You are here
Home > QB Subjectwise > Part 107 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 107 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. Our task had been completed before sunset.
(a) We completed our task before sunset.
(b) We have completed our task before sunset.
(c) We complete our task before sunset.
(d) We had completed our task before sunset.
Ans: (d) We had completed our task before sunset. (Active) The sentence is in Past Perfect Tense. (Passive) Our task had been completedbefore sunset. (by us) Subject Verb Adverbial Object Object →Passive We had completed our task before sunset. Subject Verb Object Adverbial Object →Active before sunset is an Adverbial Object as it indicates time.

Q2. The boy laughed at the beggar.
(a) The beggar was laughed by the boy.
(b) The beggar was being laughed by the boy.
(c) The beggar was being laughed at by the boy,
(d) The beggar was laughed at by the boy.
Ans: (d) The beggar was laughed at by the boy. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) An Intransitive Verb may be changed into the Passive, when it is a Prepositional Verb as in – They laugh at us. (Active) We are laughed at by them. (Passive) Prepositional Verb

Q3. The government has launched a massive tribal welfare programme in Jharkhand.
(a) A massive tribal welfare programme is launched by the government in Jharkhand.
(b) A massive tribal welfare programme has been launched by the government in Jharkhand.
(c) Jharkhand government has launched a massive tribal welfare programme.
(d) The government in Jharkhand has launched a massive tribal welfare programme.
Ans: (b) A massive tribal welfare programme has been launched by the government in Jharkhand. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q4. The boys were playing cricket.
(a) Cricket had been played by the boys.
(b) Cricket has been played by the boys.
(c) Cricket was played by the boys.
(d) Cricket was being played by the boys.
Ans: (d) Cricket was being played by the boys. (Passive) The sentence is in Past Continuous Tense. (Active)

Q5. They drew a circle in the morning.
(a) A circle was being drawn by them in the morning..
(b) A circle was drawn by them in the morning.
(c) In the morning a circle have been drawn by them.
(d) A circle has been drawing since morning
Ans: (b) A circle was drawn by them in the morning. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q6. They will demolish the entire block.
(a) The entire block is being demolished.
(b) The block may be demolished entirely.
(c) The entire block will have to be demolished by them.
(d) The entire block will be demolished by them.
Ans: (d) The entire block will be demolished by them. (Passive) The sentence is in Simple Future Tense. (Active)

Q7. The burglar destroyed several items in the room. Even the carpet has been torn.
(a) Several items destroyed in the room by the burglar. Even the carpet he has torn.
(b) Several items in the room were destroyed by the burglar. Even the carpet was torn.
(c) Including the carpet, several items in the room have been torn by the burglar.
(d) The burglar, being destroyed several items in the room, also carpet has torn.
Ans: (b) several items in the room were destroyed by the burglar. Even the carpet was torn. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q8. We must respect the elders.
(a) The elders deserve respect from us.
(b) The elders must be respected.
(c) The elders must be respected by us.
(d) Respect the elders we must.
Ans: (b) The elders must be respected. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) Modal (must) has been used.

Q9. We have warned you.
(a) You have been warned.
(b) We have you warned.
(c) Warned you have been.
(d) Have you been warned.
Ans: (a) You have been warned. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q10. Has anybody answered your question ?
(a) Your question has been answered ?
(b) Anybody has answered your question?
(c) Has your question been answered ?
(d) Have you answered your question ?
Ans: (c) Has your question been answered ? (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q11. The shopkeeper lowered the prices.
(a) The prices lowered the shopkeeper.
(b) The prices were lowered by the shopkeeper.
(c) Down went the prices.
(d) The shopkeeper got down the prices.
Ans: (b) The prices were lowered by the shopkeeper. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q12. One must keep one’s promises.
(a) One’s promises are kept.
(b) One’s promises must kept.
(c) One’s promises were kept.
(d) Promises must be kept.
Ans: (d) Promises must be kept. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). Modal (must) has been used.

