You are here
Home > QB Subjectwise > Part 106 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 106 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 106 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. DECOMPOSITION
(a) ECONOMIST (b) POSITION
(c) DOCTOR (d) COMPOSE
Ans: (c)

Q2. 1. rat 2. eagle
3. snake 4. grain
5. field

(a) 5, 4, 1, 3, 2
(b) 4, 3, 2, 5, 1
(c) 5, 1, 3, 2, 4
(d) 5, 3, 2, 4,1
Ans: (a)

Q3. Christian : Muslim : : ? : Quran
(a) Geeta (b) Ramayan
(c) Angel (d) Bible
Ans: (d)

Q4. 42 : 56 : : 132 : ?
(a) 156 (b) 145
(c) 110 (d) 240
Ans: (a)

Q5. HKNQ : ADGJ : : ORUX : ?
(a) ACEG (b) ADGH
(c) MPSV (d) LMNO
Ans: (c)

Q6. If = 6, = 3, = 5, = 4, = 8, = 10, then
( × ) ÷ =?

(a) (b)
(c) (d)
Ans: (a)

Q7. (a) Goat (b) Dog
(c) Sheep (d) Cow

Ans: (b)

Q8. (a) 52 – 61 (b) 43 – 54
(c) 72 – 83 (d) 18 – 29

Ans: (a)

Q9. (a) ADHM (b) JNRX
(c) EINT (d) FJOU

Ans: (b)

Q10. OTE, PUF, QVG, RWH, ?
(a) SXI (b) SYJ
(c) TXJ (d) SXJ
Ans: (a)

Q11. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of given word.
TAMBOURINE
(a) BROMINATE (b) OBTAINER
(c) BOATMAN (d) MINARET
Ans: (c)

Q12. Which one of following responses would be a meaningful order of the following ?
1. Chapter
2. Index
3. Bibliography
4. Introduction
5. Preface

(a) 2, 4, 1, 3, 5
(b) 4, 2, 5, 1, 3
(c) 5, 2, 4, 1, 3
(d) 5, 1, 4, 3, 2
Ans: (c)

Q13. Author : Novel : : Choreographer : ?
(a) Make-up (b) Dance
(c)Music (d) Picture
Ans: (b)

Q14. 6 : 5 : : 8 : ?
(a) 2 (b) 4
(c) 6 (d) 10
Ans: (c)

Q15. GRAIN : TIZRM : : BRAIN : ?
(a) XRIKL (b) YIZRM
(c) OPRST (d) ASQMI
Ans: (b)

Q16. Some equations have been solved on the basis of certain system.
Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 98 – 39 – 27 = 31, 87 – 38 – 34 = 20, then 79 – 25 – 12 = ?

(a) 51 (b) 22
(c) 42 (d) 15
Ans: (a)

Q17. (a) Wheat (b) Mustard
(c) Barley (d) Corn

Ans: (b)

Q18. (a) 2 (b) 9
(c) 63 (d) 28

Ans: (b)

Q19. (a) PQ (b) AU
(c) CD (d) RB

Ans: (b)

Q20. BAT, EAT, HAT, ?
(a) CAT (b) FAT
(c) RAT (d) KAT
Ans: (d)

Q21. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
ADVERTISEMENT
(a) ADVISE (b) DIVERSE
(c) TIME (d) REVERSE
Ans: (d)

Q22. On arranging Atomic Age, Metallic Age, Stone Age, Alloy Age in a meaningful order (starting from the earliest) which would appear in the 3rd position ?
(a) Alloy Age (b) Stone Age
(c) Metallic Age (d) Atomic Age
Ans: (a)

Q23. Triangle : Hexagon : : ?
(a) Cone : Sphere
(b) Rectangle : Octagon
(c) Pentagon : Heptagon
(d) Angle : Quadrilateral
Ans: (b)

Q24. 2112 : 8118 :: 1221 : ?
(a) 1881 (b) 8181
(c) 1188 (d) 1118
Ans: (a)

Q25. KMF : LLH : : RMS : ?
(a) SLR (b) SLU
(c) SSU (d) SUS
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!