You are here
Home > QB Subjectwise > Part 107 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 107 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 107 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
8 + 5 – 5 = 45 12 + 6 – 5 = 77 14 + 5 – 10 = ?

(a) 60 (b) 80
(c) 58 (d) 76
Ans: (b)

Q2. (a) Watch (b) Clock
(c) Bangle (d) Bracelet

Ans: (b)

Q3. (a) 4,12 (b) 8,16
(c) 14,24 (d) 6,14

Ans: (c)

Q4. (a) JKL (b) FGI
(c) MPR (d) TUW

Ans: (a)

Q5. CDE, IJK, NOP, ?
(a) FGH (b) RST
(c) TUV (d) QRS
Ans: (b)

Q6. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
RAPPROCHEMENT

(a) MACHETE (b) APPROCH
(c) RAPID (d) TEAM
Ans: (c)

Q7. (a) Critical (b) Criterion
(c) Crisis (d) Crisp

(a) c, d, b, a (b) a, c, d, b
(c) c, d, a, b (d) d, c, a, b
Ans: (a)

Q8. Glucometer : Blood Sugar ::
Sphygmomanometer : ?

(a) Earthquake
(b) Blood Pressure
(c) Atmospheric Pressure
(d) Specific Gravity
Ans: (b)

Q9. 7 : 32 : : 35 : ?
(a) 144 (b) 156
(c) 160 (d) 172
Ans: (d)

Q10. AZBZ : CYDY :: EXFX : ?
(a) FWFV (b) GWHW
(c) IVJW (d) HWIW
Ans: (b)

Q11. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation 16 * 4 * 3 * 4 * 13
(a) ÷ × – = (b) × – + =
(c) + = ÷ × (d) – × ÷ =
Ans: (d)

Q12. (a) Pound (Sterling)
(b) Deutsche Mark
(c) Yen
(d) Franc

Ans: (c)

Q13. (a) 31 – 64 (b) 26 – 48
(c) 43 – 65 (d) 34 – 56

Ans: (a)

Q14. (a) FIK (b) DGI
(c) MPR (d) KND

Ans: (d)

Q15. AZBY, ?, EVFU, GTHS
(a) BYCZ (b) CYDR
(c) MISG (d) CXDW )
Ans: (d)

Q16. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
MEASUREMENT

(a) TEAMS (b) MASTER
(c) SUMMIT (d) SUMMER
Ans: (c)

Q17. Arrange the following words according to English Dictionary.
(a) Banal (b) Banana
(c) Banish (d) Bandage
(e) Bandit
(a) (a), (c), (b), (d), (e)
(b) (a), (b), (d), (c), (e)
(c) (a), (b), (d), (e), (c)
(d) (a), (c), (b), (e), (d)
Ans: (c)

Q18. Bow : Arrow : : Pistol : ?
(a) Bullet (b) Gun
(c) Shoot (d) Rifle
Ans: (a)

Q19. 24 : 60 : : 210 : ?
(a) 505 (b) 425
(c) 420 (d) 525
Ans: (d)

Q20. BED : GJI : : LON : ? .
(a) QTS (b) PTS
(c) QST (d) KNH
Ans: (a)

Q21. Choose the appropriate combination of signs to solve the equation.
(16 + 18) * (21–11) * 32 * 8

(a) – × = (b) – = –
(c) + = – (d) ÷ – =
Ans: (b)

Q22. (a) Distress (b) Sorrow
(c) Fantasy (d) Disgust

Ans: (c)

Q23. (a) (40, 70) (b) (27, 10)
(c) (16, 13) (d) (32, 33)

Ans: (b)

Q24. (a) QRP (b) RUQ
(c) NEM (d) MAL

Ans: (a)

Q25. ABC PQR DEF STU ? .
(a) VWX (b) GHI
(c) IJK (d) GKL
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!