You are here
Home > QB Subjectwise > Part 114 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 114 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. The child upset the salt over everything.
(a) The child is upset about the salt over everything.
(b) The salt is upset over everything by the child.
(c) The salt is upsetted by the child over everything.
(d) The salt was upset over everything by the child.
Ans: (d) The structure of S. Past, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob. The child upset the salt….. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 The salt was upset over everything + by + Ob. (Sub. of Active) by the child

Q2. He opens the door.
(a) The door is opened by him.
(b) The door was opened by him.
(c) The door shall be opened by him.
(d) The door will be opened by him.
Ans: (a) The structure of S. Pr., Active Voice is as follows: Sub. + V. + Ob. He opens the door In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + V3 + by + The door is opened by Ob. (Sub. of Active) him

Q3. I am going to bring him here.
(a) He is going to bring here by me.
(b) He is being brought here by me.
(c) He is going to be brought here by me.
(d) He is being gone to be brought here by me.
Ans: (c) The structure of going to (Fut.), Active Voice is as follows: Sub. + is/are/am + going to + V1 + Ob. I am going to bring him…. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/are/am + going to + be He is going to be + V3 + by + Ob. (Sub. of Active) brought ….. by me.

Q4. He has sent me a present.
(a) I have been sent to him a present.
(b) A present will be sent to me by him.
(c) A present have been sent to me.
(d) A present has been sent to me by him.
Ans: (d) The structure of P.Per., Active Voice is as follows: Sub. + has/have 3 1 2 He has sent me a present In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub (Ob2 of Active) + has/have + been + V3 + to A present has been sent to + Ob1 (Ob1 of Active) + by + Ob2 (Sub. of Active) me by him

Q5. Parents love their children.
(a) Children have been loved by their parents.
(b) Children will be loved by their parents.
(c) Children are loved by their parents.
(d) Children are being loved by their parents.
Ans: (c) In Passive Voice, Simple Pr., the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/are/am + V3 + by Children are loved by + Ob. (Sub. of Active) their parents.

Q6. The painting would have been stolen if he hadn’t helped.
(a) Someone had stolen the painting if he hadn’t helped.
(b) Someone stole the painting if he hadn’t helped.
(c) Someone would have stolen the painting if he hadn’t helped.
(d) Someone may have stolen the painting if he hadn’t helped.
Ans: (c) In Passive Voice, Fut. Per., the structure is as follows: Sub. + will/shall + have + been The painting would have been V3 + (by + Ob.) stolen (by someone) …. (not required) In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob of Passive) + will/shall + have + V3 someone would have stolen + Ob. (Sub. of Passive) the painting …..

Q7. They believe Veerappan to be dangerous.
(a) Veerappan has been believed to be dangerous.
(b) Veerappan could be believed to be dangerous.
(c) Veerappan is believed to be dangerous.
(d) Veerappan can be believed to be dangerous.
Ans: (c) The structure of S.Pr., Passive Voice will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + V3 Veerappan is believed…. (by them)

Q8. My last venture undid me completely.
(a) I was completely undone by my last venture
(b) I was incompletely done by my last venture
(c) I was not done completely by my last venture.
(d) I was not being undone completely by my last venture.
Ans: (a) The structure of S.Past, Passive Voice will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were I was completely + V3 + by + Ob. (Sub. of Active) undone by my last venture

Q9. Your promises are to be kept by you
(a) Promises must be kept by you.
(b) You are to keep your promises.
(c) You may keep your promises.
(d) You should keep your promises.
Ans: (b) The sentence is in Passive Voice. In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. + are to + V1 + Ob. You are to keep your promises

Q10. Many types of fish were being sold by them at the market.
(a) They are selling many types of fish at the market.
(b) They were sel ling many types of fish at the market.
(c) They have sold many types of fish at the market.
(d) They sell many types of fish at the market.
Ans: (b) Sent. in the Past Cont. have the following structure: Sub. + was/were + being + V3 Many types were being sold of fish + by + Ob. by them ….. In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + was/were + Ving They were selling + Ob. (Sub. of Passive) many types of fish at the market.

Q11. We have cycled more than ten kilometers.
(a) More than ten kilometers have been cycled by us.
(b) None of the above.
(c) We have been cycling for more than ten kilometers.
(d) Both of the above.
Ans: (a) Passive Sent. in the Pr. Per. has the following structure: Sub. (Ob. of Active) + has/have + been + V3 More than ten have been cycled kilometers by + Ob. (Sub. of Active) by us.

Q12. The lady is treading on the flowers.
(a) The flowers are being treaden on by the lady.
(b) The flowers are being trodden on by the lady.
(c) The flowers are being trod on by the lady.
(d) The flowers are being treaded on by the lady.
Ans: (b) Passive Sent. in the Pr. Cont. has the following structure: Sub. (Ob. of Active) + is/are/am + being The flowers are being + V3 + by + Ob. (Sub. of Active) trodden on by the lady.

Q13. The historical society built the museum.
(a) The museum was built by the historical society.
(b) The museum has been built by the historical society.
(c) The museum is built by the historical society.
(d) The museum was being built by the historical society.
Ans: (a) Passive Sent. in the S. Past has the following structure: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 + by The museum was built by Ob. (Sub. of Active) the historical society.

Q14. Let him be told to do it.
(a) He is told to do it.
(b) He should be told to do it.
(c) Tell him to do it.
(d) Tell him about doing it.
Ans: (c)The Imp. Sent. in the Passive Voice has the following structure: Let + Sub. + be + V3 (by Ob.) Let him be told ….. (not required) In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + V1 + Ob. (Sub. of Passive) (not required) tell him to do it.

