You are here
Home > QB Subjectwise > Part 111 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 111 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. Cacao is bitter when it is tasted.
(a) Cacao is bitter.
(b) Cacao tastes bitter.
(c) Cacao’s taste is bitter.
(d) Cacao tasted bitter.
Ans: (b) Structure of Passive Voice is as follows: Sub. + be V. + Adj. + when + Pronoun Cacao is bitter when it + be V. + V3 is tasted In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. + V1 + Adj. Cacao tastes bitter.

Q2. A great man acknowledged me as a flatterer to him.
(a) I was acknowledged by a great man to be a flatterer.
(b) I was acknowledged by a great man to have been a flatterer.
(c) I am acknowledged as a flatterer by a great man.
(d) I was acknowledged as a flatterer to a great man.
Ans: (d) In Simple Past Tense, Active Voice with Double Objects, the structure is as follows: Sub. + V2 + Ob1 + Ob2 A great acknowledged me as a flatterer man to him. In Passive, the structure will be as follows: Sub. (Ob1 of Active) + was/were + V3 + I was acknowledged Ob1 (Ob2 of Active) + by + Ob2 (Sub. of Active) as a flatterer to him by a great man.

Q3. Let us help him.
(a) Let him help us.
(b) Let he is helped.
(c) Let he be helped.
(d) Let him be helped by us.
Ans: (d) The structure of an Imperative Sentence, Active Voice is as follows: Let + Sub. + V1 + Ob. Let us help him. In Passive Voice, the structure will be as follows: Let + Sub. (Ob. of Active) + be + V3 + by Let him be helped by + Ob. (Sub. of Active) us.

Q4. Can those happy moments be ever forgotten by me ?”
(a) Shall I ever forget those happy moments ?
(b) Can I ever forget those happy moments ?
(c) Will I ever forget those happy moments ?
(d) Could I ever forget those happy moments ?
Ans: (b) Structure of Interrogative Sentence, Passive Voice starting with Modals (can, shall, will, may etc.) is as follows: Modal + Sub. + be + V3 + by Can those happy be forgotten by moments + Ob. (Agent) me ? In Active Voice, the structure will be as follows: Modal + Sub. (Ob. of Passive) + V1 Can I forget + Ob. (Sub. of Passive) those happy moments ?

Q5. You have to do this immediately.
(a) This has been done by you immediately.
(b) This is being done by you immediately.
(c) This was being done by you immediately.
(d) This has to be done by you immediately.
Ans: (d) Structure of having have to, Active Voice is as follows: Sub. + have to + V1 + Ob. You have to do this ….. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + have/has to + be + V3 This has to be done + by + Ob. (Sub. of Active) by you……

Q6. The labourers were digging a canal.
(a) A canal is being digged by the labourers.
(b) A canal was dug by the labourers.
(c) A canal was being dug by the labourers.
(d) A canal had been dug by the labourers.
Ans: (c) Structure of Past Continuous Tense, Active Voice is as follows: Sub. + was/were + Ving + Ob. The labourers were digging a canal. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + being + V3 A canal was being dug + by + Ob. (Sub. of Active) by the labourers.

Q7. The watchman switched on the lights before it began to grow dark.
(a) The l ights were only switched on before it began to grow dark.
(b) The lights are being switched on before it’ began to grow dark.
(c) The lights were being switched on by the watchman before it began to grow dark.
(d) The lights were switched on by the watchman before it began to grow dark.
Ans: (d) Structure of Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob. The watchman switched on the lights …… In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + was/were + V3 The lights were switched on + by + Ob. (Sub. of Active) by the watchman……

Q8. Where do you keep the current magazines ?
(a) Where were the current magazines kept ?
(b) Where have the current magazines been kept ?
(c) Where are the current magazines being kept ?
(d) Where are the current magazines kept by you ?
Ans: (d) Structure of whquestions in Active Voice is as follows: Wh word + Aux. + Sub. + V1 + Ob. Where do you keep the current….. ? In Passive Voice, the structure will be as follows: Wh word + Aux. + Sub. (Ob. of Active) + V3 Where are the current….. kept + by + Ob. (Sub. of Active) (Agent) by you ?

