You are here
Home > QB Subjectwise > Part 115 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 115 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. Our vehicle had been stolen from our garage by the same burglary team.
(a) The same burglary team has stolen our vehicle from our garage.
(b) The same burglary team had stolen our vehicle from our garage.
(c) The same burglary team is stealing our vehicle from our garage.
(d) The same burglary team will have stolen our vehicle from our garage.
Ans: (b) Structure of Past Per. Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + had + been + V3 + by + Ob. Our vehicle had been stolen… by the same burglary team. In Active, the structure will be as follows: Sub. + had + V3 + Ob. The same had stolen our vehicle from burglary our garage. team

Q2. Sita learns her lessons daily.
(a) Her lessons is learnt daily by Sita.
(b) Her lessons are learnt daily by Sita.
(c) Her lessons was learnt daily by Sita.
(d) Her lessons were learnt daily by Sita.
Ans: (b) Structure of Simple Pr. Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob. Sita learns her lessons daily. In Passive, the structure will be as follows: Sub. + is/am/are + V3 + by + Ob. Her lessons are learnt by Sita. daily

Q3. It is time to water the plants.
(a) The plants should be watered.
(b) It is time when plants are watered.
(c) It is time the plants be watered.
(d) It is time for the plants to be watered.
Ans: (d) In such cases, the structure in Passive is as follows: It is time + for + Ob. + to be + V3 It is time for the plants to be watered

Q4. These days most of the students do their assignments with the help of the internet.
(a) These days most of the students are doing their assignments with the help of the internet.
(b) These days most of the assignments are done with the help of the internet by the students.
(c) These days the assignments are being done with the help of the internet by most of the students.
(d) These days the assignments are done with the help of the internet by most of the students.
Ans: (d) The structure in Active Voice, Simple Present Tense is as follows: Sub. + Verb + Ob. These days most of do their….. the students In Passive, the structure will be as follows: Sub. + is/are/am + V3 These days the are done with the assignments help of internet by + Ob. by most of the students.

Q5. Who tore the curtains yesterday ?
(a) By whom were the curtains teared yesterday ?
(b) By whom were the curtains torn yesterday ?
(c) By whom are the curtains torn yesterday ?
(d) By whom were the curtains tore yesterday ?
Ans: (b) Structure of Simple Past Tense, Active Voice, Interrogative Sentence is as follows: Q.wd. + V2 + Ob. Who tore the curtains … ? In Passive, the structure will be as follows: Q.wd. + was/were + Sub. + V3 By whom were the curtains torn…. ? [Who changes to by whom in Passive]

Q6. Shut the door.
(a) Let door be shut.
(b) Let the door be shut.
(c) Let door be shut by you.
(d) Let the door be shutted.
Ans: (b) The Imperative Sentence in the Passive Voice has the following structure: Let + Ob. + be + V3 Let the door be shut.

Q7. Rajesh could not complete his paper because he had a headache.
(a) Rajesh’s paper would not be completed because he had a headache.
(b) The paper could not be completed by Rajesh because he had a headache.
(c) The paper of Rajesh could not be completed by him because he had a headache.
(d) Rajesh’s paper could not be completed because he had a headache.
Ans: (b) Structure of Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + Modal + not + V1 + Ob. Rajesh could not complete his paper ….. In Passive, the structure will be as follows: Sub. + Modal + not + be + V3 + by The paper could not be completed by + Ob. Rajesh because….

Q8. The situation could hardly have been altered by the interference of the police force.
(a) The interference of the police force can hardly alter the situation.
(b) The interference of the police force could alter the situation with hardness.
(c) The interference of the police force could hardly have altered the situation.
(d) The interference of the police force had altered the situation.
Ans: (c) Structure of Past Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + Modal + have + been + V3 The situation could hardly have been altered + by + Ob. by the interference …… In Active, the structure will be as follows: Sub. + Modal + have + V3 The interference… could hardly have altered Ob. the situation.

Q9. Who had laughed at you ?
(a) By whom had you been laughed at ?
(b) Who had you been laughed at ?
(c) By whom you had been laughed at ?
(d) By whom were you been laughed at ?
Ans: (a) Structure of Past Per. Tense, Active Voice is as follows: Q.wd. + had + V3 + Ob. Who had laughed at you ? In Passive, the structure will be as follows: Q. wd. + had + Obj. + been + V3 By whom had you been laughed at ? [ Who changes to By whom in Passive] [ When a Q.wd. is the Ob. of a Prep., the Prep. usually comes at the end of the clause. ]

