You are here
Home > QB Subjectwise > Part 105 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 105 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. The agent had disclosed the secret before it was evening.
(a) The secret was disclosed by the agent before it was evening.
(b) The secret had disclosed by the agent before it had been evening.
(c) The secret had been disclosed by the agent before it was evening.
(d) The secret was disclosed by the agent before it had been evening.
Ans: (c) The secret had been disclosed by the agent before it was evening. (Passive) The sentence is in Past Perfect Tense (Active) The agent had disclosed the secret Subject Verb Object →Active The secret had been disclosed by the agent … Subject Verb Object →Passive

Q2. Surely the lost child must have been found by now.
(a) Surely must have found the lost child by now.
(b) Surely someone must have found the lost child by now.
(c) Surely now must have found the lost child
(d) Now must have found the lost child surely.
Ans: (b) Surely someone must have found the lost child by new. (Active) The sentence is in Present Perfect Tense (Active). Surely the lost childmust have been found by now. (by someone) Subject Modal be + Verb Adverbial Object Object →Passive Surely someone musthave found the lost child by now. Subject Modal Verb Object Adverbial Object→Passive An Adverbial Object indicates time.

Q3. We serve hot meals till 10:30; guests can order coffee and sandwiches up to 11:30.
(a) Hot meals are serving till 10.30 ; coffee and sand wiches are ordering by guests till 11.30.
(b) Hot meals are being served till 10:30 ; coffee and sandwiches are being ordered till 11:30.
(c) Hot meals are served ti ll 10.30; coffee and sandwiches may be ordered till 11.30.
(d) Hot meals will be served till 10.30; coffee and sandwiches will be ordered upto 11.30. (c) Hot meals are served till 10: 30; coffee and sandwiches may be ordered till 11: 30 (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q4. Lie facedown; stretch your arms in front.
(a) You are face down, arms are to be outstretched
(b) You should be lying face down, with arms outstretched.
(c) You should be lying face down; let arms stretch out.
(d) Let face be down; let arms be stretched out.
Ans: (d) Let face be down; let arms be stretched out. (Passive) The sentence is in Imperative Mood and Simple Present Tense. (Active)

Q5. The Greeks expected to win the international trophy.
(a) It was expected that the Greeks would win the international trophy.
(b) The international trophy was expected to be won by the Greeks.
(c) It was expected that the Greeks will win the international trophy.
(d) It was expected by the Greeks that they would win the international trophy.
Ans: (d) It was expected by the Greeks that they would win the international trophy. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) ‘The international trophy was expected to be won by the Greeks’ is incorrect. Double Passives should not be used, because they give a wrong meaning.

Q6. When he left school, the textbooks were put aside by him and were never reopened.
(a) After he left school, he put aside his textbooks and they were never reopened.
(b) He put aside his textbooks when he left school and never reopened them.
(c) He put aside his textbooks when he left school and were never reopened by him.
(d) He put aside his textbooks as he left school and never reopened.
Ans: (b) He put aside his textbooks when he left school and never reopened them. (Active) The sentence is a Complex Sentence and in Simple Past Tense. (Passive)

Q7. A selfish person foists all his problems on unfortunate friends.
(a) All the problems are foisted by a selfish person on his unfortunate friend
(b) Foisted on his unfortunate friend the problems of a selfish person.
(c) All his problems are foisted unfortunate friends by a selfish.
(d) All the problems are foisted unfortunate friends by a selfish
Ans: (a) All the problems are foisted by a selfish person on his unfortunate friends. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) foist on (Verb) foist something on somebody’ (Phrasal Verb) means to force somebody accept something that he does not want. e.g. The title for her novel was foisted on her by the publishers.

Q8. End the war now
(a) Now must the war be ended.
(b) The war must be ended now.
(c) You must end the war now.
(d) Must the war be ended now.
Ans: (b) The war must be ended now. (Passive) The sentence expresses an Imperative Mood and is in Simple Present Tense. (Active)

Q9. I was constantly being asked for money
(a) I was constantly asking for money
(b) They constantly asked for money.
(c) I constantly asked them for money
(d) They were constantly asking me for money.
Ans: (d) They were constantly asking me for money. (Active) The sentence is in Past Continuous Tense. (Passive)

Q10. How much a month are you paid ?
(a) How much a month do you pay ?
(b) In a month how much do you pay ?
(c) How much a month do they pay you ?
(d) How much a month do you pay them ?
Ans: (c) How much a month do they pay you ? (Active) The sentence is in Simple Present Tense. (Passive)

