You are here
Home > QB Subjectwise > Part 106 – Biology Previous Year Questions

Part 106 – Biology Previous Year Questions

Q1. RBCs do not perform aerobic respiration because these do not contain
(a) Mitochondria
(b) Nucleus
(c) Endoplasmic Reticulum
(d) Lysosomes
Ans: (a) Red Blood Corpusles (RBCs) do not contain Mitochondria.

Q2. A cross between homozygous recessive and heterozygous plant is

(a) Back cross
(b) Test cross
(c) Monohybrid cross
(d) Dihybrid cross
Ans: (b) A cross between homozygous recessive and heterozygous plant is called Test Cross.

Q3. DNA contains

(a) Pentose sugar
(b) Hexose sugar
(c) Erythrose sugar
(d) Sedoheptulose sugar
Ans: (a) Deoxyribonucleic Acid contains Pentose sugar.

Q4. Who coined the term ‘gene’ ?

(a) Mendel (b) Johannsen
(c) Watson (d) Beadle
Ans: (b) Gene is a segment of DNA in all living organisms.

Q5. Saprophytes are the organisms which depend for food on

(a) living plants
(b) living animals
(c) dead and decaying material
(d) inorganic chemical compounds
Ans: (c) Saprophytes are the organisms which depend for food on dead and decaying material.

Q6. Iodine solution is used to test the presence of

(a) Sugar (b) Proteins
(c) Starch (d) Fats
Ans: (c) Iodine solution is used to test the presence of starch.

Q7. All are protozoan diseases except

(a) Elephantiasis
(b) Oriental sores
(c) Sleeping sickness
(d) Kala-azar
Ans: (a) Elephantiasis is caused by the worm Wuchereria bonacrafti.

Q8. Transfer of genetic information from one generation to the next generation is by

(a) RNA (b) Codon
(c) DNA
(d) messenger RNA
Ans: (c) DNA is responsible for transfer of genetic information from one generation to the next generation.

Q9. Which of the following is a true fish ?

(a) Silver fish (b) Star fish
(c) Dog fish (d) Shell fish
Ans: (c) Dog fish is a true fish.

Q10. The largest invertebrate is a/an

(a) Sponge (b) Mollusc
(c) Arthropod (d) Echinoderm
Ans: (b) The largest invertebrate is Mollusc. With over 80,000 species, molluscs form the second largest phylum of animals on Earth and range from tiny snails to giant squid.

Q11. The basic structural and functional unit of living organisms is

(a) Cell (b) Tissue
(c) Organ (d) Systems
Ans: (a) Robert Hooke (1665) observed a section of cork under his microscope and found its structure resembling a ‘honey comb’. He gave the name ‘cell’ to each of the compartments of the honey comb like structure. Two German biologists, M Schleiden and T Schwann, proposed the famous cell theory in 1938-39.

Q12. Carbon monoxide poisoning can be cured by

(a) exposing the affected person to fresh oxygen.
(b) eating butter.
(c) drinking lemon-water.
(d) consuming multi-vitamin tablet.

Ans: (a) Carbon monoxide poisoning can be cured by exposing the affected person to fresh oxygen.

Q13. Which one of the following plant is used to treat blood pressure?

(a) Sarpagandha
(b) Neem
(c) Babool
(d) Tulsi
Ans: (a) Sarpagandha plant is used to treat blood pressure.

Q14. Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as

(a) Uni cropping
(b) Multiple cropping
(c) Double cropping
(d) Triple cropping
Ans: (b) Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as Multiple Cropping.

Q15. Immunisation is a phenomenon of formation of antibodies by using inactive

(a) Antigens (b) Antibodies
(c) Chemicals (d) Blood
Ans: (a) Whenever an antigen enters the blood, it binds itself with a special kind of white blood cell called lymphocyte. Each Lymphocyte produces only one kind of antibody.

Q16. Which of the following is a monogenetic parasite ?

(a) Hydra (b) Fasciola
(c) Ascaris (d) Earthworm
Ans: (c) Ascaris is a monogenetic parasite as it completes it life cycle in a single host, i.e., man.

Q17. Which of the following acids is synthesized in human stomach ?

(a) Sulphuric acid
(b) Nitric acid
(c) Hydrochloric acid
(d) Phosphoric acid
Ans: (c) Hydrochloric acid is sythesised in human stomach.

Q18. Filaria is transmitted by

(a) Aedes mosquito
(b) Anopheles mosquito
(c) Culex mosquito
(d) Swamp mosquito
Ans: (c) Aedes mosquito causes dengue fever. Anopheles mosquito causes malaria. Culex mosquito causes filaria.

Q19. Which is the only mammal that can fly ?

(a) Whale (b) Bat
(c) Hen (d) Lizard
Ans: (b) Bat is a mammal and it can fly.

Q20. Commonest mammal is

(a) Elephant
(b) Lion
(c) Man (Homo sapiens)
(d) Panther
Ans: (c) Commonest mammal is human being.

Q21. What is the impact of advancing glaciers on the rings of trees ?

(a) They become concentric
(b) Their shape is distorted
(c) They become widely spaced
(d) They are immune to this change
Ans: (b) Advancing glaciers distort the shape of the rings of trees.

Q22. Green manure is obtained from

(a) Fresh animal excreta
(b) Decomposing green legume plants
(c) Domestic vegetable waste
(d) Oil seed husk cakes
Ans: (b) Green manure is obtained from decomposing green legume plants.

Q23. Typhoid fever is caused by

(a) Bacterium (b) Protozoa
(c) Fungi (d) Virus
Ans: (a) Bacterium

Q24. Which of the following is not an endocrine gland ?

(a) Pituitary (b) Thyroid
(c) Adrenal (d) Spleen
Ans: (d) Spleen

Q25. Grey hair is caused due to

(a) aging of epidermal cells
(b) death of dermal cells
(c) loss of sebum in epidermal cells
(d) loss of melanin in epidermal cells
Ans: (d) loss of melanin in epidermal cells

Top
error: Content is protected !!