Q10. We prohibit smoking.
(a) Smoking is being prohibited.
(b) Smoking has been prohibited.
(c) Smoking will be prohibited.
(d) Smoking is prohibited.
Ans: (d) Structure of Simple Present Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob. We prohibit smoking. In Passive, the structure will be as follows: Sub. + is/are/am + V3 + by + Ob. Smoking is prohibited. [ by + Ob. can be left out.] Note: The places of Sub. and Ob. in sentence are interchanged in Passive. Sub. (Active) →Ob. (Passive) Ob. (Active) →Sub. (Passive)

Q11. I cannot trust him any more.
(a) He cannot trust by me any more.
(b) He may not be trusted by me any more.
(c) He cannot be trusted by me any more.
(d) He could not be trusted by me any more.
Ans: (c) He cannot be trusted by me any more. (Passive)

Q12. Take the medicine.
(a) Let the medicine be taken.
(b) The medicine must take you.
(c) The medicine is to be taken by you.
(d) You are requested to take the medicine.
Ans: (a) Let the medicine be taken. (Passive)

Q13. People say that he is a spy.
(a) A spy that he is said the people.
(b) It has been said by the people that he is a spy.
(c) It is said that he is a spy.
(d) He is a spy was said by people.
Ans: (d) Passive of people say is it is said. Hence, the structure is as follows: It is said + that + Complete sent. It is said that he is a spy.

Q14. Has he completed the assignments ?
(a) Has the assignments being completed by him ?
(b) Have the assignments been completed by him ?
(c) Have the assignments completed by him ?
(d) Has the assignments been completed by him ?
Ans: (b) Has/have + Subject + been + V3 + by + Object (Passive)

Q15. The boys were making kites.
(a) Kites are being made by the boys.
(b) Kites were being made by the boys.
(c) Kites are made by the boys.
(d) The boys had made kites.
Ans: (b) Kites were being made by the boys. (Passive)

Q16. He will not use the computer.
(a) By him the computer will not be used.
(b) The computer will not be used by him.
(c) The use of the computer will not be by him.
(d) The computer he will not use.
Ans: (b) The computer will not be used by him. (Passive)

Q17. I was obliged to leave.
(a) Circumstances have obliged me to leave.
(b) Circumstances obliged me to leave.
(c) Circumstance will oblige me to leave.
(d) Circumstance was obliged me to leave.
Ans: (b) Subject + V2 + Object + Infinitive (Active)

Q18. Close the door.
(a) Let the door be closed.
(b) Let the door closed.
(c) Let the door is closed.
(d) Let the door is being closed.
Ans: (c) Let the doors be closed. (Passive) The sentence is in Imperative Mood and Simple Present Tense. (Active)

Q19. We must take care of our parents.
(a) Our parents are taken care of by us.
(b) Our parents will be taken care of by us.
(c) Our parents had been taken care of by us.
(d) Our parents must be cared for by us.
Ans: (d) Subject + must be + V3 + Preposition + by + Object + (Passive)

Q20. Please close the door.
(a) You please close the door.
(b) You close the door yourself.
(c) Let the door be closed by you.
(d) Please be the door closed by you.
Ans: (c) You are requested to close the door. (Passive) Let the door be closed by you. (Passive)

Q21. The agreement between the management and the workers was drafted by an advisory board.
(a) The agreement between the management and the workers is being drafted by an advisory board.
(b) An advisory board drafted the agreement between the management and the workers.
(c) An advisory board is drafting the agreement between the management and the workers.
(d) An advisory board had drafted the agreement between the management and the workers.
Ans: (b) Subject + V2 + Object. (Active)

Q22. Put up the tent.
(a) Let the tent be put up.
(b) The tent is being put up.
(c) The tent has been put up.
(d) Let the tent being put up.
Ans: (a) Let + Subject + be + V3. (Passive)

Q23. Please give me your pen and take your seat.
(a) Let your pen given me and take your seat.
(b) You are requested to give me your pen and take your seat.
(c) You are warned to give me your pen and take your seat.
(d) You are ordered to give me your pen and take your seat.
Ans: (b) You are requested + Infinitive + Object (Passive)

Q24. The prisoner is known to have assaulted warden earlier too.
(a) It is known that the prisoner has assaulted the warden earlier too.
(b) The warden was assaulted by the prisoner earlier too.
(c) It is known that the warden has been assaulted by the prisoner earlier too.
(d) It is known that the warden has assaulted the prisoner earlier too.
Ans: (c) It is known + that + Subject + has been + V3 (Passive)

Q25. Can she write an interesting story ?
(a) Can an interesting story be written for her ?
(b) Can an interesting story be written to her ?
(c) Can an interesting story be written by her ?
(d) Could an interesting story be written by her ?
Ans: (c) Can + Subject + be + V3 + Object ? (Passive)

Top
error: Content is protected !!