You are here
Home > QB Subjectwise > Part 106 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 106 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. She always cooks delicious food.
(a) Delicious food is cooked by her always.
(b) Delicious food is always being cooked by her.
(c) Delicious food has been cooked by her.
(d) Delicious food was being cooked by her.
Ans: (a) Delicious food is cooked by her always. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q2. Mother gave him a little puppy.
(a) He was given a little puppy by mother.
(b) A little puppy was being given to him by mother.
(c) He had been given a little puppy by mother.
(d) A little puppy is given to him by his mother.
Ans: (a) He was given a little puppy by mother. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q3. The company paid her a meagre salary.
(a) She was paid a meagre salary by the company.
(b) A meagre salary has been paid to her by the company.
(c) She was being paid a meagre salary by the company.
(d) A meagre salary was to be paid to her by the company.
Ans: (a) She was paid a meagre salary by the company. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q4. Do not insult him.
(a) Let he not be insulted.
(b) Let him not be insulted.
(c) Let not he be insulted.
(d) Let not him be insulted.
Ans: (b) Let him not be insulted. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense and in Imperative Mood. (Active)

Q5. Sameer shut the door with a bang.
(a) The door was shut with a bang by Sameer.
(b) The door with a bang shut by Sameer.
(c) The door shut Sameer with a bang.
(d) The door had been shut with a bang by Sameer.
Ans: (a) The door was shut with a bang by Sameer. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q6. They are going to build a new airport near the old one.
(a) A new airport going to be built near the old one.
(b) A new airport is being built near the old one.
(c) A new airport will be built near the old one.
(d) A new airport is going to be built near the old one.
Ans: (d) A new airport is going to be built near the old one. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q7. My watch can’t be repaired by anyone,
(a) No one will repair my watch.
(b) No one can repair my watch.
(c) No one can’t repair my watch.
(d) No one will be able to repair my watch.
Ans: (b) No one can repair my watch (Active) The sentence is in Simple Present Tense. (Passive)

Q8. Rosemary was moved to tears at the sight of the miserable beggar.
(a) The sight of the miserable beggar moved Rosemary to tears.
(b) The sight of the miserable beggar has moved Rosemary to tears.
(c) The sight of the miserable beggar moves Rosemary to tears.
(d) The sight of the miserable beggar had moved Rosemary to tears.
Ans: (a) The sight of the miserable beggar moved Rosemary to tears. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive) The doer of the action of a Passive Verb (i.e. Object) may sometimes be preceded by some other Preposition other than by like at, with, to, etc. e.g. I was surprised at his result. He is known to me.

Q9. Could you pass the salt ?
(a) Could the salt been passed ?
(b) Could the salt be passed by anyone ?
(c) Could the salt be past ?
(d) Could the salt be passed ?
Ans: (d) Could the salt be passed ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). The verb pass is in Imperative Mood. Modal (could) changes to could be in Passive.

Q10. Don’t subject the animals to cruelty.
(a) The animals are not to be subjected to cruelty.
(b) The animals shall not be subjected to cruelty.
(c) The animals will not be subjected to cruelty.
(d) The animals should not be subjected to cruelty.
Ans: (d) The animals should not be subjected to cruelty. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense and in Imperative Mood. (Active)

Q11. Who asked you to draft this letter ?
(a) By who you are asked to draft this letter.
(b) By who have you been asked to draft this letter.
(c) By whom were you asked to draft this letter ?
(d) By whom you were asked to draft this letter.
Ans: (c) By whom were you asked to draft this letter ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) who in the Active form becomes by whom in the Passive.

Q12. They created such a fuss over a trivial matter.
(a) Such a fuss is being created over a trivial matter.
(b) Such a fuss was created over a trivial matter.
(c) Such a fuss has been created over a trivial matter.
(d) By them such a fuss has been created over a trivial matter.
Ans: (b) Such a fuss was created over a trivial matter. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q13. The lightning caused a serious forest fire and damaged many nearby houses.
(a) A serious forest fire has been caused by lightning and many nearby houses have been damaged.
(b) A serious forest fire was caused by lightning and many houses are damaged.
(c) A serious forest fire had been caused by lightning and many nearby houses had been damaged.
(d) A serious forest fire was caused by lightning and many nearby houses were damaged.
Ans: (d) A serious forest fire was caused by lightning and many nearby houses were damaged. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active). It is also a Complex Sentence.