Q11. This unexpected news surprised me a great deal.
(a) I was surprised a great deal by this unexpected news
(b) I am surprised a great deal by this unexpected news
(c) I have been surprised a great deal by this unexpected news
(d) I had been surprised a great deal by this unexpected news
Ans: (a) I was surprised a great deal by this unexpected news. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q12. A lion does not eat grass, however hungry he may be.
(a) Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be.
(b) Grass is not being eaten by a lion, however, hungry he may be.
(c) Grass is eaten not by a lion, however hungry he may be.
(d) Grass is being not eaten by a lion, however, hungry he may be.
Ans: (a) Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q13. She is reading the book everyday.
(a) The book is being read by her every day.
(b) The book is read by her every day.
(c) The book was read by her every day.
(d) The book was being read by her every day.
Ans: (a) The book is being read by her every day. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q14. Someone saw him picking up a gun.
(a) He was seen pick up a gun by someone.
(b) He was seen picking up a gun by someone
(c) He was seen by someone when he was picking up a gun
(d) He was seen by someone pick a gun
Ans: (b) He was seen picking up a gun by someone. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q15. The students are decorating the stage for the annual day celebrations.
(a) The stage had been decorated by the students for the annual day celebrations.
(b) The stage is being decorated by the students for the annual day celebrations.
(c) The stage was decorated by the students for the annual day celebrations.
(d) The stage has been decorated by the students for the annual day celebrations.
Ans: (b) The stage is being decorated by the students for the annual day celebrations. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q16. India is evolving a new plan to control her population.
(a) A new plan is evolved by India to control her population
(b) A new plan has been evolved by India to control her population.
(c) A new plan was being evolved to control her population by India.
(d) A new plan is being evolved by India to control her population.
Ans: (d) A new plan is being evolved by India to control her population. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q17. We found the lock broken last night.
(a) The lock was found by us breaking last night.
(b) The lock was found by us broken last night.
(c) The lock was broken by us last night.
(d) The broken lock we found last night.
Ans: (b) The lock was found by us broken last night. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) by us can also be left out or used at the end of the sentence as in – The lock was found broken last night. The lock was found broken last night, by us.

Q18. They should shoot the traitors dead.
(a) The traitor should be shot at by them.
(b) The traitor should be shot them.
(c) The traitors should be shot dead by them.
(d) The traitor is shot by them.
Ans: (c) The traitors should be shot dead by them. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q19. Who inaugurated the fair?
(a) The fair was inaugurated by whom?
(b) The fair is inaugurated by who?
(c) By whom was the fair inaugurated?
(d) By who was the fair inaugurated?
Ans: (c) By whom was the fair inaugurated ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q20. Close the doors.
(a) Let the doors are closed.
(b) The doors are to be closed.
(c) Let the doors be closed.
(d) Allow the doors to close.
Ans: (c) Let the doors be closed. (Passive) The sentence is in Imperative Mood and Simple Present Tense. (Active)

Q21. Nobody has answered my question.
(a) My question has been answered by somebody.
(b) My question has not been answered by anybody.
(c) My question was not answered.
(d) My question remains unanswered.
Ans: (b) My question has not been answered by anybody. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q22. The judge delivered the sentence at the courtroom yesterday.
(a) The sentence been delivered yesterday by the judge.
(b) The sentence was delivered by the judge at the courtroom yesterday.
(c) The sentence was being delivered at the courtroom yesterday by the judge.
(d) Yesterday, the sentence had been delivered at the courtroom by the judge.
Ans: (b) The sentence was delivered by the judge at the courtroom yesterday. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q23. Shut all the doors and windows in the night.
(a) Let all the doors and windows be shut in the night.
(b) All the doors and windows may be shut in the night.
(c) Let all the doors and windows remain shut in the night.
(d) All the doors and windows be shutted in the night.
Ans: (a) Let all the doors and windows be shut in the night. (Passive) The sentence is in Imperative Mood, Simple Present Tense. (Active)

Q24. People use computers for various purposes.
(a) Computers are being used by people for various purposes.
(b) Computers have been used by people for various purposes.
(c) Computers are used by people for various purposes.
(d) Computers will be used by people for various purposes.
Ans: (c) Computers are used by people for various purposes. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q25. The problem has been treated by numerous experts.
(a) Numerous experts have been treating the problem.
(b) Numerous experts have treated the problem.
(c) Numerous experts had been treating the problem.
(d) Numerous experts treated the problem.
Ans: (b) Numerous experts have treated the problem. (Active) The sentence is in Present Perfect Tense. (Passive)

Top
error: Content is protected !!