You are here
Home > QB Subjectwise > Part 108 – Biology Previous Year Questions

Part 108 – Biology Previous Year Questions

Q1. Nematocysts are present in
(a) Starfish (b) Ascaris
(c) Centipede (d) Sea anemone
Ans: (d) Nematocysts are present in sea anemones.

Q2. Which of the following microorganisms is used in milk curdling?

(a) Acetobacter (b) Leuconostoc
(c) Bacillus (d) Lactobacillus
Ans: (d) Lactobacillus is used in milk curdling. It is a genus of Gram positive facultative anaerobic or microaerophilic rod-shaped bacteria.

Q3. Which of the following is present in Chlorophyll molecule ?

(a) Mn (b) Mg
(c) Fe (d) K
Ans: (b) Chlorophyll is the green pigment found in most plants, responsible for light absorption to provide energy by photosynthesis. Magnesium is the sole metallic constituent of the chlorophyll.

Q4. ‘White Revolution’ is related to

(a) Wheat production
(b) Milk production
(c) Flood control
(d) Fish production
Ans: (b) White Revolution is related to enhanced milk production. Verghese Kurien, father of the ‘‘ White Revolution’’ and founder of the cooperative dairy movement in India passed away on September 9, 2012.

Q5. Who proposed the adage “Survival of the fittest” ?

(a) Darwin (b) William
(c) Huxley (d) Lamarck
Ans: (a) Charlse Darwin (1809-1882) was British naturalist scientist. After studying animal life in South Seas, he wrote ‘ The Origin of Species’ on the theory of evolution. In ‘The Descent of Man’ he relates how man is descended from animal-like ancestors.

Q6. BCG vaccination is given at the age of

(a) 2-3 years
(b) 10 years
(c) Newborn
(d) Within 15 days
Ans: (d) Bacillus Calmette Guerin is a vaccine against tuberculosis. BCG vaccine can be implemented after the birth intradermally within 15 days.

Q7. The International Year of Biodiversity was

(a) 1996 (b) 1999
(c) 2006 (d) 2010
Ans: (d) The International Year of Biodiversity was the year 2010. India observed the year 2010 as Year of Tigers. 1996 : SAARC Eradication of Poverty Year 1999 : International Year of Older Persons 2006 : International Desert and Desertification Year

Q8. Which of the following atmospheric gases constitute greenhouse gases?
a. Carbon dioxide
b. Nitrogen
c. Nitrous oxide
d. Water vapour Select the correct answer using the codes given below :

(a) a, c and d (b) a and d
(c) a and c (d) a, b and d
Ans: (a) The greenhouse gases are : Carbon dioxide, Methane, Chloroflurocarbons, Nitrous oxide and water vapour.

Q9. ‘Kyoto Protocol’, an agreement signed by various countries, is associated with

(a) Clean Environment and Climate Change
(b) Building common food stock to save human beings from any natural disaster
(c) International Trade
(d) Deep Sea Oil and Mineral Exploration
Ans: (a) Kyoto Protocol (1997) is associated with the reduction of greenhouse gases.

Q10. The sum of genes in a population is called

(a) Phenotype (b) Karyotype
(c) Genotype (d) Gene pool
Ans: (d) Phenotype refers to a set of observable characterstics of an individual or group resulting from the interaction of its genotype with its environment. Gene pool refers to the stock of different genes in an interbreeding population.

Q11. ‘Plague’ is caused by ____.

(a) Bacteria
(b) Protozoa
(c) Virus
(d) All of the above
Ans: (a) Plague is caused by Bacteria. It is a deadly infectious disease caused by the enterobacteria yersinia pestis, named after the French- Swiss bacteriologist Alexander Yersin.

Q12. Bio-magnification implies

(a) Toxic matters are magnified
(b) Living beings are magnified
(c) Light is magnified
(d) Food is magnified
Ans: (a) Biomagnification is the sequence of processes in an ecosystem by which higher concentrations of a particular chemical such as the pesticide DDT, are reached in organisms higher up the food chain.

Q13. Which of the following can be used for biological control of mosquitoes ?

(a) DDT (b) Gambusia
(c) Oil (d) Ointments
Ans: (b) Biological control is the use of natural enemies to manage the mosquito population. Effective biocontrol agents include predatory fish that feed on mosquito larvae such as Gambusia affinis (mosquitofish) and some cyprinids (Carps and minnows).

Q14. Which of the following is not an insectivorous plant ?

(a) Nepenthes (b) Utricularia
(c) Drosera (d) Cuscuta
Ans: (d) Insectivorous plants are : Aldrovanda, Archaeamphora, Brocchinia, Byblis, Catopsis, Dionaea, Drosera, Genlisea, Hel iamphora, Nepenthes, Palaeoaldrovanda, Philcoxia, Roridule, Sarracenia, Stylidium, Triphyophyllum, Utricularia etc.