Q14. Today I accomplished my task successfully.
(a) Today my task is accomplished successfully.
(b) Today my task has been accomplished successfully.
(c) Today my task accomplished successfully.
(d) Today my task was accomplished successfully.
Ans: (d) Today my task was accomplished successfully. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q15. Look They have painted the door.
(a) Look The door’s being painted.
(b) Look The door had been painted.
(c) Look The door has been painted.
(d) Look The door was painted.
Ans: (c) Look the door has been painted. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q16. She was advised 15 days’ rest after her surgery.
(a) The doctor was advised her 15 days’ rest after her surgery.
(b) The doctor has advised her 15 days’ rest after her surgery.
(c) The doctor advised her 15 days’ rest after her surgery.
(d) The doctor had advised her 15 days’ rest after her surgery.
Ans: (c) The doctor advised her 15 days rest after her surgery. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q17. When did he return my books?
(a) When were my books returned by him ?
(b) When- will my books be returned by him ?
(c) When has he returned my books ?
(d) When are my books returned by him ?
Ans: (a) When were my books returned by him ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q18. We had to stop all other work to complete our assignment.
(a) All other work has to be stopped by us to complete our assignment.
(b) All other work had stopped by us to complete our assignment.
(c) All other work had to be stopped by us to complete our assignment.
(d) All other work was stopped by us to complete our assignment.
Ans: (a) All other work had to be stopped by us to complete our Assignment. (Passive) The sentence is in Past Perfect Tense. (Active)

Q19. Gandhiji started the Quit India Movement in 1942.
(a) The Quit India Movement was started by Gandhiji in 1942.
(b) The Quit India Movement was been started by Gandhiji in 1942.
(c) The Quit India Movement had been started by Gandhiji in 1942.
(d) The Quit India Movement started by Gandhiji in 1942. (a) The Quit India Movement was started by Gandhiji in 1942. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q20. One should avoid honking the horn unnecessarily.
(a) Unnecessary honking of horn ought to be avoided.
(b) Unnecessary honking of horn can be avoided.
(c) Unnecessary honking of horn should be avoided.
(d) Unnecessary honking of horn must be avoided.
Ans: (c) Unnecessary honking of horn should be avoided. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) One should avoid honking the horn unnecessarily. Subject Modal Verb Object Retained ObjectObject →Active Unnecessary honking of horn should be avoided. (by one) Subject Retained Modal be Verb Object Object→Passive The Passive of Verbs with two objects is formed by changing either of the two Objects into the Subject and retaining the other as the Object, called the Retained Object.

Q21. Gagan Narang and Vijay won bronze medals in the London Olympics.
(a) Bronze medals won by Gagan Narang and Vijay in the London Olympics.
(b) Bronze medals had been won by Gagan Narang and Vijay in the London Olympics
(c) Bronze medals were won by Gagan Narang and Vijay in the London Olympics.
(d) Bronze medals have been won by Gagan Narang and Vijay in the London Olympics.
Ans: (c) Bronze medals were won by Gagan Narang and Vijay in London Olympics. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q22. The modern means of communication have made life so much easier.
(a) Life had been made so much easier by the modern means of communication.
(b) Life is being so much easier by the modern means of communication.
(c) Life has been made so much easier by the modern means of communication.
(d) Life was made so much easier by the modern means of communication.
Ans: (c) Life has been made so much easier by the modern means of communication. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q23. Thick clouds have overcast the sky.
(a) The sky has been overcast by thick clouds.
(b) The sky overcast by thick clouds.
(c) The sky is overcast by thick clouds,
(d) The sky is being overcast by thick clouds.
Ans: (a) The sky has been overcast by thick clouds. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q24. One should not give unsolicited advice.
(a) Unsolicited advice is not to be given.
(b) Unsolicited advice can’t be given.
(c) Unsolicited advice may not be given.
(d) Unsolicited advice should not be given.
Ans: (d) Unsolicited advice should not be given. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) – should not – (Modal) changes to should not be in Passive.

Q25. The scheme permits investors to buy the shares from foreign companies.
(a) Under the scheme, the investors may be permitted to buy shares from foreign companies.
(b) Under the scheme, the investors have been permitted to buy shares from foreign companies.
(c) Under the scheme, the investors are permitted to buy shares from foreign companies.
(d) Under the scheme, the investors were permitted to buy shares from foreign companies.
Ans: (c) Under the scheme, the investors are permitted to buy shares from foreign companies. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Top
error: Content is protected !!