You are here
Home > QB Subjectwise > Part 114 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 114 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 114 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) SHAWL (b) SWEATER
(c) UMBRELLA (d) GLOVES

Ans: (c)

Q2. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 43 – 6 (b) 28 – 4
(c) 50 – 7 (d) 36 – 5
Ans: (b)

Q3. 81, 66, 53, 43
(a) 53 (b) 43
(c) 81 (d) 66
Ans: (d)

Q4. REHABILITATION
(a) RELATION (b) BRITTLE
(c) BRITAIN (d) BROACH
Ans: (d)

Q5. a. Rain b. Monsoon
c. Rescue d. Flood
e. Shelter f. Relief

(a) a, b, d, e, c, f
(b) a, b, c, d, e, f
(c) b, a, d, c, e, f
(d) d, a, b, c, f, e
Ans: (c)

Q6. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary :
i. Claim ii. Clearly
iii. Clerk iv. Clerical

(a) ii, i, iv, iii (b) i, iii, ii, iv
(c) i, ii, iii, iv (d) i, ii, iv, iii
Ans: (d)

Q7. FERTILIZER : CROPS : : ?
(a) TEACHER : EDUCATION
(b) CHLORINE : WATER
(c) TONIC : BODY
(d) PESTICIDE : RATS
Ans: (c)

Q8. Select the related word pair from the given alternatives.
Head : Human Body :: ?

(a) Arc : Circle
(b) Cube : Circle
(c) Square : Circle
(d) Triangle : Circle
Ans: (a)

Q9. Select the related number-pair from the given alternatives :
12 : 144 :: ?

(a) 10 : 40 (b) 15 : 125
(c) 20 : 400 (d) 22 : 464
Ans: (c)

Q10. In the following question you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.
If + means ÷, – means ×, ÷ means + and × means –, then 63 × 24 + 8 ÷ 4 + 2 – 3 = ?

(a) 54 (b) 66
(c) 186 (d) 48
Ans: (b)

Q11. (a) Wheat (b) Rice
(c) Jowar (d) Beans

Ans: (d)

Q12. Find the odd word pair from the given alternatives.
(a) Hard : Soft (b) Hot : Cold
(c) Right : Wrong
(d) Come : Arrive
Ans: (d)

Q13. Find the odd number from the given alternatives :
(a) 63-36 (b) 45-74
(c) 48-84 (d) 26-62
Ans: (b)

Q14. If the day before yesterday was Thursday, when will Sunday be ?
(a) Tomorrow
(b) Day after tomorrow
(c) Today
(d) Two days after today
Ans: (a)

Q15. INFRASTRUCTURE
(a) INSTRUCTURE
(b) INSTRUCTOR
(c) INTACT
(d) FRITTER
Ans: (b)

Q16. a. Sentence b. Word
c. Chapter d. Phrase
e. Paragraph

(a) d,c,a,b,e (b) b,c,e,d,a
(c) c,e,a,d,b (d) a,c,b,d,e
Ans: (c)

Q17. Quack : Duck : : Bellow : ?
(a) Fox (b) Bull
(c) Frog (d) Cat
Ans: (b)

Q18. Select the related word from the given alternatives :
Air : Bird : : Water : ?

(a) Fish (b) Swim
(c) Wash (d) Drink
Ans: (a)

Q19. EGIK : FILO : : FHJL : ?
(a) GJMP (b) GMJP
(c) JGMP (d) JGPM
Ans: (a)

Q20. If ‘×’ means ‘+’, ÷ means ‘–’, + means ‘÷’ and ‘–’ means ‘×’ then what should be the value of the given equation?
14 × 4 ÷ 70 + 10 – 2 = ?

(a) 33 (b) 15
(c) 30 (d) 4
Ans: (d)

Q21. (a) Violin (b) Veena
(c) Sitar (d) Sexaphone

Ans: (d)

Q22. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Geometry
(b) Trigonometry
(c) Algebra
(d) Mathematics
Ans: (d)

Q23. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 48 : 134 (b) 40 : 110
(c) 18 : 48 (d) 30 : 80
Ans: (c)

Q24. Ann is 300 days older than Varun and Sandeep is 50 weeks older than Ann. If Sandeep was born on Tuesday, on which day was Varun born ?
(a) Monday (b) Thursday
(c) Tuesday (d) Friday
Ans: (a)

Q25. EXAMINATION
(a) ANIMATION (b) NATION
(c) MINT (d) NOTION
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!