You are here
Home > QB Subjectwise > Part 107 – Biology Previous Year Questions

Part 107 – Biology Previous Year Questions

Q1. In our body, antibodies are formed against pathogens in
(a) liver by RBC
(b) blood by platelets
(c) brain by macrophages
(d) thymus by lymphocytes
Ans: (d) thymus by lymphocytes

Q2. Prawn heart carries

(a) no blood
(b) deoxygenated blood
(c) oxygenated blood
(d) mixed blood
Ans: (c) oxygenated blood

Q3. Which of the following has no blood, but respires ?

(a) Fish (b) Earthworm
(c) Hydra (d) Cockroach
Ans: (c) Hydra

Q4. Lactose is present in

(a) grapes (b) milk
(c) lime (d) vinegar
Ans: (b) milk

Q5. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution ?

(a) Diesel (b) Kerosene
(c) Hydrogen (d) Coal
Ans: (c) Hydrogen

Q6. The biological decomposition of organic substances in wastes under controlled conditions known as

(a) composting
(b) incineration
(c) sanitary landfill
(d) pyrolysis
Ans: (a) composting

Q7. ‘Green House Effect’ means

(a) cultivation of crops in green house to conserve heat
(b) trapping of solar energy due to carbon dioxide gases
(c) trapping of solar energy by earth upper surface
(d) increase of heat due to atmospheric pollution
Ans: (b) Green House Effect is a process by which thermal radiation from a planetary surface is absorbed by atmospheric greenhouse gases and is re-radiated in all directions.

Q8. An insect is an orgainism having

(a) 3 pairs of legs
(b) 4 pairs of legs
(c) Head, thorax and abdomen
(d) Pair of wings and antenna
Ans: (a) An insect is an organism having three pairs of legs. Insects are small, land-dwelling arthropods, characterised by three pairs of jointed legs. It has three distinct body sections : the head, thorax and abdomen. It has one pair of antennae (comprising the scape, pedicel and flagellum), compound eyes and often one or two pairs of wings.

Q9. Vegetables and fruits should be a part of our diet because they stimulate

(a) Peristalsis (b) Salivation
(c) Excretion (d) Respiration
Ans: (a) Vegetable and fruits should be a part of our diet because they stimulate peristalsis.

Q10. Insectivorous plants grow in soil deficient in

(a) Calcium (b) Nitrogen
(c) Magnesium (d) Water
Ans: (b) Insectivorous plants grow in soil deficient in nitrogen.

Q11. The term ‘ genetics’ was coined by

(a) Morgan (b) Mendel
(c) Bateson (d) Johannsen
Ans: (c) Danish botanist Wilhelm Johansen coined the term ‘gene’. The term ‘genetics’ was coined by Bateson.

Q12. The maximum biological damage is produced by

(a) X – rays
(b) gamma – rays
(c) beta – rays
(d) alpha – rays
Ans: (b) Gamma radiation, also known as gamma rays, is electromagnetic radiation of high frequency and therefore high energy. Gamma rays are ionising radiation and are thus biologically hazardous.

Q13. Which protein – sugar pair is present in milk?

(a) Casein, Sucrose
(b) Casein, Lactose
(c) Ferritin, Maltose
(d) Albumin, Glucose
Ans: (b) Casein-Lactose protein-sugar pair is present in milk. Normal bovine milk contains 30-35 grams of protein per litre of which about 80 percent is arranged in casein micelles.

Q14. Who discovered that Malaria was caused by female Anopheles ?

(a) Edward Jenner
(b) Louis Pasteur
(c) Robert Koch
(d) Ronald Ross
Ans: (d) Edward Jenner of Britain discovered vaccination in 1796. Louis Pasteur of France discovered Rabies vaccine in 1860. Robert Koch of Germany discovered Cholera, TB germs in 1877. Sir Ronald Ross was a British Physician and entomologist, noted for identifying the links between mosquitoes and malaria. He was born in India in 1857 at Almora.

