You are here
Home > QB Subjectwise > Part 108 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 108 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. The loan will be sanctioned by the bank.
(a) The bank sanctioned the loan.
(b) The bank is going to sanction the loan.
(c) The bank would sanction the loan.
(d) The bank will sanction the loan.
Ans: (d) The bank will sanction the loan. (Active) The sentence is in Simple Future Tense. (Passive)

Q2. Paint the windows.
(a) Windows should be painted.
(b) Let the windows be painted.
(c) Let be the windows painted.
(d) Windows are let to be painted.
Ans: (b) Let the windows be painted. (Passive) The sentence is in Imperative Mood and Simple Present Tense. (Active)

Q3. The traitors should be shot dead by them.
(a) They should have shot the traitors dead.
(b) They shall shoot the traitors dead.
(c) They should shoot the traitors dead.
(d) They shot the traitors dead.
Ans: (c) The traitors should be shot dead by them. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q4. Rahul is teaching the children in the slum areas.
(a) The children in the slum areas are taught by Rahul.
(b) The children are taught by Rahul in the slum area.
(c) In the slum areas the children are learning from Rahul.
(d) The children in the slum areas are being taught by Rahul.
Ans: (d) The children in the slum areas are being taught by Rahul. (Passive). The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q5. One cannot expect children to understand these problems.
(a) Children cannot be expected to understand these problems.
(b) Children to understand these problems cannot be expected.
(c) Children cannot be expected to be understood these problems.
(d) To understand these problems cannot be expected from children by one.
Ans: (a) Children cannot be expected to understand these problems. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) Modal (can) has been used.

Q6. Why did she break the garden wall ?
(a) Why the garden wall was broken by her ?
(b) Why had the garden wall been broken by her ?
(c) Why was the garden wall broken by her ?
(d) Why will the garden wall be broken by her ?
Ans: (c) Why was the garden gate broken by her ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q7. The students were laughing at the old man.
(a) The old man was being laughed at by the students.
(b) The old man was laughed at by the students.
(c) The old man was being laughed by the students.
(d) The old man is laughing at the students.
Ans: (a) The old man was being laughed at by the students. (Passive) The sentence is in Past Continuous Tense. (Active)

Q8. He admonished her for the error.
(a) She was admonished by him for the error.
(b) She has been admonished by him for the error.
(c) She would be admonished by him for the error.
(d) She is admonished by him for the error.
Ans: (a) She was admonished by him for the error. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) admonish (Verb) means to tell somebody firmly that you do not approve of something that he has done.

Q9. Can we send this big parcel by air ?
(a) Can this big parcel be sent by air ?
(b) Can this big parcel sent by air ?
(c) Could this big parcel be sent by air?
(d) Could this big parcel sent by us by air ?
Ans: (a) Can this big parcel be sent by air ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) Modal (can) has been used.

Q10. The boys saved many elders from being drowned.
(a) Many elders are saved from being drowned by the boys.
(b) Many elders are being saved from being drowned by the boys.
(c) Many elders were saved from being drowned by the boys.
(d) Many elders have been saved from being drowned by the boys.
Ans: (c) Many elders were saved from being drowned by the boys. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q11. We found him a good wife.
(a) He was found a good wife by us.
(b) A good wife was found out by them.
(c) A good wife found him.
(d) A good wife was being found by us.
Ans: (a) He was found a good wife by us. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q12. You will be taken care of by me.
(a) I will be taking care of you.
(b) I would take care of you.
(c) I will take care of you.
(d) I will being take care of you.
Ans: (c) I will take care of you. (Active) The sentence is in Simple Future Tense. (Passive)

Q13. Promises should be kept.
(a) You must keep promises.
(b) We must keep promises.
(c) Keep promises.
(d) One should keep promises.
Ans: (d) One should keep promises. (Active) The sentence is in Simple Present Tense. (Passive) Modal (should) has been used in Active which changes to should be in Passive.

