You are here
Home > QB Subjectwise > Part 115 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 115 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 115 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. a. Police b. Punishment
c. Crime d. Justice
e. Judgement

(a) c, a, b, d, e (b) a, b, d, c, e
(c) e, d, c, b, a (d) c, a, d, e, b
Ans: (d)

Q2. Rain : Umbrella : : Flood : ?
(a) Bridge (b) Electricity
(c) Dam (d) Water
Ans: (c)

Q3. Given set : (3, 4, 5 )
(a) (6, 8, 10) (b) (9, 12, 15)
(c) (6, 7, 8) (d) (12, 16, 20
Ans: (c)

Q4. M A S T in English R : O C U V G T : :
LABOUR : ?

(a) NCDQWT (b) NDERWT
(c) NBCRWT (d) NEDRWT
Ans: (a)

Q5. If ‘+’ stands for multiplication, ‘–’ stands for addition, ‘×’ stands for division, then what is the value of 128 + 9 – 16 × 4 = ?
(a) 73 (b) 256
(c) 1156 (d) 1352
Ans: (a)

Q6. (a) Carbon (b) Graphite
(c) Diamond (d) Gold

Ans: (d)

Q7. (a) 34-43 (b) 62-71
(c) 55-62 (d) 83-92

Ans: (c)

Q8. (a) ZVRN (b) UQMJ
(c) SOKG (d) TPLH

Ans: (b)

Q9. A clock with only dots marking 3, 6, 9 and 12 positions has been upside down in front of a mirror.
A person reads the time in the reflection as 6 : 10. The real time is

(a) 06 : 50 (b) 12 : 40
(c) 12 : 20 (d) 6 : 10
Ans: (c)

Q10. AROMATHERAPY
(a) PARROT (b) MOTHER
(c) TRAUMA (d) RATHER
Ans: (c)

Q11. a. Stem b. Flower
c. Root d. Leaves
e. Fruit

(a) c, a, d, b, e (b) c, a, e, b, d
(c) d, c, a, e, b (d) e, b, a, d, c
Ans: (a)

Q12. Grain : Warehouse :: Water : ?
(a)Drink (b) Dam
(c) Canal (d) River
Ans: (b)

Q13. Choose the similar group of numbers on the basis of certain common properties they possess :
(31, 19, 41)

(a) (16, 27, 11)(b) (23, 33, 51)
(c) (27, 29, 47)(d) (29, 17, 37)
Ans: (d)

Q14. NUMBER : UNBMRE : :
GHOST : ?

(a)HOGST (b) HOGTS
(c)HGOTS (d) HGSOT
Ans: (c)

Q15. If L = +, M = – , N = ×, P = ÷, then 5 N 5 P 5 L 5 M 5 = ?
(a) 0 (b) 5
(c) 10 (d) 15
Ans: (b)

Q16. (a) Mile (b) Centimetre
(c) Litre (d) Yard

Ans: (c)

Q17. (a) 1 (b) 16
(c) 81 (d) 243

Ans: (d)

Q18. (a) PQXZ (b) BCQN
(c) ABDF (d) MNPR

Ans: (b)

Q19. AMV, FOX, KUZ, ? .
(a) PYB (b) OXA
(c) NYB (d) MYB
Ans: (a)

Q20. PENULTIMATE
(a) PEANUT (b) MINUTE
(c) ELIMINATE (d) LIME-TEA
Ans: (c)

Q21. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
(i) Pupa (ii) Larva
(iii) Moth (iv) Eggs

(a) (iv), (iii), (ii), (i)
(b) (iv), (iii), (i), (ii)
(c) (iv), (ii), (i), (iii)
(d) (iv), (i), (ii), (iii)
Ans: (c)

Q22. Life : Death: : Beginning: ?
(a) Era (b) End
(c) Time (d) Commence
Ans: (b)

Q23. 122 : 145 :: 226 : ?
(a) 250 (b) 256
(c) 257 (d) 290
Ans: (c)

Q24. ABCD : HGFE : : OPQR : ?
(a) STUV (b) TUSV
(c) VTSU (d) VUTS
Ans: (d)

Q25. Select the missing symbol from the given order :
?

(a) (b)
(c) (d)
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!