Q9. She will be rewarded for her kind deed.
(a) Her kind deed will reward her.
(b) Her kind deed will have rewarded her.
(c) Her kind deed will be her reward.
(d) Her kind deed will have been her reward.
Ans: (a) Structure of Simple Future Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + will/shall + be + V. + for She will be rewarded for Ob1 + by + Ob2 her kind by (them). deed In Active Voice, the structure will be as follows: (a) Sub. (Ob1 of Passive) + will/shall + V1 Her kind deed will reward + Ob1 (Sub. of Passive) her. It can be changed in this way as well: (b) Sub. (Ob2 of Passive) + will/shall + V1 They will reward + Ob (Ob1 of Passive) her for her kind deed.

Q10. God gives us happiness.
(a) Happiness is given by God.
(b) Happiness is being given to us by God.
(c) Happiness has been given by God.
(d) Happiness will be given by God.
Ans: (a) Structure of Simple Present Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob1 + Ob2 God gives us happiness. In Passive Voice, the structure will be as follows: (a) Sub. (Ob2 of Active) + is/am/are + V3 + by Happiness is given by + Ob1 (Sub. of Active) God. (b) Sub. (Ob1 of Active) + is/am/are + V3 We are given + Ob1 (Ob2 of Active) + by + Ob2 (Sub. of Active) happiness by God.

Q11. The gardener ought to water the plants daily.
(a) The plants have been watered daily by the gardener.
(b) The plants ought to water daily by the gardener.
(c) The plants are ought to water daily by the gardener.
(d) The plants ought to be watered daily by the gardener.
Ans: (d) Structure of Sentence (using ought to), Active Voice is as follows: Sub. + ought to + V1 + Ob. The gardener ought to water the plants… In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob2 of Active) + ought to + be + V3 The plants ought to be watered + by + Ob. (Sub. of Active) by the gardener…..

Q12. Who wrote it ?
(a) By who will it be written ?
(b) By whom was it written ?
(c) By who might it be written?
(d) By who would it be written ?
Ans: (b) Structure of whquestions, Active Voice is as follows: Wh word + V2 + Ob. Who wrote it ? In Passive Voice, the structure will be as follows: Wh word + Aux. + Sub. (Ob. of Active) + V3 By whom was it written ?

Q13. The principal will announce the results.
(a) The results were announced by the principal.
(b) The results are announced by the principal.
(c) The results will have announced by the pripcipal.
(d) The results will be announced by the principal.
Ans: (d) Structure of Simple Future Tense, Active Voice is as follows: Sub. + will/shall + V1 + Ob. The principal will announce the results. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + will/shall + be The results will be + V3 + by + Ob. of Active) (Agent) announced by the principal.

Q14. Some people were helping the wounded woman.
(a) The wounded woman is being helped by some people.
(b) The wounded woman was being helped by some people.
(c) The wounded is helped by some people.
(d) The wounded woman was helped by some people.
Ans: (b) Structure of Past Continuous Tense, Active Voice is as follows: Sub. + was/were + Ving + Ob. Some people were helping the wounded woman. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + being + V3 The wounded woman was being helped + by + Ob. (Sub. of Active) by some people.

Q15. The servant will execute all orders promptly.
(a) All orders will have to be executed promptly by the servant.
(b) All orders would be executed promptly by the servant.
(c) All orders should be executed promptly by the servant.
(d) All orders will be executed promptly by the servant.
Ans: (d) Structure of Simple Future Tense, Active Voice is as follows: Sub. + will/shall + V1 + Ob. The servant will execute all orders… In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + will/shall + be + V3 All orders will be executed + by + Ob. by the servant.

Q16. I was obliged to go.
(a) Circumstances obliges me to go.
(b) Circumstances oblige I should go.
(c) Circumstances oblige me to go.
(d) Circumstances obliged me to go.
Ans: (d) Structure of Simple Past Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + was/were + V3 + to ….. I was obliged to go In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + V-2 + Ob. (Sub. of Active) Circumstances obliged me (Not a person) to …… to go. When the Sub. in the Active is not a person, we use with, to, in, at, etc. and not by in Passive Here, circumstances (Sub.) is not a person. Look at the sentences: Smoke filled the room. (Active) The room was filled with smoke. (Passive) Smoke (Sub.) is not a person.

