You are here
Home > QB Subjectwise > Part 109 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 109 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 109 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related number from the given alternatives:
381 : 160 :: 478 : ?

(a) 347 (b) 357
(c) 247 (d) 257
Ans: (d)

Q2. Select the related letters from the given alternatives :
BEF : GJK : : LOP : ?

(a) QUV (b) QTU
(c) QST (d) QUT
Ans: (b)

Q3. (a) Violent (b) Blue
(c) Green (d) White

Ans: (d)

Q4. (a) PORTRAIT (b) DRAW
(c) PAINT (d) SKETCH

Ans: (c)

Q5. (a) 96 (b) 59
(c) 12 (d) 48

Ans: (b)

Q6. 4, 10, 22, 46, 96, 190, 382
(a) 96 (b) 382
(c) 4 (d) 10
Ans: (a)

Q7. RECOMMENDATION
(a) MEDIATE
(b) MEDICINE
(c) COMMUNICATE
(d) REMINDER
Ans: (a)

Q8. a. ROCK b. HILL
c. MOUNTAIN d. RANGE
e. STONE

(a) a, c, d, b, e (b) e, a, b, c, d
(c) d, c, b, e, a (d) e, b, c, d, a
Ans: (b)

Q9. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Brittle 2. Brisk
3. Bright 4. Bride

(a) 4, 3, 2, 1
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 4, 2, 1, 3
Ans: (a)

Q10. Procession : Route : : Earth : ?
(a) Space (b) Sun
(c) Orbit (d) Highway
Ans: (c)

Q11. Select the related word from the given alternatives.
Donkey : Brays :: Monkey : ?

(a) Trumpets (b) Bellows
(c) Chatters (d) Grunts
Ans: (c)

Q12. Select the related number from the given alternatives :
68 : 130 :: 222 : ?

(a) 345 (b) 365
(c) 355 (d) 350
Ans: (d)

Q13. If + means ‘minus’ –– means ‘multiplied by’, ÷ means ‘plus’ and × means ‘divied by’, then 10 × 5 ÷ 3 – 2 + 3 = ?
(a) 5 (b) 21
(c) 53 3
(d) 18
Ans: (a)

Q14. (a) Wolf (b) Cat
(c) Dog (d) Fox

Ans: (b)

Q15. Select the odd word from the given alternatives.
(a) Baleful (b) Pestilent
(c) Deathly (d) Wholesome
Ans: (d)

Q16. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 52-61 (b) 43-54
(c) 72-83 (d) 18-29
Ans: (a)

Q17. If day before yesterday was Friday, what will be the third day after the day – after– tomorrow?
(a) Thursday (b) Friday
(c) Saturday (d) Sunday
Ans: (c)

Q18. MATHEMATICS
(a) ICE (b) THE
(c) TIK (d) MAT
Ans: (c)

Q19. a. Ocean b. Rivulet
c. Sea d. Glacier
e. River

(a) e, b, c, a, d (b) d, b, e, c, a
(c) e, b, c, d, a (d) d, b, a, c, e
Ans: (b)

Q20. Bullet : Gun : : Smoke : ?
(a) Fire (b) Cigarette
(c) Factory (d) Chimney
Ans: (a)

Q21. Select the related word from the given alternatives :
Money : Poverty : : Education : ?

(a) Knowledge (b) Greediness
(c) Illiteracy (d) Unsuccess
Ans: (c)

Q22. BVSC : YEHX : : MRCP : ?
(a) NJXK (b) LKXM
(c) NIXK (d) OIYM
Ans: (c)

Q23. Which of the following interchange of signs would make the given equation correct ?
5 + 3 × 8 – 12 ÷ 4 = 3

(a) – and ÷ (b) + and ×
(c) + and ÷ (d) + and –
Ans: (a)

Q24. (a) Sword (b) Dagger
(c) Rifle (d) Knife

Ans: (c)

Q25. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Teacher (b) Lawyer
(c) Doctor (d) Manager
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!