Q15. An eardrum is absent in :

(a) snakes (b) turtles
(c) tuatara (d) toads
Ans: (a) The ear has three main parts: the outer, middle and inner ear. The outer ear consists of the pinna and the auditory canal. The middle ear is filled with air and contains three tiny bones called ossicles – the anvil, hammer and stirrup. The inner ear contains the semicircular canals and the cochlea. Eardrum is the membrane of middle ear. Snakes have fully developed inner ear structures but no eardrum.

Q16. Animals adapted to life in air are called :

(a) fossorial (b) arboreal
(c) cursorial (d) volant
Ans: (b) Animal adapted to life in air are called arboreal. Arboreal means living in or connected with trees.

Q17. Bryophytes are often called as amphibian plant because they :

(a) appear like frog
(b) are found both in water and on land
(c) do not have habitat preference
(d) can eat insects
Ans: (b) Bryophytes are simple low growing plants, anchored to the ground or to tree bark by tiny filamentous rhizoids.

Q18. The smallest size of a cell that can be seen with naked eye is:

(a) 1 micron (b) 10 micron
(c) 100 micron (d) 1000 micron
Ans: (c) The smallest objects that can be seen with unaided eye are about 0.1 mm long, which is equal to 100 micrometres. Micron (u) is an alternate name of micrometre.

Q19. Which of the following is an anti oxidant ?

(a) Vitamin-C (b) Vitamin-K
(c) Vitamin-B (d) Vitamin-D
Ans: (a) Vitamin B12 contains cobalt. Deficiency of Vitamin B12 causes pernicious anaemia and inflammation of tongue and mouth. Vitamin A, Vitamin C and Vitamin in English are anti-oxidants.

Q20. The red, orange and yellow colours of leaf is due to :

(a) Aldehydes (b) Tannis
(c) Lignins (d) Carotenoid
Ans: (d) The red, orange and yellow colours of leaf are due to carotenoids.

Q21. Crude oil is sometimes termed sweet because it is :

(a) sweet in taste due to dissolved sugars
(b) mildly sweet due to low sulphur content
(c) less acidic
(d) less alkaline
Ans: (b) Crude oil is sometimes termed sweet amount of hydrogen sulphide and Carbon dioxide.

Q22. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India.

(a) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane
(b) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee arid Tea
(c) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
(d) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize
Ans: (a) The growth rates of area, production and yield of foodgrains in India can be divided into two broad periods – the period 1949–50 to 1964–65, signifying the pre-green revolution period, and then after omitting two drought years 1965–66 and 1966–67, the second period of 1967–68 to 1996–97 represents the post green revolution period. The main impact of green revolution was on wheat, as production increased by 300 percent. High Yielding Varieties of wheat, rice, pulses, oilseeds and sugarcane were development under Green Revolution in India.

Q23. What does ‘Ozone Layer’ absorb ?

(a) Infrared rays
(b) Ultraviolet rays
(c) X-rays
(d) g-rays
Ans: (b) Ozone layer absorbs harmful ultraviolet rays. Some 20-30 km above the earth’s surface is a mist of ozone gas. This is the 24 km thick ozone layer. Situated in stratosphere this layer shields the earth from the harmful ultraviolet radiation of the Sun. Ozone absorbs ultraviolet radiation with wavelength between 2400 and 3200 angstroms.

Q24. Master copy of genetic information is

(a) Nucleus (b) r-RNA
(c) m-RNA (d) DNA
Ans: (d) Mader copy of genetic information is DNA in all species.

Q25. Contraceptive pills in the market contain

(a) Inorganic compounds
(b) Herbicides (c) Antibiotics
(d) Steroid-hormones
Ans: (d) Contraceptive pills in the market contain steroid hormones like levonorgestrel, progestrogen, estrogen etc.

Top
error: Content is protected !!