You are here
Home > QB Subjectwise > Part 112 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 112 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. My mother bakes cakes.
(a) A cake was baked by my mother.
(b) My mother is baking a cake.
(c) A cake is being baked by my mother.
(d) Cakes are baked by my mother.
Ans: (d) Structure of Simple Present Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob. My mother bakes cakes. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + V3 + by Cakes are baked by + Ob. (Sub. of Active) my mother.

Q2. My father will write a letter.
(a) A letter will be written by my father.
(b) A letter is written by my father.
(c) A letter was written by my father.
(d) A letter will have been written by my father.
Ans: (a) Structure of Simple Future Tense, Active Voice is as follows: Sub. + will/shall + V1 + Ob. My father will write a letter. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + will/shall + be + V3 A letter will be written + by + Ob. (Sub. of Active) by my father.

Q3. My brilliant niece is speaking Italian.
(a) Italian is spoken by my brilliant niece.
(b) Italian was being spoken by my brilliant niece.
(c) Italian is being spoken by my brilliant niece.
(d) Italian has been spoken by my brilliant niece.
Ans: (c) Structure of Present Continuous Tense, Active Voice is as follows: Sub. + is/are/am + Ving + Ob. My brilliant is speaking Italian niece In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/are/am + being + V3 Italian is being spoken + by + Ob. (Sub. of Active) by my brilliant niece.

Q4. She is putting in many hours of work.
(a) Many hours of work would be put in by her.
(b) Many hours of work is being put by her.
(c) Many hours of work are being put in by her.
(d) Many hours of work will be put in by her.
Ans: (c) Structure of Present Continuous Tense, Active Voice is as follows: Sub. + is/are/am + Ving + Prep. + Ob. She is putting in many hours of work. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/are/am + being + V3 Many hours of work are being put in + by + Ob. (Sub. of Active) by her.

Q5. Everyone praises good men.
(a) Good men are being given praises by everyone.
(b) Good men are praised by everyone.
(c) Everyone give praises to good men.
(d) Good men are given praises by everyone.
Ans: (b) Structure of Simple Present Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob. Everyone praises good men. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/are + V3 + by Good men are praised by + Ob. (Sub. of Active) everyone.

Q6. Children make a noise.
(a) A noise was being made by the children
(b) Noise is made by children
(c) A noise was made by the children
(d) A noise is being made by the children
Ans: (b) Subject + is/are/am + V3 + by + Object (Passive)

Q7. She taunted her husband with the memory of his early promise.
(a) Her husband is taunted by her with the memory of his early promise
(b) Her husband was taunted with the memory of his early promise
(c) Her husband was taunted by her with the memory of his early promise
(d) The husband was taunted by her with the memory of his early promise
Ans: (c) Subject + was/were + V3 + by + Object (Passive)

Q8. He impresses his boss with his performance.
(a) His boss is impressed by his performance.
(b) His performance impresses his boss
(c) His boss is impressed at his performance
(d) His boss is impressed in his performance
Ans: (c) Subject + is/are/am + V3 + Preposition + Object (Passive)

Q9. How was it managed by you?
(a) How have you managed it ?
(b) Did you manage it ?
(c) How did you manage it ?
(d) Was it managed by you ?
Ans: (c) How did + Subject + V1 + Object (Active)

Q10. I was astonished at his behaviour.
(a) His behaviour is astonishing to me
(b) His behaviour astonished me
(c) His behaviour astonishes me
(d) His behaviour had astonished me
Ans: (b) Subject + V2 + Object (Passive)

Q11. All his friends laughed at him.
(a) He was laughed at by all his friends
(b) He was laughed by all his friends
(c) He was being laughed by all his friends
(d) He was being laughed at by all his friends
Ans: (a) Subject + was/were + V3 + Preposition + by + Object (Passive)

Q12. Every disaster affected victim has been compensated by the government.
(a) The government has compensated every disaster affected victim
(b) The government had compensated every disaster affected victim
(c) The government has been compensating every disaster affected victim
(d) The government have been compensating every disaster affected victim
Ans: (a) Subject + has/have + V2 + Object (Active)

Q13. Indiscipline should not be encouraged.
(a) We are not encouraging indiscipline
(b) We have not encouraging indiscipline
(c) We should not encourage indiscipline
(d) We must not encouraged indiscipline
Ans: (c) Subject + should not + V1 + Object (Active)

Q14. This house is used very rarely by us.
(a) We are using this house very rarely
(b) We use this house very rarely
(c) We used this house very rarely
(d) We uses this house very rarely
Ans: (b) Subject + V1 + Object (Active)

Q15. The box can contain no more.
(a) No more this box can contain
(b) No more could be contained in this box
(c) No more can be contained in this box
(d) Nothing can be contained in this box
Ans: (c) Subject + can be + V3 (Passive)

Q16. They held a meeting and delivered speeches.
(a) A meeting was held and delivered speeches
(b) A meeting will be held and speeches delivered
(c) A meeting is held and speeches delivered
(d) A meeting was held and speeches delivered
Ans: (d) Subject + was/were + V3 (Passive)

Q17. It is time for food to be eaten.
(a) It is time to eat our food
(b) It is time for eating food
(c) It is time to eat
(d) Food is to be eaten now
Ans: (d) Subject + is to be + V3 (Passive)

Q18. The teacher may punish you.
(a) You should be punished by the teacher
(b) You shall have been punished by the teacher
(c) You will be punished by the teacher
(d) You may be punished by the teacher
Ans: (d) Subject + may be + V3 + by + Object (Passive)

Q19. None likes him.
(a) He is liked by none
(b) He was not liked by anyone
(c) He has not been liked by anyone
(d) He is not liked by anyone
Ans: (d) Subject + is/was + not + V3 + by + Object (Passive)

Q20. You are requested to keep the book on the table.
(a) You should keep the book on the table
(b) You must keep the book on the table
(c) Please kept the book on the table
(d) Please keep the book on the table
Ans: (d) Please + V1 + Object (Active)

Q21. He was being chased by the dogs.
(a) The dogs are chasing him
(b) The dogs chased him
(c) The dogs chase him
(d) The dogs were chasing him
Ans: (d) Subject + was/were + Ving + Object. (Active)

Q22. She wrote a letter.
(a) A letter is being written by her
(b) A letter is written by her
(c) A letter was written by her
(d) A letter was being written by her
Ans: (c) Subject + was/were + V3 + by + Object (Passive)

Q23. My mother mustn’t be disturbed.
(a) You mustn’t disturb my mother
(b) You shouldn’t disturb my mother
(c) You must be disturbing my mother
(d) You have disturbed my mother
Ans: (a) Subject + mustn’t + V1 + Object. (Active)

Q24. His lordship soon found me to be unfit for the service.
(a) I had been found by his lordship to be unfit for the service
(b) I was soon found by his lordship to be unfit for the service
(c) I was found by his lordship to be unfit for the service
(d) I was soon found out by his lordship to be unfit for the service
Ans: (b) Subject + was/were + V3 (Passive)

Q25. They have not been submitting their class work regularly.
(a) The class work have not been submitted regularly by them
(b) The class work has not been submitted regularly by them
(c) The class work are not being submitted regularly
(d) The class work is not being submitted regularly by them
Ans:
(d) The class work is not being submitted regularly by them. (Passive)

Top
error: Content is protected !!