You are here
Home > QB Subjectwise > Part 113 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 113 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. One should keep ones promises.
(a) Promises should be kept by someone.
(b) One promise should be kept.
(c) Once a promise should be kept.
(d) Promises should be kept.
Ans: (d) In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + should + be + V3 Promises should be kept [(by one) not required]

Q2. People in Egypt speak Arabic.
(a) Arabic was spoken by people in Egypt.
(b) Arabic is spoken in Egypt.
(c) In Egypt Arabic is spoken.
(d) Arabic is being spoken by people in Egypt.
Ans: (b) Active Sent. in the Simple Pr. has the following structure: Sub. + V1 + Ob. People in Egypt Speak Arabic In Passive, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + V3 + Arabic is spoken Ob. (Sub. of Active) in Egypt

Q3. The poor must be looked after by society.
(a) Society must have looked after the poor.
(b) Society must look after the poor.
(c) Society must be looked after the poor.
(d) Society must looked after the poor.
Ans: (b) The structure of Passive Sent. with Mod. is as follows: Sub. + Mod. + be + V3 + by The poor must be looked after by + Ob. society In Active, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + Mod. + V1 Society must look after Ob. (Sub. of Passive) the poor

Q4. We should respect elders.
(a) Elders should have respected.
(b) Elders are to be respected.
(c) Elders have been respected.
(d) Elders should be respected.
Ans: (d) The Passive Sent. with Modals will have the following structure: Sub. (Ob. of Active) + Mod. + be + V3 Elders should be respected + by + Ob. [by + Ob. may be ignored]

Q5. Can we rely on him ?
(a) Can he be relied on ?
(b) Can we be relied by him ?
(c) Can he be relied by us ?
(d) Can we be relied on by him?
Ans: (a) The Active structure of Int. Sent. is as follows: Q.wd + Sub. + V1 + Ob. Can we rely on him? The Passive structure will be as follows: Q.wd + Sub. (Ob. of Active) + be + V3 Can he be relied on ? [by + Ob. may be ignored]

Q6. Who teaches you English ?
(a) By whom you are taught English ?
(b) By whom English is taught to you ?
(c) By whom was you taught English ?
(d) By whom are you taught English ?
Ans: (d) The Passive sent. of Int. sent. →wh (Q.wd.) will be as follows: Q.wd + is/are + Ob1 + V3 + Ob2 By whom are you taught English ? [who changes to By whom]

Q7. Do not insult the poor.
(a) Let the poor not to insult.
(b) Let not the poor be insulted.
(c) Let the poor to be not insulted.
(d) Let us not insulted the poor.
Ans: (b) The Imp.Sent. in the Passive Voice has the following structure: Let + not + Sub. (Ob. of Active) + be + V3 Let not the poor be insulted.

Q8. It interests me.
(a) I have been interested in it.
(b) I am interested in it.
(c) I will be interested in it.
(d) I was interested in it.
Ans: (b) A Passive Sent. in the S.Pr. has the following structure: Ob. of the Active (Sub.) + is/am/are + V3 I am interested by/in + Sub. of the Active (Ob.) in it.

Q9. The boy laughed at the lame man.
(a) The boy laughed seeing the lame man.
(b) The lame man was laughed at by the boy.
(c) The boy laughed when he saw the lame man.
(d) The lame man was laughed by the boy.
Ans: (b) Passive Sent. in the S.Past has the following structure: Sub. (Ob. of the Active) + was/were + V3 The lame man was laughed at by + Ob. (Sub. of the Active) by the boy.

Q10. Rohit was taken to the hospital by the villagers.
(a) Rohit was helped by the villagers to reach the hospital.
(b) The villagers took Rohit to the hospital.
(c) The hospital was reached by the villagers with Rohit.
(d) The villagers reached the hospital with Rohit.
Ans: (b) Active Sent. in the S.Past has the following structure: Sub. (Ob. of Passive) + V2 + The villagers took Ob. (Sub. of the Active) Rohit….

Q11. Complete the minutes of the last meeting.
(a) The last meeting’s minutes are completed.
(b) The completed minutes of last meeting is to be tabled
(c) Minutes of the last meeting are to be completed.
(d) The meeting’s last minutes are completed.
Ans: (c) The Imperative Sent, in the Passive Voice has the following structure: Let + Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + to be Minutes…. are to be + V3 completed.

Q12. Grandfather was digging the flowerbeds.
(a) The grandfather was digging flowerbeds.
(b) The flowerbeds were digging grandfather.
(c) Grandfather’s flowerbeds were being dug.
(d) The flowerbeds were being dug by grandfather.
Ans: (d) Passive Sent. in the Past Cont. has the following structure: Sub. (Ob. of the Active) + was/were + being + The flower beds were being V3 + by + Ob. (Sub. of the Active) dug by grand father.

Q13. I will complete my project next week.
(a) Next week my project I will complete.
(b) Next week my project will be completed.
(c) My project will be completed by me next week.
(d) My project I will complete next week.
Ans: (c) Passive Sent. in the S.Fut. has the following structure: Sub. (Ob. of the Active) + will/shall + be + My project will be V3 + by + Ob. (Sub. of the Active) completed by me….

