You are here
Home > QB Subjectwise > Part 110 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 110 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 110 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Find the odd numbers from the given alternatives :
(a) 1, 0.75, 0.5, 1.25
(b) 4, 3, 2, 5
(c) 1, 4, 2, 8
(d) 2, 1.5, 1, 2.5
Ans: (c)

Q2. If the day before yesterday was Friday, what day will two days after the day after tomorrow be?
(a) Saturday (b) Thursday
(b) Friday (d) Sunday
Ans: (b)

Q3. EXPERIENCE
(a) PIECE (b) EXPERT
(c) RIPE (d) PEN
Ans: (b)

Q4. a. Presentation
b. Recommendation
c. Arrival
d. Discussion
e. Introduction

(a) c, e, b, d, a (b) a, b, c, d, e
(c) e, d, c, b, a (d) c, e, a, d, b
Ans: (d)

Q5. Glove : Hand : : ? : ?
(a) Neck : Collar (b) Tie : Shirt
(c) Socks : Feet (d) Coat : Pocket
Ans: (c)

Q6. Given set : (2, 10, 58)
(a) (4, 20, 56) (b) (7, 42, 49)
(c) (12, 24, 47) (d) (9, 27, 81)
Ans: (a)

Q7. ACFJ : ZXUQ : : EGJN : ?
(a) VUSQ (b) VTRP
(c) VRPM (d) VTQM
Ans: (d)

Q8. If ‘ + ’ means minus , ‘–’ means multiplication, ‘÷’ means plus, and ‘ב means division, then 15 – 3 + 10 × 5 ÷ 5 = ?
(a) 52 (b) 48
(c) 22 (d) 5
Ans: (a)

Q9. (a) Bus (b) Car
(c) Train (d) Truck

Ans: (c)

Q10. (a) 24 (b) 60
(c) 124 (d) 210

Ans: (c)

Q11. (a) DCFG (b) FEHI
(c) HGIK (d) JILM

Ans: (c)

Q12. A clock with only dots marking 3, 6, 9 and 12 positions has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection as 9.50.
What is the actual time?

(a) 2 : 15 (b) 8 : 40
(c) 8 : 50 (d) 4 : 15
Ans: (b)

Q13. GEOGRAPHY
(a) GRAB (b) REAP
(c) ROPE (d) HOPE
Ans: (a)

Q14. a. Word b. Paragraph
c. Sentence d. Letter

(a) a, c, d, b (b) a, d, c, b
(c) c, d, a, b (d) d, a, c, b
Ans: (d)

Q15. Mechanic : Spanner : : Carpenter : ?
(a) Tree (b) Wood
(c) Furniture (d) Saw
Ans: (d)

Q16. 536, 428, 365
(a) 358 (b) 435
(c) 624 (d) 266
Ans: (d)

Q17. BYW : DWU : : FUS : ?
(a) ESQ (b) GST
(c)HSQ (d) EST
Ans: (c)

Q18. If A means ‘×’, D means ‘+’ and G means ‘–’, find the value of 7A4D4A3G2
(a) 28 (b) 38
(c) 44 (d) 48
Ans: (b)

Q19. (a) Artist – painting
(b) Baker – cake
(c) Cobbler – shoes
(d) Watch – time

Ans: (d)

Q20. (a) 55 × 5 (b) 15 × 15
(c) 5 × 45 (d) 25 × 9

Ans: (a)

Q21. (a) EGKQ (b) CEIO
(c) LNQW (d) PRVB

Ans: (c)

Q22. FNC, HQG, JTK, ? .
(a) LXO (b) LMO
(c) KMT (d) LWO
Ans: (d)

Q23. INTELLIGENCE
(a) GENTLE (b) INCITE
(c) CANCEL (d) NEGLECT
Ans: (c)

Q24. Which of the given responses would, be a meaningful order of the following ?
(i) Infant (ii) Old
(iii) Adult
(iv) Adolescent
(v) Child

(a) (v), (iv), (iii), (ii), (i)
(b) (iii), (iv), (ii), (i), (v)
(c) (ii), (iii), (iv), (v), (i)
(d) (i), (v), (iv), (iii), (ii)
Ans: (d)

Q25. Large : Enormous : : ?
(a) Cat : Tiger (b) Warmth : Frost
(c) Plump : Fat(d) Royal : Regale
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!