You are here
Home > QB Subjectwise > Part 108 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 108 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 108 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Identify the hidden name of the geometrical figure in the given word from among the answer words whose letters are given in jumbled form.
CUMBERSOME
(a) ERSM (b) MOSE
(c) BEUM (d) BECU
Ans: (d)

Q2. Arrange the following words as per order in the English dictionary :
1. Caricature 2. Cardinal
3. Carnivore 4. Cartoon
5. Category

(a) 2, 1, 3, 4, 5 (b) 4, 5, 1, 3, 2
(c) 1, 2, 3, 4, 5 (d) 2, 1, 3, 5, 4
Ans: (a)

Q3. Polio : Virus : : Anthrax : ?
(a) Fungus (b) Bacteria
(c) Virus (d) Insect
Ans: (b)

Q4. 29 : 319 :: 23 : ?
(a) 252 (b) 115
(c) 46 (d) 151
Ans: (b)

Q5. QDXM : SFYN : : UIOZ : ?
(a) PAQM (b) LPWA
(c) QNLA (d) WKPA
Ans: (d)

Q6. Which of the following interchange of signs or numbers would make the given equation correct ?
(18 ÷ 9) + 3 × 5 = 45

(a) × ÷ (b) + ÷
(c) 18 and 5 (d) 3 and 9
Ans: (b)

Q7. (a) Square
(b) Equilateral Triangle
(c) Rhombus
(d) Right Angle Triangle

Ans: (d)

Q8. (a) 512 (b) 625
(c) 1296 (d) 2401

Ans: (a)

Q9. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) DAEH (b) KIMP
(c) HEIL (d) FCGJ
Ans: (b)

Q10. LMnP, PQrT, TUvX, ?
(a) PRsT (b) UVwY
(c) XYzB (d) VWnP
Ans: (c)

Q11. EXPERIENCE
(a) EXPIRE (b) PERCIEVE
(c) EMPIRE (d) EXPENSE ) North Zone (Ist Sitting)
Ans: (a)

Q12. 1. Yashmak 2. Yacht
3. Yawl 4. Yawn

(a) 2, 4, 3, 1 (b) 2, 1, 4, 3
(c) 2, 3, 4, 1 (d) 2, 1, 3, 4
Ans: (d)

Q13. January : November : : Sunday : ?
(a) Tuesday (b) Monday
(c) Friday (d) Saturday
Ans: (c)

Q14. Kidneys : Nephron : : Central Nervous System : ?
(a) Spinal cord (b) Cerebrum
(c) Brain (d) Neurons
Ans: (d)

Q15. 16 : 22 : : 36 : ?
(a) 44 (b) 24
(c) 26 (d) 46
Ans: (a)

Q16. Select the related letters from the given alternatives.
YAC : CEG :: NOQ : ?

(a) RSU (b) RUS
(c) STV (d) SVT
Ans: (a)

Q17. (a) Light (b) Wave
(c) Heat (d) Sound

Ans: (b)

Q18. (a) Night (b) Morning
(c) Noon (d) Evening

Ans: (c)

Q19. Find out the odd number pair.
(a) 34 – 43 (b) 57 – 75
(c) 12 – 21 (d) 15 – 41
Ans: (d)

Q20. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) JF (b) UQ
(c) PL (d) XS
Ans: (d)

Q21. LIBERATIONIST
(a) LIBERAL (b) RELATION
(c) SERIAL (d) BITTERN
Ans: (a)

Q22. If it is possible to form a word with the first, fourth, seventh and eleventh letters in the word ‘SUPERFLUOUS’, write the first letter of that word.
(a) L (b) O
(c) in English (d) S
Ans: (a)

Q23. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Eyelid 2. Eyeless
3. Eyesore 4. Eyesight

(a) 2, 1, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 4, 2, 3, 1
Ans: (a)

Q24. Soldier : Regiment : : Horse : ?
(a)Navy (b) Fleet
(c)Cavalry (d) Herd
Ans: (d)

Q25. Brick : Wall : : Cell : ?
(a) DNA (b) Organs
(c) Chlorophyll (d) Tissue
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!