You are here
Home > QB Subjectwise > Part 104 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 104 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 104 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Exploit 2. Explosive
3. Exponent 4. Exposition
5. Explore

(a) 1, 3, 4, 5, 2
(b) 1, 5, 2, 3, 4
(c) 1, 5, 3, 2, 4
(d) 1, 2, 5, 3, 4
Ans: (b)

Q2. Dream : Reality : : Falsehood : ?
(a)Untruth (b) Truth
(c) Fairness (d) Correctness
Ans: (b)

Q3. Ant : Fly : Bee :: Hamster : Squirrel : ?
(a) Rodent (b) Cat
(c) Mouse (d) Spider
Ans: (c)

Q4. Select the related number from the given alternatives:
42 : 56 :: 110 : ?

(a) 18 (b) 132
(c) 136 (d) 140
Ans: (b)

Q5. Select the related letters from the given alternatives :
FED : IHG : : ? : ?

(a) ACB : GUV
(b) TSR : WVU
(c) VUK : LMO
(d) DEF : IGH
Ans: (b)

Q6. (a) Andaman-Nicobar
(b) Pondicherry
(c) Delhi (d) Goa

Ans: (c)

Q7. (a) MOUTH (b) NOSE
(c) HAND (d) EYES

Ans: (c)

Q8. (a) 91 (b) 84
(c) 26 (d) 78

Ans: (b)

Q9. 7 9 11 12 14 15
(a) 15 (b) 14
(c) 9 (d) 7
Ans: (b)

Q10. PHILANTHROPIST
(a) FIST (b) LARK
(c) HYPOCRISY (d) PISTON
Ans: (d)

Q11. a. Fruit b. Flower
c. Seed d. Pollination
e. Bud

(a) a, b, c, d, e (b) d, b, e, c, a
(c) e, b, d, c, a (d) e, b, d, a, c
Ans: (d)

Q12. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Sound 2. Socks
3. Shock 4. Sharp
5. Snooker

(a) 5, 4, 3, 1, 2
(b) 4, 3, 5, 2, 1
(c) 3, 4, 5, 1, 2
(d) 4, 3, 2, 5, 1
Ans: (b)

Q13. Writer : Pen : : ?
(a) Needle : Tailor
(b) Artist : Brush
(c) Painter : Canvas
(d) Teacher : Class
Ans: (c)

Q14. Select the related word from the given alternatives :
College : Student : : Hospital : ?

(a) Doctor (b) Treatment
(c) Nurse (d) Patient
Ans: (d)

Q15. Select the related number from the given alternatives :
37 : 65 : : 50 : ?

(a) 75 (b) 79
(c) 82 (d) 87
Ans: (c)

Q16. If + stands for ‘division’, × stands for ‘addition’, – stands for ‘multiplication’ and ÷ stands for ‘subtraction’, then which of the following equations is correct ?
(a) 36 × 6 + 7 ÷ 2 – 6 = 20
(b) 36 + 6 – 3 × 5 ÷ 3 = 24
(c) 36 ÷ 6 + 3 × 5 – 3 = 45
(d) 36 – 6 + 3 × 5 ÷ 3 = 74
Ans: (d)

Q17. (a) Mouth Organ
(b) Electric Guitar
(c) Keyboard
(d) Sonata

Ans: (d)

Q18. Select the odd word from the given alternatives.
(a) Genuine (b) Legitimate
(c) Sham (d) Statutory
Ans: (c)

Q19. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 11 (b) 17
(c) 19 (d) 21
Ans: (d)

Q20. Anil reached a place on Friday.
He came to know that he was three days earlier than the scheduled day. If he had reached there on the following Sunday, how many days late/early he would have been?

(a) One day earlier
(b) One day late
(c) Two days late
(d) Two days earlier
Ans: (a)

Q21. INTELLIGENCE
(a) GENES (b) TELL
(c) ENGINE (d) NICE
Ans: (a)

Q22. a. Amoebab. Oyster
c. Worm d. Cow

(a) a, c, b, d (b) a, b, c, d
(c) d, c, b, a (d) c, b, d, a
Ans: (a)

Q23. Stomach : Food : : Engine : ?
(a) Fuel (b) Plane
(c)Car (d) Machine
Ans: (a)

Q24. Select the related word pair from the given alternatives :
Preamble : Constitution :: ? : ?

(a) Word : Dictionary
(b) Contents : Magazine
(c) Explanation : Poetry
(d) Preface : Book
Ans: (d)

Q25. AFKP : ZUPK : : BGLQ : ?
(a) YUQM (b) XURO
(c) YXWV (d) YTOJ
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!