You are here
Home > QB Subjectwise > Part 110 – Biology Previous Year Questions

Part 110 – Biology Previous Year Questions

Q1. Sarus crane is the state bird of
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) West Bengal
Ans: (b) The Sarus Crane is the state bird of Uttar Pradesh. These birds have always been known to inhabit the state, and even historic epics originating from the state have made references to the species (Leslie 1998).

Q2. The animal who can consume more salt among the following is

(a) Sheep (b) Camel
(c) Donkey (d) Dog
Ans: (b) Camels require six to eight times the salt intake of other animals. This helps the camel’s body to store water in its cells. At an average, camels need a ration of 45-60 grams of salt every day.

Q3. In dicots the pollen-grains possess :

(a) two germ pores
(b) three germ pores
(c) four germ pores
(d) one germ pore
Ans: (b) Pollen grains of monocots have one opening, while pollen grains of dicots have three openings. Pollengrains can be monocolpate (having one germ pore called germinal furrow e.g., monocots), bicolpate (2 germ pores) and tricolpate (3 germ pores e.g., dicots).

Q4. Acceptable “Noise Pollution Level” in India range between:

(a) 16 – 35 dec
(b) 40 – 45 dec
(c) 70 – 100 dec
(d) 10 – 15 dec
Ans: (b) According to the noise pollution rules, the permissible noise level during the day is 50dB in silence zones, 55dB in residential areas, 65 dB in commercial areas and 75 dB in industrial areas. The night time permissible levels for silence zones, residential areas, commercial areas and industrial areas are respectively 40 dB, 45 dB, 55 dB and 70 dB.

Q5. Pick out the correct match:

(a) Fleshy foods – Calcium and Protein
(b) Fish – Starch and Vitamin
(c) Milk – Fibre and Minerals
(d) Egg yolk – Protein and Fat
Ans: (d) An egg yolk is a part of an egg which feeds the developing embryo. As a food, yolks are a major source of vitamins and minerals. They contain all of the egg’s fat and cholesterol, and about one-half of the protein.

Q6. DPT vaccine is administered to prevent diseases like:

(a) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
(b) Dengue, Pertussis and Typhoid
(c) Dengue, Polio and Tetanus
(d) Diphtheria, Pertussis and Typhoid
Ans: (a) DPT refers to a class of combination vaccines against three infectious diseases in humans: diphtheria, pertussis (whooping cough) and tetanus. The vaccine components include diphtheria and tetanus toxoid, and killed whole cells of the organism that causes pertussis.

Q7. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in:

(a) Frogs
(b) Human beings
(c) Lizards (d) Snakes
Ans: (b) Normal human body temperature in adults is 34.4–37.8 °C. Sometimes a narrower range is stated, such as 36.5–37.5 °C. Hypothermia is defined as any body temperature below 35.0 °C.

Q8. The disease that has been eradicated from the world is:

(a) Leprosy
(b) Poliomyelitis
(c) Chicken pox
(d) Small pox
Ans: (d) Eight attempts have been made to date to eradicate infectious diseases. Two successful programs targeted smallpox and rinderpest. The last naturally occurring case of smallpox (Variola minor) was diagnosed on 26 October, 1977.

Q9. Blood is a:

(a) connective tissue
(b) epithelial tissue
(c) muscular tissue
(d) reproductive tissue
Ans: (a) Blood is considered a connective tissue for two basic reasons: (i) embryologically, it has the same origin (mesodermal) as do the other connective tissue types and (ii) blood connects the body systems together bringing the needed oxygen, nutrients, hormones and other signaling molecules, and removing the wastes.

Q10. The natural disaster in which carbon-di-oxide suddenly erupts from a deep lake water is known as _________.

(a) Lacaustrine(b) Fluvial
(c) Glacial (d) Liminic
Ans: (d) A limnic eruption, also referred to as a lake overturn, is a rare type of natural disaster in which dissolved carbon dioxide (CO2) suddenly erupts from deep lake water, suffocating wildlife, livestock and humans. Such an eruption may also cause tsunamis in the lake as the rising CO2 displaces water.

Q11. The hormone used as an oral contraceptive is :

(a) Cortisone
(b) Progesterone
(c) Testosterone
(d) Aldesterone
Ans: (b) It was discovered relatively long ago (1930’s) that injections of progesterone were effective as a contraceptive in preventing pregnancies. Progesterone is used as a contraceptive for creating a hostile environment for fertilization and not allowing sperm to enter the egg.

Q12. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by :

(a) Carbon monoxide
(b) Carbon dioxide
(c) Hydrocarbon
(d) Nitrogen oxide and sulphur dioxide
Ans: (d) Acid rain is a rain or any other form of precipitation that is unusually acidic, meaning that it possesses elevated levels of hydrogen ions (low pH). It is caused by emissions of sulfur dioxide and nitrogen oxide, which react with the water molecules in the atmosphere to produce acids.