Q14. Circumstances forced him to resign his post.
(a) Circumstances make him to resign his post.
(b) He was forced to resign his post.
(c) He is forced to resign his post.
(d) He is forced and resigned his post.
Ans: (b) He was forced to resign his post. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q15. He would have written this essay in time.
(a) The essay was written on time.
(b) This essay would have been written by him in time.
(c) The essay was written by him in time.
(d) He wrote the essay on time.
Ans: (b) This essay would have been written by him in time. (Passive) The sentence is in Future Perfect Tense. (Active)

Q16. He completed the story on time.
(a) The story was completed by him on time.
(b) The story was being completed by him on time.
(c) The story completed by him on time.
(d) The story had completed by him on time.
Ans: (a) The story was being completed by him on time. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q17. Sheela painted the house green.
(a) The house was painted green by Sheela.
(b) The house will be painted green by Sheela.
(c) The house is painted green by Sheela,
(d) The house has been painted green by Sheela.
Ans: (a) The house was painted green by Sheela. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q18. An American scientist has won the Nobel Prize for Physics.
(a) The Nobel Physics Prize has been won by an American scientist.
(b) The Nobel Prize has been won by an American scientist.
(c) The Nobel Prize for Physics is won by an American scientist.
(d) The Nobel Prize for Physics has been won by an American scientist.
Ans: (d) The Nobel Prize for Physics has been won by an American scientist. (Passive) The sentense is in Present Perfect Tense. (Active)

Q19. By now the winners will have been felicitated.
(a) They will fel icitate the winners now.
(b) They have felicitated the winners by now.
(c) They will have been felicitated the winners by now.
(d) They will have felicitated the winners by now.
Ans: (d) They will have felicitated the winners by now. (Active) The sentence is in Future Perfect Tense. (Passive) By now the winners will have been felicitated. (by them) Subject Verb Object →Passive They willl have felicitated the winners by now. Subject Verb Object →Active

Q20. 1 was sanctioned the loan by the office.
(a) The office had sanctioned the loan to me.
(b) The office sanctioned loan to me.
(c) The office sanctioned me the loan.
(d) The office was sanctioned me the loan.
Ans: (c) The office sanctioned me the loan. (Active) The sentence is in Simple Past tense. (Passive)

Q21. Open the window.
(a) Open window.
(b) Someone opens the window.
(c) Window is opened.
(d) Let the window be opened.
Ans: (b) Let the window be opened. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). The Verb ‘open’ is in Imperative Mood.

Q22. Deforestation has reduced rainfall in the tropical lands.
(a) Rainfall has been reduced and caused deforestation.
(b) Reduced rainfall deforested the tropical lands.
(c) Rainfall has been reduced due to deforestation in tropical lands.
(d) Tropical lands have been reduced by rainfall.
Ans: (c) Rainfall has been reduced due to deforestation in tropical lands. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q23. The doctor bandaged the arm of the injured man.
(a) The arm of the injured man was bandaged by the doctor.
(b) The injured man bandaged his arm.
(c) The injured man made the doctor injure his arm.
(d) The doctor injured and bandaged the arm of a man.
Ans: (a) The arm of the injured man was bandaged by the doctor. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q24. The ringing of the alarm clock startled me from the deep depths of slumber.
(a) The alarm clock rang, startled and awakened me from sleep.
(b) I was startled from the deep depths of slumber by the ringing of the alarm clock.
(c) The alarm clock rang and startled me from the depths of slumber.
(d) The ringing of the alarm clock made me awake.
Ans: (b) I was startled from the deep depths of slumber by the ringing of the alarm clock. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q25. One of the girls in the class will sing the national anthem at the end of the function.
(a) The function will end, a girl will sing national anthem at the end of the function.
(b) The national anthem will be sung by one of the girls in the class at the end of the function.
(c) There is a girl in the class who sings national anthem.
(d) A girl to sing national anthem is there in the class.
Ans: (b) The national anthem will be sung by one of the girls in the class at the end of the function. (Passive) The sentence is in Simple Future Tense. (Active)

Top
error: Content is protected !!