You are here
Home > QB Subjectwise > Part 110 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 110 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. I don’t like people telling me what to do.
(a) I don’t like it when people are telling me what to do.
(b) I don’t like being told what to do.
(c) Telling me what to do is what I don’t like.
(d) I don’t like people when they tell me what to do.
Ans: (b) I don’t like being told what to do. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q2. Aditya saw Dinesh shopping at the mall.
(a) Dinesh is seen shopping at the mall by Aditya.
(b) Dinesh was seen shopping at the mall by Aditya.
(c) Dinesh was being seen shopping at the mall by Aditya.
(d) Dinesh is being seen shopping at the mall by Aditya.
Ans: (b) Dinesh was seen shopping at the mall by Aditya. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q3. He wasn’t given the information he needed.
(a) Somebody was not given the information he needed.
(b) The information he needed wasn’t given to him.
(c) He needed the information he wasn’t given.
(d) They didn’t give him the information he needed.
Ans: (d) They didn’t give him the information he needed. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q4. Bipin was not told about the meeting.
(a) Somebody did not tell Bipin about the meeting.
(b) There was nobody who could tell Bipin about the meeting.
(c) Nobody told Bipin about the meeting.
(d) The meeting was not told about to Bipin.
Ans: (c) No body told Bipin about the meeting. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q5. Have you been shown what to do ?
(a) Have anybody been shown by you what to do ?
(b) Have anybody been showing youwhat to do ?
(c) Has you been shown what to do?
(d) Has anybody shown you what to do?
Ans: (d) Has anybody shown you what to do ? (Active) The sentence is in Present Perfect Tense. (Passive)

Q6. They proposed to hold a meeting.
(a) A meeting had to be proposed to be held by them.
(b) It was proposed by them to hold a meeting.
(c) A meeting should be proposed to be held.
(d) It was propsoed to hold a meeting.
Ans: (b) It was proposed by them to hold a meeting. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q7. Her manners pleased us very much.
(a) We were very much pleased on her manners.
(b) We are very much pleased with her manners.
(c) We pleased her very much with manners.
(d) We were very much pleased with her manners.
Ans: (d) We were very much pleased with her manners. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q8. The driver was blowing the horn.
(a) The horn was blown by the driver.
(b) The horn was being blown by the driver.
(c) The horn has been blown by the driver.
(d) The horn is being blown by the driver.
Ans: (b) The horn was being blown by the driver. (Passive) The sentence is in Past Continuous Tense. (Active)

Q9. I shall post these letters tomorrow.
(a) These letters would be posted tomorrow.
(b) These letters will be posted tomorrow.
(c) These letters are to be posted tomorrow.
(d) These letters have to be posted tomorrow.
Ans: (b) These letters will be posted tomorrow. (Passive) The sentence is in Simple Future Tense (Active). Modal (shall) is used in Active, it will change to shall be/will be in Passive

Q10. A massive search operation has been launched to nab the suspects.
(a) The police had launched a massive search operation to nab the suspects.
(b) The police have launched a massive search operation to nab the suspects.
(c) The police launched a massive search operation to nab the suspects.
(d) The police had been launched a massive search operation to nab the suspects.
Ans: (b) The police have launched a massive search operation to nab the suspects. (Active) The sentence is in Present Perfect Tense. (Passive)

Q11. A fresh batch of eggs was collected by the farmer’s wife.
(a) The farmer’s wife had collected a fresh batch of eggs.
(b) The farmer’s wife will be collecting a fresh batch of eggs.
(c) The farmer’s wife was collecting a fresh batch of eggs.
(d) The farmer’s wife collected a fresh batch of eggs.
Ans: (d) The farmer’s wife collected a fresh batch of eggs. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q12. I shall have written the letter.
(a) The letter is being written by me.
(b) The letter will have been written by me.
(c) The letter will be written by me.
(d) The letter has been written by me.
Ans: (b) The letter will have been written by me. (Passive) The sentence is in Future Perfect Tense. (Active)

Q13. Then her face was bowed.
(a) Then she bowed her face.
(b) Then her face has been bowed.
(c) Then she was being bowed her face.
(d) Her face was bowed by then.
Ans: (a) Then she bowed her face. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q14. The walls had not been decorated by us.
(a) We have not decorated the walls.
(b) We had not decorated the walls.
(c) We have not been decorating the walls.
(d) We had not been decorating the walls.
Ans: (b) We had not decorated the walls. (Active) The sentence is in Past Perfect Tense. (Passive)

Q15. We must endure what we cannot cure.
(a) What cannot cured must endured.
(b) What could be cure must be endured.
(c) What we cure must be endured.
(d) What cannot be cured must be endured.
Ans: (d) What cannot be cured must be endured. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) It is case of Double Passive. Modals (can, must) in Active changes to can be, must be in Passive.

