You are here
Home > QB Subjectwise > Part 112 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 112 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 112 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) URT (b) GDF
(c) PLN (d) NKM

Ans: (c)

Q2. Y, S, U, O, Q, ? ?
(a) N O (b) L M
(c) J K (d) H I
Ans: (b)

Q3. Find the word that cannot be formed from the letters in the given word.
SEGREGATION

(a) NATION (b) GREAT
(c) GREETINGS (d) SEATING
Ans: (a)

Q4. Arrange the following words as per order in the dictionary :
a. Genuine b. Genesis
c. Gender d. Gentle
e. General

(a) c, e, b, d, a (b) b, e, c, a, d
(c) d, e, c, b, a (d) a, e, d, c, b
Ans: (a)

Q5. Behaviour: Psychology :: Plant : ?
(a) Plant (b) Botany
(c) Zoology (d) Physiology
Ans: (b)

Q6. 64 : 100 : : 49 : ?
(a) 36 (b) 63
(c) 81 (d) 144
Ans: (c)

Q7. DHPV : EGQU :: BJNT : ?
(a) CIOS (b) CHMR
(c) CGPU (d) CKPU
Ans: (a)

Q8. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
6 * 15 *10 * 3 * 12

(a) ÷ + = × (b) + ÷ × =
(c) × ÷ + = (d) + – = ÷
Ans: (c)

Q9. (a) firm (b) grave
(c) agreeable (d) fastidious

Ans: (c)

Q10. (a) 23 (b) 25
(c) 19 (d) 17 )

Ans: (b)

Q11. (a) MIGE (b) XTQO
(c) RNKI (d) HDAY

Ans: (a)

Q12. FGHJKLNOPRS ?
(a) T (b) M
(c) Q (d) U
Ans: (a)

Q13. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
EXPERIMENTAL

(a) PARENT (b) RELAX
(c) METER (d) METHANE
Ans: (d)

Q14. Arrange the following words according to English Dictionary.
(A) gargle (B) garden
(C) garbo (D) garnish
(E) garland

(a) (B), (C), (D), (A), (E)
(b) (C), (B), (A), (E), (D)
(c) (C), (B), (D), (E), (A)
(d) (D), (C), (B), (A), (E)
Ans: (b)

Q15. Plant : Seed :: ? : Bud
(a) Leaf (b) Twig
(c) Flower (d) Fruit
Ans: (c)

Q16. 6 : 29 : : 24 : ?
(a) 109 (b) 129
(c) 119 (d) 99
Ans: (c)

Q17. BDAC : FHEG :: NPMO : ?
(a) RTQS (b) QTRS
(c) RQTS (d) SQRT
Ans: (a)

Q18. If 5 * 3 = 19 and 8 * 5 = 49, then what should 6 * 4 be ?
(a) 24 (b) 28
(c) 18 (d) 16
Ans: (b)

Q19. (a) Distribution (b) Dispersion
(c) Diversion (d) Dilution

Ans: (d)

Q20. (a) (17, 71) (b) (23, 32)
(c) (19, 90) (d) (46, 64)

Ans: (c)

Q21. (a) ACEG (b) HJLN
(c) MNOL (d) TVXZ

Ans: (c)

Q22. FAG, GAF, HAI, IAH, ? ..
(a) JAK (b) HAK
(c) JAI (d) HAL
Ans: (a)

Q23. MULTIPLICATION
(a) MUTUAL
(b) LIMITATION
(c) APPLICATION
(d) NOTION
Ans: (c)

Q24. If the following words are arranged in reverse dictionary order, which word comes second ?
(a) Explosion (b) Express
(c) Exploit (d) Expulse
Ans: (b)

Q25. River : Tributary : : Tree : ?
(a) Stem (b) Root
(c) Branch (d) Flower
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!