d) 25

Ans: (c)

Q3. (a) DFGH (b) KMNO
(c) ABCD (d) RTUV

Ans: (c)

Q4. D, F, I, M, ? , X
(a) A (b)H
(c) R (d)U
Ans: (c)

Q5. INSTITUTIONALISE
(a) NUTRITION
(b) INTUTION
(c) TUITION
(d) INSULATION
Ans: (a)

Q6. 1. Crawling 2. Sitting
3. Running 4. Standing
5. Walking

(a) 1 2 4 3 5 (b) 1 4 5 2 3
(c) 1 2 4 5 3 (d) 1 4 2 5 3
Ans: (c)

Q7. Telephone : Mobile phone :: Computer : ?
(a) Keyboard (b) Television
(c) Printer (d) Laptop
Ans: (d)

Q8. 64 : ? : : 72 : 53
(a) 44 (b) 54
(c) 52 (d) 70
Ans: (b)

Q9. AC : CF :: MO : ?
(a)OQ (b) PQ
(c)QR (d) OR
Ans: (d)

Q10. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
6 × 2 × 9 = 269 8 × 7 × 1 = 781 4 × 1 × 3 = ?

(a) 431 (b) 413
(c) 341 (d) 143
Ans: (d)

Q11. (a) Ink — Pen
(b) Dust — Vacuum cleaner
(c) Petrol — Car
(d) Electricity — Television

Ans: (b)

Q12. (a) 6 – 36 (b) 8 – 64
(c) 5 – 25 (d) 4 – 16

Ans: (c)

Q13. (a) KJML (b) GFIH
(c) TSVU (d) ZABY

Ans: (d)

Q14. Y V S P M ? .
(a) J (b) K
(c) L (d) I
Ans: (a)

Q15. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ADMINISTRATION
(a) SITUATION (b) RATION
(c) STRAIN (d) TRADITION
Ans: (a)

Q16. What is the best way to order the progression in Hardware ?
1- Silicon chips 2- Transistors 3- Vacuum tube 4- Integrated circuits

(a) 4, 2, 3, 1 (b) 3, 4, 1, 2
(c) 3, 2, 4, 1 (d) 4, 1, 3, 2
Ans: (c)

Q17. Illiteracy % : Education ::
Drought : ?

(a)Well (b) Rain
(c)Dam (d) River ) North Zone (Ist Sitting)
Ans:
(b)

Q18. 14 : 20 : : 16 : ?
(a) 23 (b) 48
(c) 10 (d) 32
Ans: (a)

Q19. ACDF : MOPR : : TVWY : ?
(a) LNPR (b) PRSU
(c) STVW (d) RUWZ
Ans: (b)

Q20. Which one of the following is correct?
6 * 3 * 4 * 45

(a) ÷, +, > (b) ÷, >, +
(c) >, ÷, + (d) +, >, ÷
Ans: (a)

Q21. (a) Pen – Ink (b) Pot – Water
(c) Bottle – Tonic
(d) Cylinder – Air

Ans: (a)

Q22. (a) 73 (b) 53
(c) 87 (d) 67

Ans: (c)

Q23. (a) NML (b) QPO
(c) HGE (d) XWV

Ans: (c)

Q24. EAC, GCE, IEG, ?
(a) JHI (b) KGI
(c) JGI (d) KIJ
Ans: (b)

Q25. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
ANNOUNCEMENTS

(a) CEMENT (b) NOUN
(c) COUNTER (d) TENSE
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!