Q17. They established this club in 2000.
(a) This club was being established in 2000.
(b) This club was established in 2000.
(c) This club had been established in 2000.
(d) This club is being established in 2000. (b) Structure of Simple Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob. They established this club ….. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 This club was established …. by + Ob. (Sub. of Active) by them. Use of by them is not necessary/mandatory.

Q18. For a long time people believed the earth to be flat.
(a) The earth was believed to be flat for a long time.
(b) The earth had been believed to be flat for a long time.
(c) The earth was being believed to be flat for a long time.
(d) The earth is believed to be flat for a long time.
Ans: (a) Structure of Simple Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob. People believed the earth ….. In Passive, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 + to The earth was believed to + be + be …… When the V. in the Active is not an action, we use with, to, in, at, etc. and not by in Passive. Here, believed (V.) is not an action; it’s a state and people (Sub.) is vague (general), so, it is not mentioned in Passive. Look at the sentences: I know her. (Active) She is known to me. (Passive) [The V. – know is not an action; it’s a state]

Q19. The boy did not break the glass.
(a) The glass was not broken by the boy.
(b) The glass has not been broken by the boy.
(c) The glass is not broken by the boy.
(d) The glass had not been broken by the boy.
Ans: (a) Structure of Simple Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + did + not + V1 + Ob. The boy did not break the glass. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + not + The glass was not V3 + by + Ob. (Sub. of Active) broken by the boy.

Q20. They fund schools for girls.
(a) Schools for girls was funded by them.
(b) Schools for girls will be funded by them.
(c) Schools for girls are funded by them
(d) Schools for girls are being funded by them.
Ans: (c) Structure of Simple Present Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V1 + Ob. They fund school for girls. In Passive, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + is/am/are + V3 School for girls is funded + by + Ob. (Sub. of Active) by them.

Q21. The lady of the house was furnishing the mansion.
(a) The mansion is being furnished by the lady of the house.
(b) The mansion was being furnished by the lady of the house.
(c) The mansion is furnished by the lady of the house.
(d) The mansion has been furnished by the lady of the house.
Ans: (b) Structure of Past Continuous Tense, Active Voice is as follows: Sub. + was/were + Ving + Ob. The lady of was furnishing the mansion. the house In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + being The mansion was being + V3 + by + Ob. (Sub. of Active) furnished by the lady of the house.

Q22. The convict was found guilty by the jury.
(a) The jury found that the convict was guilty.
(b) The jury convicted him.
(c) The jury found the convict guilty.
(d) The jury finds the convict guilty.
Ans: (c) Structure of Simple Past Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + was/were + V3 + by + Ob. The convict was found….. by the jury. In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Passive) + V2 + Ob. (Sub. of Passive) The jury found the convict…..

Q23. I have lost my book.
(a) My book had been lost.
(b) My book must have been lost.
(c) My book has been lost.
(d) My book have been lost.
Ans: (c) Structure of Present Perfect Tense, Active Voice is as follows: Sub. + has/have + V3 + Ob. I have lost my book. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + has/have + been + V3 My book has been lost + by + Ob. (Sub. of Active) by me. Use of by me is not necessary

Q24. Open the door.
(a) Let the door shall be opened.
(b) The door shall be opened.
(c) The door was opened.
(d) Let the door be opened.
Ans: (d) Structure of Imperative Sentence, Passive Voice is as follows: Let + Sub. (Ob. of Active) + be + V3 Let the door be opened.

Q25. My father has promised me a bicycle.
(a) I have promising a bicycle by my father.
(b) I have been promised by my father a bicycle.
(c) I promised a bicycle by my father.
(d) I have been promised a bicycle by my father.
Ans: (d) Structure of Present Perfect Tense, Active Voice is as follows: Sub. + has/have + V3 + Ob1 + Ob2 My father has promised me a bicycle. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + has/have + been + V3 I have been promised + Ob1 + by + Ob2 (Sub. of Active) a bicycle by my father.

Top
error: Content is protected !!