You are here
Home > QB Subjectwise > Part 114 – Biology Previous Year Questions

Part 114 – Biology Previous Year Questions

Q1. Five Kingdom classification was given by
(a) Whittaker (b) Haeckel
(c) Linneus (d) Copeland
Ans: (a) Robert Harding Whittaker was a distinguished American plant ecologist who was the first to propose the five-kingdom taxonomic classification of the world’s biota into the Animalia, Plantae, Fungi, Protista, and Monera in 1969. He also proposed the Whittaker Biome Classification, which categorized biome-types upon two abiotic factors: temperature and precipitation.

Q2. Animals with Chitinous exoskeleton are

(a) Insects (b) Sponges
(c) Sea-Urchin (d) Snails
Ans: (a) Chitin is the main component of the cell walls of fungi, the exoskeletons of arthropods such as crustaceans (e.g., crabs, lobsters and shrimps) and insects, the radulas of mollusks, and the beaks and internal shells of cephalopods, including squid and octopuses. Combined with calcium carbonate, as in the shells of Crustacean and mollusks, chitin produces a much stronger composite.

Q3. The heart rate in an adult person is

(a) 50-60 times per minute
(b) 70-80 times per hour
(c) 70-80 times per second
(d) 70-80 times per minute
Ans: (d) Heart rate refers to the speed of the heartbeat, specifically the number of heartbeats per unit of time. The heart rate is typically expressed as beats per minute (bpm). The normal human heart rate ranges from 60–100 bpm; however 70-80 bpm is treated as the normal in adults.

Q4. Which of the following is a tapeworm ?

(a) Fasciola
(b) Schistosoma
(c) Taenia
(d) Enterobius
Ans: (c) Taenia is a genus of tapeworm that includes some important parasites of livestock. Members of the genus are responsible for taeniasis and cysticercosis in humans. There are more than 100 species recorded. They are morphologically characterized by a ribbon-like body composed of a series of segments called proglottids.

Q5. The scavengers f earth are

(a) Bacteria (b) Viruses
(c) Algae (d) Fungi
Ans: (c) A scavenger is an organism that mostly consumes decaying biomass, such as meat or rotting plant material. Blue-green algae (BGA) inhibit lipid peroxidation and have free radical scavenging activity, which can be beneficial for the protection against oxidative stress.

Q6. Bone osification test is conducted to as certain human

(a) Brain efficiency
(b) Tentative age
(c) Tentative height
(d) Drug addiction
Ans: (b) Ossification is the process of laying down new bone material by cells called osteoblasts. It is synonymous with bone tissue formation. As per scientific evidence, by the age of 25 years nearly all bones are completely ossified in humans. Ossification test is a guess work based on the fusion of joints in the human body b/w birth and age 25. If all joints are fused the person must be of 25yrs of age or older.

Q7. Which of the following is the basic characteristic of a living organism ?

(a) Ability to breathe
(b) Ability to reproduce
(c) Ability to move
(d) Ability to eat
Ans: (a) Living beings are systems or organisms that tend to respond to changes in their environment and inside themselves, in such a way as to promote their own continuation and longevity. They have the ability to breathe or respire, move or navigate and the ability to multiply. Living organisms include human beings, plants, insects, animals among others.

Q8. Myopia is a disease connected with

(a) Lungs (b) Brain
(c) Ears (d) Eyes
Ans: (d) Myopia, commonly known as nearsightedness, is a vision condition in which close objects are seen clearly, but objects farther away appear blurred. It occurs if the eyeball is too long or the cornea, the clear front cover of the eye, has too much curvature. Concave lenses or corrective surgery is used to correct this defect.

Q9. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms ?

(a) Eco-niche (b) Ecosystem
(c) Ecozone (d) Habitat
Ans: (b) An ecosystem is a community of living organisms in conjunction with the nonliving components of their environment, interacting as a system. The nature of the organisms—the species, functional groups and trophic levels to which they belong—dictates the sorts of actions these individuals are capable of carrying out, and the relative efficiency with which they do so.

Q10. In a poultry unit, the factor most influencing the cost is the cost of

(a) feed
(b) transportation
(c) chicks
(d) medicines
Ans: (a) Feed cost is one of the important variable costs that plays a big role in determining the poultry cost. Variable costs rise and fall with the size of the output and the level of the operation. Fixed costs (for items such as taxes, insurance, interest, and depreciation on buildings and equipment), are incurred whether or not there is any output.

Q11. Haemoglobin in the blood is a complex protein rich in

(a) Iron (b) Silver
(c) Copper (d) Gold
Ans: (a) Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells of all vertebrates. Iron is an essential part of hemoglobin. When iron stores are low, both hemoglobin and red blood cell production slows, causing anemia.

Q12. Vitamin C is also known as

(a) Amino acid
(b) Ascorbic acid
(c) Acetic acid
(d) Azelaic acid
Ans: (b) Ascorbic acid is a naturally occurring organic compound with antioxidant properties which is one form of Vitamin C. It dissolves well in water to give mildly acidic solutions. It is used to prevent and treat scurvy, a disease caused by a lack of vitamin C in the body

Q13. Which of the following is not a stem modification ?

