You are here
Home > QB Subjectwise > Part 113 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 113 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 113 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 18 : 30 :: 36 : ?
(a) 54 (b) 62
(c) 64 (d) 66
Ans: (d)

Q2. BAD : DDH : : CUT : ?
(a) DCV (b) DDX
(c) ECW` (d) EXX
Ans: (d)

Q3. Which of the following interchange of signs would make the equation correct ?
8 × 6 + 2 = 22

(a) +, ×, 2 and 6
(b) +, ×, 2 and 8
(c) +, ×, 6 and 8
(d) +, ×, 2 and 22
Ans: (c)

Q4. (a) Poland (b) Korea
(c) Spain (d) Greece

Ans: (b)

Q5. (a) 9, 10 (b) 24, 25
(c) 2, 3 (d) 20, 21

Ans: (a)

Q6. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) OMQ (b) TPR
(c) TRV (d) VTX
Ans: (b)

Q7. In the following question, a series is given with one alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.
L, C, M, B, N, A, O ?

(a) B (b) P
(c) Q (d) Z
Ans: (d)

Q8. CORRESPONDING
(a) CORRECT (b) DISCERN
(c) REPENT (d) RESPONSE ) East Zone (IInd Sitting)
Ans: (b)

Q9. Which will appear fourth in the dictionary?
(a) degrade
(b) density
(c) deterioration
(d) determination
Ans: (d)

Q10. Taste : Tongue : : Walk : ?
(a) Pavement
(b) Crutch
(c) Legs
(d) Walking stickv
Ans: (c)

Q11. Insects : Entomology : :
Snakes : ?

(a) Agrology (b) Ophiology
(c) Mycology (d) Cetology
Ans: (b)

Q12. 9 : 50 : : ?
(a) 22 : 110 (b) 18 : 190
(c) 15 : 225 (d) 20 : 105
Ans: (d)

Q13. Select the related letters from the given alternatives.
HAPPY : ibqqz : : FRESH : ?

(a) gsfti (b) gsdti
(c) gsftj (d) esftg
Ans: (a)

Q14. (a) Distinguish
(b) Scatter
(c) Differentiate
(d) Classification

Ans: (d)

Q15. (a) Fraternity (b) Liberty
(c) Society (d) Equality

Ans: (c)

Q16. Find out the odd number pair.
(a) (61, 244) (b) (24, 96)
(c) (27, 135) (d) (54, 216)
Ans: (c)

Q17. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) TOP (b) COP
(c) MOP (d) JOP
Ans: (d)

Q18. AUTOGRAPHS
(a) GRAPH (b) TROUGH
(c) PATHOS (d) GREAT
Ans: (d)

Q19. Unscramble the following letters to frame a meaningful word.
Then find out the correct numerical position of the letters.
O T Y S R H I 1 2 3 4 5 6 7

(a) 6 7 4 2 1 5 3
(b) 6 2 4 1 3 7 5
(c) 6 4 5 2 1 7 3
(d) 6 3 4 7 1 2 5
Ans: (a)

Q20. Arrange the following words according to the dictionary order :
(a) Approach (b) Appropriate
(c) Approval (d) Approve
(a) acdb (b) abdc
(c) cdab (d) abcd
Ans: (d)

Q21. Philatelist : Stamps : :Numismatist : ?
(a) Coins (b) Maps
(c) Jewels (d) Samples
Ans: (a)

Q22. Motor : Coil : : ?
(a) Table : Chair
(b) Regiment : Soldier
(c) Wheel : Car
(d) Wheel : Bearing
Ans: (d)

Q23. Select the related letters/words/ numbers from the given alternatives.
5 : 36 :: 7 : ?

(a) 36 (b) 49
(c) 64 (d) 81
Ans: (c)

Q24. Select the related letters from the given alternatives :
ACEG : BDFH : : IKMO : ?

(a) IJKL (b) JLNP
(c) KLMN (d) HIJK
Ans: (b)

Q25. (a) Harmless (b) Guilty
(c) Innocent (d) Fearless

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!