Q13. Which of the following is an endemic species ?

(a) Horn bill
(b) Indian Rhino
(c) Pink head duck
(d) Nicobar pigeon
Ans: (a) The Malabar Grey Hornbill is a hornbill that is endemic to the Western Ghats and associated hills of southern India. They are found mainly in dense forest and around rubber, arecanut or coffee plantations.

Q14. The process of photosynthesis involves conversion of

(a) chemical energy into radiant energy
(b) chemical energy into mechanical energy
(c) solar energy into chemical energy
(d) mechanical energy into solar energy
Ans: (c) Photosynthesis is the process by which light energy is converted into chemical energy by organisms. Carbon dioxide and water are the raw materials of this process. The light energy comes from the sun and its end products are oxygen and glucose.

Q15. Air quality depicting PM- 2.5 is more hazardous to

(a) Archaeological Monuments
(b) National Parks
(c) Botanical Gardens
(d) Old Men and Women
Ans: (d) Fine particles known as PM-10 and PM-2.5 can penetrate deep into the lungs, creating health problems. People with heart or lung diseases, older adults, and children are most likely to have problems because of contact with particle pollution. Short-term exposure to PM among pregnant women has been associated with prematurity and growth retardation.

Q16. Human Environment Conference-1972 was held at

(a) Stockholm (b) Paris
(c) Geneva (d) Australia
Ans: (a) The conference was held in Stockholm, the capital of Sweden, in 1972. The conference is widely recognized as the beginning of modern political and public awareness of global environmental problems.

Q17. Which of the following is an endangered species?

(a) Black buck
(b) Blue sheep
(c) Gangetic dolphin
(d) Mithun
Ans: (b) According to the Red list of 2012, Ganges River Dolphin is one of critically endangered species in India. Endangered species in India comprise large varieties of rare species of wild animals, aquatic animals and insects.

Q18. Of the following man-made disasters, which is socially induced ?

(a) Debris Avalanche
(b) Salt Water Intrusion
(c) Arson
(d) Ozone depletion
Ans: (c) Arson is the crime of intentionally and maliciously setting fire to buildings, wild land areas, vehicles or other property with the intent to cause damage. Distinct from spontaneous combustion and natural wildfires, it is considered to be a man-made disaster which is socially induced.

Q19. Which one of the following endocrine gland is situated in the neck ?

(a) Pancreas (b) Thyroid
(c) Pituitary (d) Adrenals
Ans: (b) The thyroid gland is one of the largest endocrine glands in the human body which is found in the neck. It controls how quickly the body uses energy, makes proteins, and controls how sensitive the body is to other hormones.

Q20. The seat of intelligence is situated in the

(a) cerebrum (b) cerebellum
(c) medulla (d) thalamus
Ans: (b) The cerebrum is the seat of intelligence and provides us with the ability to read, write and speak; make calculations and compose music; remember the past and plan for the future; and create works.

Q21. What is the Normal Blood Volume in human adult ?

(a) One litre (b) Three litres
(c) Five litres (d) Seven litres
Ans: (c) The average adult has a blood volume of roughly 5 liters, which is composed of plasma and several kinds of cells. By volume, the red blood cells constitute about 45% of whole blood, the plasma about 54.3%, and white cells about 0.7%.

Q22. The fasting blood glucose level in adults in mg/100 ml is

(a) 200 (b) 160
(c) 100 (d) 60
Ans: (c) The normal range of concentration of fasting blood sugar is 80 to 120 mg/ml; in the testing of true blood sugar, the normal range of concentration is 70 to 100 mg/ml. So normal glucose levels fall between 70 and 150 mg. Higher levels may indicate diseases such as diabetes mellitus.

Q23. Entomology is the study of

(a) Birds (b) Insects
(c) Fossils (d) Fungi
Ans: (b) Entomology is the scientific study of insects, a branch of arthropodology, which in turn is a branch of biology. It is derived from the Greek word ‘entomos’ which means “that which is cut in pieces or engraved/ segmented”, hence “insect”.

Q24. Exobiology is a science that deals with

(a) extinct forms
(b) life in other planets
(c) life in the outer space
(d) life in marine habitat
Ans: (c) Exobiology is the branch of biology that deals with the search for extraterrestrial life and the effects of extraterrestrial surroundings or outer space on living organisms.

Q25. Activity of an enzyme can be modulated by change of

(a) pH (b) Light
(c) Humidity (d) Rainfall
Ans: (a) Changes in pH which can accompany metabolic process such as respiration (aerobic glycolysis for example) can alter the conformation of an enzyme and hence enzyme activity. The initial changes are covalent (change in protonation state of the protein) which can lead to an alteration in the delicate balance of forces that affect protein structure

Top
error: Content is protected !!