You are here
Home > QB Subjectwise > Part 105 – Biology Previous Year Questions

Part 105 – Biology Previous Year Questions

Q1. Substances which are used to bring down the temperature in high fever condition are called :
(a) Antiseptics (b) Pyretics
(c) Antipyretics (d) Antibiotics
Ans: (c) Antipyretics are used to bring down the temperature in high fever condition.

Q2. Environmental pollution can be controlled by:

(a) Checking atomic blasts
(b) Manufacturing electric vehicles
(c) Sewage treatment
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q3. The only plant cells without nuclei among the following are :

(a) Cambium cells
(b) Root hairs
(c) Companion cells
(d) Tracheid cells
Ans: (a) Cambium cells have no nucleus.

Q4. A man suffering from diabetes mellitus drinks water more frequently as he has to eliminate from the blood extra :

(a) glucose (b) insulin
(d) glucagon (d) salt
Ans: (a) The diabetic person has higher sugar in blood. Glucose is a form of sugar.

Q5. Jaws are absent in :

(a) Birds (b) Fishes
(c) Protochordates
(d) Reptiles
Ans: (c) Jaws are absent in Protochordates.

Q6. Among the following sets of salient features, which set does not exclusively characterize mammals?

(a) Presence of sweat glands, hairs on skin and diphyodonts
(b) Presence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
(c) Presence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
(d) Presence of mammary glands, hairs on skin and diaphragm.

Ans: (c) Aves are also worm blooded and their heart is four-chambered. Crocodiles (Reptilia) also have fourchambered heart.

Q7. Which of the following item is not included in Environmental Auditing ?

(a) Pollution monitoring schemes
(b) Scrutiny by the government agencies
(c) Safety provisions for industrial workers
(d) Storage of toxic chemicals
Ans: (b) Scrutiny by the Government agencies is not included in the Environmental Auditing.

Q8. Biogradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of:

(a) nuclear proteins
(b) radio-active substances
(c) viruses
(d) bacteria
Ans: (d) Bacteria can convert biodegradable wastes into useful substances.

Q9. An ant can see the objects all around it due to the presence of :

(a) Eyes over the head
(b) Well developed eyes
(c) Compound eyes
(d) Simple eyes
Ans: (c) An ant has compound eye.

Q10. Which one of the following is an indicator of air pollution ?

(a) Cycas (b) Algae
(c) Bryophytes
(d) Lichens
Ans: (d) Lichens are an indicator of air pollution.

Q11. Symptoms of Jaundice occur mainly due to disorder and malfunction of :

(a) Intestine (b) Liver
(c) Stomach (d) Pancreas
Ans: (b) Liver is affected in Jaundice.

Q12. The heat treatment applied to milk before distribution to stabilize and to remove disease causing bacteria is called as :

(a) Pasteurisation
(b) Fermentation
(c) Coagulation
(d) Homogenisation
Ans: (a) Pasteurisation is a process of heating milk for 30 minutes at 62° C and cooling rapidly to kill harmful bacteria.

Q13. The main function of insulin in the human body is

(a) to maintain blood pressure
(b) to help in digestion of food
(c) to control the level of sugar in the body
(d) to check the level of iodine in the body
Ans: (c) Insulin is a peptide hormone, produced by beta cells of the pancreas, and is central to regulating carbohydrate and fat metabolism in the body.

Q14. Plants which flower only once in their life time are known as

(a) polycarpic
(b) monocarpic
(c) monogamous
(d) monogeneric
Ans: (b) Plants that flower and fruit only once and then die are termed monocarpic or semelparous.

Q15. The larvae of cockroach is called

(a) Caterpillar (b) Nymph
(c) Maggot (d) Grub
Ans: (b) Cockroaches develop through a process called gradual metamorphosis. This process has three stages: egg, nymph, and adult.

Q16. In which of the following animals, is open circulatory system found?

(a) Prawn (b) Earthworm
(c) Toad (d) Man
Ans: (a) The open circulatory system is a system in which fluid in a cavity called the hemocoel bathes the organs directly with oxygen and nutrients and there is no distinction between blood and interstitial fluid; this combined fluid is called hemolymph or hemolymph. Arthropods and mollusks have an open circulatory system.

Q17. Blood fails to clot white flowing in the blood vessel because of the presence of

(a) Heparin (b) Prothrombin
(c) Haemoglobin (d) Hirudin
Ans: (a) Heparin also known as un-fractionated heparin, a highly sulfated glycosaminoglycan, is widely used as an injectable anticoagulant, and has the highest negative charge density of any known biological molecule.

Q18. The lockjaw is a pathological condition of

(a) Diphtheria (b) Polio
(c) Paralysis (d) Tetanus
Ans: (d) The lockjaw is a pathological condition of tetanus. Clostridium tetani bacteria are responsible for tetanus. Main symptoms of tetanus : spasms of muscles and convulsions, lockjaw.

Q19. Which of the following amphibians lacks tongue ?

(a) Sphenodon (b) Salamander
(c) Ichthyophis (d) Necturus
Ans: (c) Ichthyophis lacks tongue. It is sometimes called the Asian caecilians. It is limbless amphibian.

Q20. Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?

(a) Liver (b) Kidney
(c) Lungs (d) Spleen
Ans: (a) Liver produces bile which is stored in the gall bladder. Liver is the largest gland in the body.

Q21. Absence of fish along a river indicates

(a) Zone of degradation
(b) Zone of active decomposition
(c) All zones of pollution
(d) Zone of recovery
Ans: (a) Absence of fish along a river indicates zone of degradation.

Q22. Minamata disease was caused due to

(a) Lead
(b) Cyanide
(c) Mercury
(d) Methyl isocyanate
Ans: (c) Mimamata disease in Japan was caused due to mercury.

Q23. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain micro-organisms referred to as

(a) producers
(b) consumers
(c) decomposers
(d) None of these
Ans: (c) Decomposers recycle nutrients in the atmosphere.

Q24. The most abundant enzyme in the living world is

(a) Rubisco (b) Invertase
(c) DNAse (d) Zymase
Ans: (a) The abundant enzyme in the living world is Rubisco. It is a key regulator of non-steady state of photosynthesis.

Q25. Mycobacterium leprae is a

(a) Bacillus (b) Coccus
(c) Spiral (d) Spore
Ans: (a) Mycobacterium leprae is a bacillus.

Top
error: Content is protected !!