You are here
Home > QB Subjectwise > Part 105 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 105 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 105 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. If ‘÷’ means ‘–’, ‘–’ means ‘×’, ‘×’ means ‘+’ and ‘+’ means ‘÷’ then 20 × 60 ÷ 40 – 20 + 10 = ?
(a) 80 (b) 60
(c) 40 (d) 0
Ans: (d)

Q2. (a) 14th November
(b) 15th August
(c) 26th January
(d) 2nd October

Ans: (c)

Q3. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Violin (b) Piano
(c) Flute (d) Harmonium
Ans: (c)

Q4. Find the odd number from the given alternatives :
(a) 343 (b) 64
(c) 75 (d) 27
Ans: (c)

Q5. If day before yesterday was Wednesday, when will Sunday be ?
(a) 3 days after today
(b) Tomorrow
(c) Today
(d) Day after tomorrow
Ans: (d)

Q6. COMPLETION
(a) COME (b) TEN
(c) TEA (d) LION
Ans: (c)

Q7. a. Index
b. Content c. Title
d. Chapter e. Introduction

(a) b, c, d, e, a (b) c, e, b, d, a
(c) e, a, d, b, c (d) c, b, e, a, d
Ans: (b)

Q8. Cup : Lip : : Bird : ?
(a) Forest (b) Bush
(c) Wood (d) Grass
Ans: (d)

Q9. Given set : 23, 51, 17
(a) 29, 57, 13 (b) 24, 53, 17
(c) 29, 57, 14 (d) 21, 51, 17
Ans: (a)

Q10. ADHM : ZWSN : : CFJO : ?
(a) YVRM (b) WSPK
(c) XUQL (d) ZXVT
Ans: (c)

Q11. If ‘+’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’, ‘–’ means ‘×’ and ‘×’ means ‘+’, then 48 + 16 × 4 – 2 ÷ 8 = ?
(a) 3 (b) 6
(c) 112 (d) –28
Ans: (b)

Q12. (a) Red (b) Blue
(c) Yellow (d) Black

Ans: (d)

Q13. (a) 81 : 243 (b) 16 : 64
(c) 64 : 192 (d) 25 : 75

Ans: (b)

Q14. (a) AYBZ (b) BXCY
(c) DVEW (d) MPON

Ans: (d)

Q15. A clock goes fast by one minute during the first hour, by two minutes at the end of the second hour, by 4 minutes at the end of 3rd hour, by eight minutes by the end of 4th hour, and so on. At the end of which hour, will it be fast by just over sixty minutes ?
(a) Fifth (b) Sixth
(c) Seventh (d) Eighth
Ans: (c)

Q16. ANNIVERSARY
(a) YARN (b) VERY
(c) SAVE (d) VIEW
Ans: (d)

Q17. (A) Honey (B) Flower
(C) Honey Bee (D) Wax

(a) (A), (C), (D), (B)
(b) (B), (A), (D), (C)
(c) (B), (C), (A), (D)
(d) (D), (C), (B), (A)
Ans: (c)

Q18. Handsome : Beautiful :: Man : ?
(a)Charming (b) Man
(c)Woman (d) She
Ans: (c)

Q19. 580, 265, 373
(a) 366 (b) 490
(c) 428 (d) 383
Ans: (b)

Q20. UPSET : SETUP : : TIPTOP : ?
(a) TOTPOP (b) TOTPIP
(c) TITPOP (d) TOPTIP
Ans: (d)

Q21. If A represents +, B represents –, C represents × and D represents ÷, then which of the following statements is true?
(a) 8B6D2A4C3 = 15
(b) 9C9B9D9A9 = 17
(c) 8A8B8C8 = – 48
(d) 3A3B3C3A3D3 = 4
Ans: (c)

Q22. (a) Bulb – Filament
(b) Pencil – Lead
(c) Leaf – Flower
(d) Fruit – Seed

Ans: (c)

Q23. (a) 124 (b) 169
(c) 225 (d) 289

Ans: (a)

Q24. (a) BADC (b) JILK
(c) NMPO (d) VUWX

Ans: (d)

Q25. DWEV, FUGT, HSIR, ?
(a) JKQP (b) JPQK
(c) JQKP (d) JPKQ
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!