You are here
Home > QB Subjectwise > Part 111 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 111 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 111 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 11:121 : 110 : : 15 : 225 : 210 : : ?
(a) 9 : 81 : 70
(b) 19 : 361 : 342
(c) 17 : 288 : 272
(d) 16 : 255 : 239
Ans: (b)

Q2. BCD : QPO : : EFG : ?
(a) TSR (b) HIJ
(c) SRT (d) JIH
Ans: (d)

Q3. If = 12 = 15 = 6 = 4 = 3 then ( + ) ÷ ?
(a) 8 (b) 9
(c) 7 (d) 6
Ans: (b)

Q4. (a) Diabetes (b) Swine flu
(c) Chicken pox
(d) Malaria

Ans: (a)

Q5. (a) 18, 36, 38 (b) 14, 28, 56
(c) 21, 42, 44 (d) 16, 32, 34

Ans: (b)

Q6. (a) CHM (b) FKP
(c) EIN (d) NSX

Ans: (c)

Q7. QRE, RSD, STC, ?
(a) YZB (b)BNE
(c) TUB (d) TUA
Ans: (c)

Q8. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
INQUISITIVENESS
(a) QUITS (b) QUIETNESS
(c) INVENTIVE (d) QUININE
Ans: (c)

Q9. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following colours ?
1. Indigo 2. Red
3. Violet 4. Blue
5. Green 6. Yellow
7. Orange

(a) 3, 1, 4, 5, 2, 6, 7
(b) 3, 1, 4, 5, 6, 2, 7
(c) 1, 5, 6, 7, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 4, 5, 6, 7, 2
Ans: (d)

Q10. Human : Carbohydrate :: Engine : ?
(a)Wheel (b) Carburettor
(c)Cylinder (d) Petrol
Ans: (d)

Q11. ? : 63 : : 08 : 26
(a) 12 (b) 9
(c) 18 (d) 15
Ans: (c)

Q12. CUT : BDTVSU : : TIP : ?
(a)UVHJOQ (b) SUHJOQ
(c)USJHQO (d) SUJHOQ
Ans: (b)

Q13. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
53 – 34 = 5334 65 – 46 = 6456 75 – 24 = ?

(a) 7542 (b) 7524
(c) 7452 (d) 7254
Ans: (d)

Q14. 1) Bus (b) Scooter
(c) Car (d) Cycle

Ans: (d)

Q15. (a) 16 – 25 (b) 64 – 81
(c) 36 – 49 (d) 100 – 110

Ans: (d)

Q16. (a) BFJNRV (b) CGKOSW
(c) DHLPTX (d) EIMPSW

Ans: (d)

Q17. AC, FH, ?M
(a) I (b) J
(c) K (d) L
Ans: (c)

Q18. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
INTERDEPENDENT
(a) DEPEND (b) REPENT
(c) RETREAT (d) DEEPEN
Ans: (c)

Q19. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. India 2. Bangalore
3. Asia 4. Karnataka

(a) 3, 4, 2, 1 (b) 3, 1, 4, 2
(c) 3, 1, 2, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (b)

Q20. Student : Book :: Postman : ?
(a) Delivery (b) Bicycle
(c) Uniform (d) Mail ) North Zone (Ist Sitting)
Ans:
(d)

Q21. 19 : 59 : : 17 : ?
(a) 51 (b) 53
(c) 55 (d) 57
Ans: (b)

Q22. CEGI : RTVX : : IKMO : ?
(a) JKLNP (b) LNPR
(c)MNPQ (d) DFHI
Ans: (b)

Q23. A certain system is followed to solve the problem . Accordingly find out the correct answer from the alternatives for the unsolved equation.
7 × 4 × 9 = 479 9 × 5 × 2 = 592 6 × 9 × 5 = 965 8 × 6 × 2 = ?

(a) 286 (b) 682
(c) 628 (d) 268
Ans: (b)

Q24. (a) Brotherhood (b) Babyhood
(c) Adulthood (d) Childhood

Ans: (a)

Q25. (a) 62 – 26 (b) 38 – 83
(c) 44 – 44 (d) 71 – 87

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!