Q14. God helps those who help themselves.
(a) Those who help themselves help God.
(b) Those who help themselves are helped by God.
(c) Those who help God help themselves.
(d) Those who are helped by themselves are helped by God.
Ans: (b) Passive Sent. in the S.Pr. has the following structure: Sub. (Ob. of the Active) + is/are/am + V3 + Those who….. themselves are helped by + Ob. (Sub. of Active) by God.

Q15. He will object to my proposal.
(a) My proposal will be objected to by him.
(b) The objection to my proposal will come from him.
(c) His objection will be to my proposal.
(d) There will be an objection to my proposal by him.
Ans: (a) Passive Sent. in the S.Fut. has the following structure: Sub. (Ob. of Active) + will/shall + be My proposal will be + V3 + by + Ob. (Sub. of Active) objected to by him.

Q16. Father called up Angela on her birthday.
(a) On her birthday Angela was called up by her father.
(b) Angela called up her father on her birthday.
(c) Angela received a call from her father on her birthday.
(d) Angela was called up by father on her birthday.
Ans: (d) Passive Sent. in the S.Past. has the following structure: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 Angela was called up + by + Ob. (Sub. of Active) by father….

Q17. Why didn’t you bring the matter to my notice ?
(a) Why wasn’t the matter brought to my notice ?
(b) Why isn’t the matter brought by you to my notice ?
(c) Why isn’t the matter brought to my notice ?
(d) Why wasn’t the matter brought by you to my notice ?
Ans: (a) Passive Sent, Inter. Sent. has the following structure: Q.wd. + was/were + Sub. + V3 + to Why wasn’t the matter brought to + Ob. my notice ?

Q18. Why was he refused admittance?
(a) Why were they refusing him admittance ?
(b) Why did they refuse him admittance ?
(c) Why are they refusing him admittance ?
(d) Why do they refuse him admittance ?
Ans: (b) Active Sent., Inter. Sent. has the following structure: Q.wd. + did + Sub. + V1 + Ob. Why did they refuse him admittance ?

Q19. People say that he is a spy.
(a) It was said that he is a spy.
(b) It is said by people that he is a spy.
(c) It has been said that he is a spy.
(d) It is said that he is a spy.
Ans: (d) Passive of people say is it is said. Hence, the structure is as follows: It is said + that + Complete sent. It is said that he is a spy.

Q20. Finish the game.
(a) The game had to be finished.
(b) Let the game finish.
(c) Let the game be finished
(d) The game should be finished
Ans:
(c) The Imp. Sent in the Passive Voice has the following structure: Let + Sub. (Ob. of Active) + be Let the game be + V3 finished.

Q21. The task should have been completed by the student.
(a) The student should have completed the task.
(b) The student should complete the task.
(c) The student should be completing the task.
(d) The student should have complete the task.
Ans: (a) The structure of Fut. Per., Passive Voice is as follows: Sub. + will/shall + have + been + V3 + by The task should have been completed by + Obj. the student. In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + will/shall + have The students should have + V3 + Ob. (Sub. of Passive) completed the task

Q22. He was caught by the police for littering up the streets.
(a) The police has caught him littering up the street.
(b) The police was catching him littering up the street.
(c) The police caught him for littering up the street.
(d) The police catches him littering up the street.
Ans: (c) In Simple Past, Passive Voice, the structure is as follows: Sub. + was/were + V3 + by + Ob. He was caught by the police In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + V2 + Ob. (Sub of Passive) The police caught him

Q23. Let the window be opened.
(a) Window be opened.
(b) Leave the window open
(c) Open the window.
(d) Don’t close the window.
Ans: (c) The structure of Imp. Sent., Passive Voice is as follows: Let + Sub. + be + V3 (by someone) Let the window be opened not mandatory In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + V1 + Ob. (Sub. of Passive) Some one (not required) Open the window

Q24. I know that he did the work.
(a) That the work was done by him is known to me.
(b) That the work is done by him is known to me.
(c) That he did the work is known by me.
(d) That he did the work is known to me.
Ans: (a) Structure of S.Pr. + Past, Active Voice is as follows: Sub + V1 + that + Sub2 + V2 + Ob. I know Conj. he did the work In Passive Voice, the structure will be as follows: That + Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 + by Conj. the work was done by + Ob. (Sub2 of Active) + is/are/am + V3 + to him is known to Ob2 (Sub1 of Active) me

Q25. Many factors within our nation affect the economy.
(a) The economy was affected by many factors within our nation.
(b) The economy has affected by many factors within our nation.
(c) The economy is being affected by many factors within our nation.
(d) The economy is affected by many factors within our nation.
Ans: (d) Structure of S. Pr., Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob Many factors within our nation affect the economy In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + V3 + by + The economy is affected by Ob. (Sub. of Active) many factors

Top
error: Content is protected !!