Q16. Did everybody miss the first bus?
(a) The first bus was missed by everybody ?
(b) Was the first bus missed by everybody ?
(c) Everybody missed the first bus ?
(d) Had the first bus been missed by everybody ?
Ans: (b) Structure of Interrogative Sentence in Active Voice starting with did is as follows: Did + Sub. + Verb (V.) + Obj Did everybody miss the first bus ? The structure in Passive Voice will be as follows: Was/Were + Sub. (Ob. of Active Sentence) + V3 + by Was the first bus missed by Ob. (Agent)(Sub. of Active Sentence) everybody ?

Q17. We will not allow them to run away.
(a) They will not be allowed to run away by us.
(b) They would not be allowed to run away.
(c) They are not allowed to run away.
(d) They were not allowed to run away.
Ans: (a) Structure of Simple Future Tense, Active Voice is as follows: Sub. + will/shall + V1 + Ob. We will not allow them…. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active Sentence) + will/shall + be They will not be + V3 + by + Ob. (Sub. of Active) allowed…. by us.

Q18. Everyone must read this book.
(a) This book should be read by everyone.
(b) This book has to be read by everyone.
(c) This book is to be read by everyone.
(d) This book must be read by everyone.
Ans: (d) Structure of Active Voice, using Modals (must, should, etc.) is as follows: Sub. + Modal + V1 + Ob. Everyone must read this book. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + Modal + be + V3 This book must be read by + Ob. (Sub. of Active) by everyone.

Q19. He knew that his own life was unjust.
(a) It was known to him that his own life had been unjust.
(b) It was known by him that his own life was unjust.
(c) It was known to him that his own life was unjust.
(d) It was known by him that life was unjust.
Ans: (c) Structure of Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + that + Ob. He knew that it (his own life….) In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 + by + It was known by Ob. (Sub. of Active) + that him that his own life….

Q20. The student has learnt the answer by heart.
(a) The answer was learnt by the student by heart.
(b) The answer is learnt by heart by the student.
(c) The answer by the student was learnt by heart.
(d) The answer has been learnt by heart by the student.
Ans: (d) Structure of Present Perfect Tense, Active Voice is as follows: Sub. + has/have + V3 + Ob. The student has learnt the answer….. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + has/have + been + V3 The answer has been learnt …… by + Ob. (Sub. of Active) by the student

Q21. The old lady touched and patted the cow.
(a) The cow patted and touched the old lady.
(b) The cow was touched by the old lady patting her.
(c) The cow was touched and patted by the old lady.
(d) The patted cow touched the old lady.
Ans: (c) The Structure of Simple Past Tense, Active Voice is as follows: Sub. + V2 + Ob. The old lady touched and patted the cow. In Passive Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob. of Active) + was/were + V3 The cow was touched and patted + by + Ob. by the old lady.

Q22. This watch was given to me by my grandfather.
(a) My grandfather gave me this watch.
(b) My grandfather gives me this watch.
(c) My grandfather had given this watch to me.
(d) My grandfather has given this watch to me.
Ans: (a) The Structure of Simple Past Tense, Passive Voice is as follows: Sub. + was/were + V3 + Ob1 + by This watch was given to me by + Ob2 my grandfather. In Active Voice, the structure will be as follows: Sub. (Ob1 of Passive) + V2 + Ob. (Ob2 of Active) My grandfather gave me + Ob. (Sub. of Passive) this watch. In Passive Voice, one of the Objects is converted into Subject and one Object remains as it is and to/ for is used with the Object converted into the Subject.

Q23. By whom is the child being fed?
(a) Who is feeding the child ?
(b) Who has fed the child ?
(c) Who was feeding the child ?
(d) Who has been feeding the child ?
Ans: (a) by (whom) changes to who Passive Active Structure of Present Continuous Tense, Passive Voice is as follows: Question Word + is/am/are + Sub. + being + V3 (By) whom is the child being fed ? In, Active Voice the structure will be as follows: Question Word + is/am/are + V1 + ing + Ob. Who is feeding the child ?

Q24. Alexander expected to conquer the world.
(a) It was expected by Alexander that he should conquer the world.
(b) It was expected by Alexander that he would conquer the world.
(c) It was expected by Alexander that he will conquer the world.
(d) It had been expected by Alexander that he would conquer the world.
Ans: (b) It was expected by Alexander that he would conquer the world (Passive)

Q25. She begins her day with a cup of coffee.
(a) Her day is being begun with a cup of coffee.
(b) Her day is begun with a cup of coffee.
(c) A cup of coffee is beginning her day.
(d) A cup of coffee has begun her day.
Ans: (b) In Simple Present Tense, Active Voice the structure is as follows: Sub. + V1 + Ob1 + Ob2 She begins her day with a cup of coffee. The structure in Passive Voice will be as follows: Sub. (Ob1 of Active) + is/am/are + V3 + Her day is begun by her Ob. (Ob2 of Active) with a cup of coffee.

Top
error: Content is protected !!