(a) Bulb of Onion
(b) Corm of Arvi
(c) Tuber of Sweet-potato
(d) Tuber of Potato
Ans: (c) A modified stem is a part of a plant with special features developed for special functions. Modified stems can be found either above or below ground. Examples of above the ground modified stems include; crowns, stolons, runners or spurs, while below the ground include; bulbs, corms, rhizomes, tubers and tendrils. Sweet potato is an example of a tuberous root.

Q14. Clitellum is found in

(a) Leech (b) Snail
(c) Nereis (d) Earthworm
Ans: (d) The clitellum is a thickened glandular and nonsegmented section of the body wall near the head in earthworms and leeches, that secretes a viscid sac in which the eggs are deposited. Its main function is to store the eggs of the earthworm.

Q15. The type of fruit obtained from a multicarpillary, apocarpous gynoecium is:

(a) composite (b) aggregate
(c) simple (d) multiple
Ans: (b) Aggregate fruits are the group of fruitlets which develop from the multicarpellary, apocarpous ovary. Flowers with apocarpous multiple gynoecium are apt to give rise to a number of fruits as there are a number of free ovaries, each capable of giving rise to one fruit. Berries are good example of such fruits.

Q16. The plants, which grow under water stress condi tions of deserts are :

(a) Epiphytes
(b) Xerophytes
(c) Heliophytes
(d) Sciophytes
Ans: (b) The term xerophyte refers to a plant species that has evolved over time to adapt to dry regions like deserts. Xerophytes have adapted to be able to keep extremely large amounts of water for a long period of time. Without this capability, the plant would die, as the desert region itself does not provide enough water to sustain life.

Q17. Coupling and repulsion are the two states of :

(a) linkage (b) chiasma
(c) mutation (d) crossing over
Ans: (a) Genetic linkage is the tendency of genes that are located proximal to each other on a chromosome to be inherited together during meiosis. The figure below depicts the gamete composition for linked genes from coupling and repulsion crosses:

Q18. Stamens are fused with each other by their anthers and also with the petals in :

(a) Leguminosae
(b) Liliaceae
(c) Compositae
(d) Euphorbiaceae
Ans: (c) The loose union of structure of the same whorl is called cohesion, but the intimate histological union is called connation. When anthers are fused with each other, the condition is described as syngenesious e.g., Compositae, Lobeliaceae. This fusion is called cohesion. When there is fusion of stamens with petals, they are described as epipetalous e.g., Gamopetale.

Q19. Deficiency of iron causes :

(a) Goitre (b) Polio
(c) Rickets (d) Scurvy
Ans: (*) Goitre: swelling of the neck or larynx resulting from enlargement of the thyroid gland due to iodine deficiency; Polio: an acute, viral, infectious disease spread from person to person, primarily via the fecal- oral route; Rickets: defective mineralization of bones due to deficiency or impaired metabolism of vitamin D; Scurvy: a disease resulting from a deficiency of vitamin C. Iron deficiency leads to anemia.

Q20. Where does the cabbage store food ?

(a) Leaves (b) Stem
(c) Fruit (d) Root
Ans: (a) Cabbages have no need to store food as they are seasonal plants and die after about 4 to 6 months. They do however produce food in the leaves of the plants and would utilize short-term storage (in the leaves) for simple metabolic processes.

Q21. Study of organisms in relation to their environment is called :

(a) Ecology (b) Zoology
(c) Entomology (d) Palynology
Ans: (a) Ecology is the scientific study of interactions among organisms and their environment, such as the interactions organisms have with each other and with their abiotic environment. Topics of interest to ecologists include the diversity, distribution, amount (biomass), number (population) of organisms, as well as competition between them within and among ecosystems.

Q22. Crossing-over occurs during

(a) Leptotene (b) Zygotene
(c) Pachytene (d)Diplotene
Ans: (c) Chromosomal crossover (or crossing over) is the exchange of genetic material between homologous chromosomes that results in recombinant chromosomes. It is one of the final phases of genetic recombination, which occurs during prophase I of meiosis (pachytene) during a process called synapsis.

Q23. In which of the following multiple epidermis is found ?

(a) Boerhaavia
(b) Amaranthus
(c) Helianthus
(d) Nerium
Ans: (d) It is assumed that protodermal cells divide periclinally in certain cases to form multiseriate or multiple epidermis. The multiple epidermis is found in some organs like roots of orchids (Vanda), leaves of Ficus, Nerium, Piperomia, etc. In Nerium, it is found on both surfaces.

Q24. Blood cancer is commonly known as

(a) Leucoderma
(b) Leukaemia
(c) Haemophilia
(d) Sickle-cell anaemia
Ans: (b) Leukemia is a cancer of blood and bone marrow. When a person has leukemia, the body makes too many white blood cells (leukocytes). The causes of most types of leukemia are not known. In general, all cancers have a breakdown in the normal way cell division is controlled.

Q25. The first stable product of photosynthesis is

(a) Starch
(b) Sucrose
(c) Phosphoglyceric acid
(d) Glucose
Ans: (c) The first product of photosynthesis is a threecarbon compound called phosphoglyceric acid and phosphoglyceraldehyde. Almost immediately, two of these join to form a glucose molecule. Certain herbaceous plants such as sugarcane, corn, and sorghum, form as the first products of photosynthesis not threecarbon but four-carbon compounds— oxalacetic, malic, and aspartic acids.

Top
error: Content is protected !!