Q15. Please see that the room is swept and mopped before I return.
(a) Please see that somebody will sweeps and mop the room before I return.
(b) Please see that somebody has swept and mopped the room before I return.
(c) Please see that somebody sweeps and mops the room before I return.
(d) Please see that somebody is sweeping and mops the room before I return.
Ans: (c) Active Sent. in the S.Pr. has the following structure: Sub. (Ob. of Passive) + V1 + …..somebody sweeps and mops Ob. (Sub. of Passive) the room….

Q16. The Swiss regarded him as an imposter and called him a Villain.
(a) He has been regarded as an imposter and called a Villain by the Swiss.
(b) He was regarded as an imposter and is called a Villain by the Swiss.
(c) He is regarded as an imposter and called a Villain by the Swiss.
(d) He was regarded as an imposter and was called a villain by the Swiss.
Ans: (d) The structure of Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob1 2 2 The Swiss regarded him… and called him… The structure in Passive Voice will be as follows: Sub(Ob. of Active) + was/were + V3 + and He was regarded…. and + was/were + V3 + by was called…. by the Swiss.

Q17. That too many cooks spoil the broth is known to all.
(a) All knew that too many cooks spoilt the broth.
(b) All knows that the broth is spoilt by too many cooks.
(c) All know that too many cooks spoil the broth.
(d) All know that the broth is spoilt by too many cooks.
Ans: (c)Structure of Simple Present Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + is/am/are V3 + to + Ob. That too many …. is known to all The structure in Active Voice will be as follows: Sub. + V1 + that All know that too many cooks….

Q18. Did he plan an excursion to mountains ?
(a) Has an excursion to mountains planned by him ?
(b) Had an excursion to mountains planned by him?
(c) Was an excursion to mountains planned by him ?
(d) Is an excursion to mountains planned by him ?
Ans: (c)Structure of Past Tense, Active Voice, Interrogative Sentence is as follows: Q.wd. + Sub. + V1 + Ob. Did he plan an excursion ….. ? In Passive Voice, the structure will be as follows: [ The primary Aux. V. (do, does, did) do not appear in the Passive form.] Was/were + Sub. + V3 Was an excursion… planned by Ob. (Agent) ? him ?

Q19. The judge ordered the murderer to be hanged.
(a) The order was given by the judge to hang the murderer.
(b) The murderer was to be hanged according to the order of the judge.
(c) The murderer was ordered by the judge to be hanged.
(d) It was ordered by the judge to hang the murderer.
Ans: (d) Structure of Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob. + to be The judge ordered the murderer to be V3 hanged. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. + was/were + V3 + by + Ob. It was ordered by the judge to + V1 + Ob2 to hang the murderer.

Q20. Kindly offer your remarks.
(a) You have been requested to offer your remarks.
(b) You were requested to offer your remarks.
(c) You are requested to offer your remarks.
(d) You are being requested to offer your remarks.
Ans: (c) The structure of an Imperative Sentence (request) will be as follows: Sub. + are requested + to + V1 + Ob. You are requested to offer your remarks

Q21. Ratan is performing an experiment.
(a) An experiment is performed by Ratan.
(b) An experiment is being performed by Ratan.
(c) An experiment was performed by Ratan.
(d) Experiments were performed by Ratan.
Ans: (b) Structure of Pr. Cont. Tense, Active Voice is as follows: Sub. + is/are/am + Ving + Ob. Ratan is performing an experiment. In Passive, the structure will be as follows: Sub. + is/are/am + being + V3 + An experiment is being performed by + Ob by Ratan.

Q22. I shall be obliged to go.
(a) Circumstances could oblige me to go.
(b) Circumstances will oblige me to go.
(c) Circumstances would oblige me to go.
(d) Circumstances may oblige me to go.
Ans: (b) Structure of Simple Future Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + will/shall + be + V3 by + Ob. I shall be obliged …. In Active, the structure will be as follows: Sub. + will/shall + V1 + Ob. Cirumstance will oblige me to go

Q23. Who gave you the money ?
(a) By whom was you given the money ?
(b) By whom were you given the money ?
(c) Who was given the money by you ?
(d) Who gave the money to you?
Ans: (b) Structure of Past T., Active Voice, Interrogative Sent. is as follows: Q. wd + V2 + Ob. Who gave you … ? In Passive the structure will be as follows: Q.wd + was/were + Sub. + V3 By whom were you given …. ? [who changes to by whom in the Passive.]

Q24. I didn’t speak even a single word in the meeting.
(a) Even a single word had not been spoken by me in the meeting.
(b) Even a single word have not been spoken by me in the meeting.
(c) Even a single word was not spoken by me in the meeting.
(d) Even a single word has not been spoken by me in the meeting.
Ans: (c) Structure of Simple Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + Aux. + V1 + Ob. I didn’t speak even ….. In Passive, the structure will be as follows: Sub. + was/were + not + V3 + by + Even a single was not spoken by word Ob. me in the meeting

Q25. We shall write a novel.
(a) A novel will have been written by us.
(b) A novel will be written by us.
(c) A novel is written by us.
(d) A novel would be written by us.
Ans: (b) Structure of Simple Future Tense, Active Voice is as follows: Sub. + will/shall + V1 + Ob. we shall write a novel. In Passive, the structure will be as follows: Sub. + will/shall + be + V3 + by + Ob. A novel will be written by us.

Top
error: Content is protected !!