Q13. The government has not approved the new drug for sale.
(a) The government approval for the sale of the new drug has not been given.
(b) The new drug has not been approved for sale by the government.
(c) For the sale of the new drug we have not been given the approval.
(d) The new drug was not approved by the government.
Ans: (b) The new drug has not been approved for sale by the government. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q14. They have published all the details of the invention.
(a) All the details of the invention have been published by them.
(b) The publication of the details of invention was done by them.
(c) All the details have been invented by the publishers.
(d) All the inventions have been detailed by them.
Ans: (a) All the details of the invention have been published by them. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q15. He teaches us grammar.
(a) Grammar was taught to us by him
(b) We are taught grammar by him
(c) Grammar will be taught to us by him
(d) We were teached grammar by him
Ans: (b) We are taught grammar by him. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q16. The manager could not accept the union leader’s proposals.
(a) The union leader’s proposals could not be accepted by the manager.
(b) The union leader’s proposals were not accepted by the manager.
(c) The union leader’s proposals will not be accepted by the manager.
(d) The union leader’s proposals would not be accepted by the manager.
Ans: (a) The union leader’s proposals could not be accepted by the manager. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active). Modal (could not) has been used.

Q17. Prepare yourself for the worst.
(a) You be prepared for the worst.
(b) The worst should be prepared by yourself.
(c) Be prepared for the worst.
(d) For the worst, preparation should be made by you.
Ans: (c) Be prepared for the worst. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q18. Please shut the door and go to sleep.
(a) The door is to be shut and you are to go to sleep.
(b) Let the door be shut and you be asleep.
(c) You are requested to shut the door and go to sleep.
(d) The door is to be shut and you are requested to sleep.
Ans: (c) You are requested to shut the door and go to sleep. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) It is also expressing a request (Affirmative Mood)

Q19. It is impossible to do this.
(a) Doing this is impossible.
(b) This is impossible to be done.
(c) This must not be done.
(d) This can’t be done.
Ans: (b) This is impossible to be done. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense (Active) with an Infinitive. Passive of Infinitive is done by retaining to followed by be and the Past Participle form of the Verb. Active: to + do Passive: to + be + done

Q20. We must take care of all living species on Earth.
(a) All living species on Earth are taken care of by us.
(b) All living species on Earth must be taken care of by us.
(c) All living species on Earth had been taken care of by us.
(d) All living species on Earth will be taken care of by us.
Ans: (b) All living species on Earth must be taken care of by us. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) Modal (must) has been used in Active. It changes to must be in Passive.

Q21. People call him a fool.
(a) He has been called a fool.
(b) He is called a fool by the people.
(c) The people have been calling him a fool.
(d) We all people have called him a fool.
Ans: (b) He is called a fool by people. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q22. It is being read by us.
(a) We are reading it.
(b) It will be read by us.
(c) We can read it.
(d) We have to read it.
Ans: (a) We are reading it. (Active) The sentence is in Present Continous Tense. (Passive)

Q23. He had committed a mistake.
(a) A mistake had committed by him.
(b) A mistake was committed by him.
(c) A mistake had been committed by him.
(d) A mistake has been committed by him.
Ans: (c) A mistake had been committed by him. (Passive) The sentence is in Past Perfect Tense. (Active)

Q24. The most useful training of my career was given to me by my boss.
(a) My boss has been giving me the most useful training of my career.
(b) My boss gives me the most useful training.
(c) My boss is giving me the most useful training.
(d) My boss gave me the most useful training of my career.
Ans: (d) My boss gave me the most useful training of my career. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q25. We have decided to open a new branch.
(a) To open a new branch was decided by us.
(b) To be opened a new branch has been decided.
(c) It has been decided to open a new branch.
(d) It may be decided to open a new branch by us.
Ans: (c) It has been decided to open a new branch. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Top
error: Content is protected !!