Q15. The term ‘Green Revolution’ was coined by

(a) William Gaud
(b) Charles Elton
(c) Eugene Odum
(d) M.S. Swaminathan
Ans: (a) The term ‘Green Revolution’ was first used in 1968 by former United States Agency for International Development (USAID) Director William Gaud.

Q16. The sweet taste of fruits is due to

(a) Lactose (b) Fructose
(c) Maltose (d) Ribose
Ans: (b) The monosaccharides responsible for sweet taste in fruit is fructose.

Q17. The Biosphere is the zone of Earth where life is found. It includes parts of :
a. Hydrosphere
b. Lithosphere
c. Stratosphere
d. Troposphere Select the correct answer from the following :

(a) a and c (b) a, b and d
(c) a and d (d) b, c and d
Ans: (b) The Biosphere is the global sum of all ecosystems. It can also be called the Zone of life on Earth. The Biosphere is the global ecological system integrating all living beings and their relationships, including their interaction with the elements of the lithosphere, hydrosphere and atmosphere.

Q18. Wings of a bird and an insect are

(a) Homologous organs
(b) Analogous organs
(c) Vestigial organs
(d) Rudimentary organs
Ans: (b) Insect and bird wings are analogous structures but not homologous structures. They are externally similar in appearance and function (i.e. for flying), but have dissimilar developmental plan.

Q19. Which one of the following is the respiratory pigment in man ?

(a) Haemocyanin
(b) Haemoerythrin
(c) b-Carotene
(d) Haemoglobin
Ans: (d) A respiratory pigment is a molecule, such as hemoglobin in humans, that increases the oxygencarrying capacity of the blood. The four most common invertebrate respiratory pigments are hemoglobin, haemocyanin, haemerythrin and chlorocruorin.

Q20. Kala-azar is transmitted by

(a) tsetse fly
(b) housefly
(c) anopheles mosquito
(d) sand fly
Ans: (d) Kala-azar is a chronic and potentially fatal parasitic disease of the viscera (the internal organs, particularly the liver, spleen, bone marrow and lymph nodes) which is transmitted by sand fly bites in parts of Asia (primarily India), Africa (primarily Sudan) and South America. It is transmitted by the bite of female sandflies.

Q21. Which of the following is an insectivorous plant ?

(a) Balanophora
(b) Rafflesia
(c) Orobanche
(d) Drosera
Ans: (d) An insectivorous plant, also called a carnivorous plant, captures prey items, such as insects, spiders, crustaceans, mites, and protozoans, as a nitrogen source. Aldrovanda, Dionaea, Drosera, Drosophyllum, etc are some of them under the Droseraceae family.

Q22. Seed dormancy is regulatedby

(a) Abscisic acid
(b) Gibberellic acid
(c) Indole acetic acid
(d) Ethylene
Ans: (a) The transition from dormancy to germination in seeds is a key physiological process during the lifecycle of plants. Abscisic acid (ABA) is the sole plant hormone known to maintain seed dormancy. It acts through a gene expression network involving the transcription factor ABSCISIC ACID INSENSITIVE 3 (ABI3).

Q23. Potential of air pollution increases when the ventilation coefficient is

(a) > 11,000 m2/s
(b) > 7,600 m2/s
(c) < 3,600 m2/s
(d) < 6,000 m2/s
Ans: (d) The product of the maximum mixing depth and the average wind speed within the mixing depth is sometimes used as an indicator of the atmosphere’s dispersive capability. This product is known as the ventilation coefficient (m2/s). Values of ventilation coefficient less than about 6000 m2/s are considered indicative of high air pollution potential (Portelli and Lewis, 1987).

Q24. Who among the following have venous heart?

(a) Mammals (b) Reptilians
(c) Fishes (d) Amphibians
Ans: (c) There are over 20,000 species of fish, divided into three groups : bony fish, cartilaginous fish and jawless fish. Bony fish, which are the most numerous, have skeletons, of bone, and swimbladders (gas-filled organs) to keep them afloat. Cartilaginous fish, such as sharks, rays and ratfish, are mostly marine hunters; they have skeletons made of cartilage and sandpaper-like skin. The primitive jawless fish have sucker-like mouths, and include lampreys and hagfish.

Q25. One of the following excretes uric acid as its excretory product :

(a) Amoeba (b) Tilapia
(c) Sparrow (d) Camel
Ans: (c) Sparrow excretes uric acid as its excretory product.

Top
error: Content is protected !!