You are here
Home > QB Subjectwise > Part 104 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 104 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. The school was damaged by the earthquake which caused havoc to other buildings as well.
(a) The earthquake damaged the school and other buildings.
(b) The earthquake damaged other buildings.
(c) The earthquake caused havoc to the school.
(d) The earthquake damaged the school besides causing havoc to other buildings.
Ans: (a) The earthquake damaged the school and other buildings. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q2. You don’t need to wind this watch.
(a) This watch need not be wound.
(b) This watch does not wind.
(c) This watch need not be wounded.
(d) This watch need not be winded up.
Ans: (a) This watch need not be wound. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) winded means being out of breath. (Past Tense of wind) wound means made a clock work by turning a knob, handle, etc. several times. (Past Tense of wind) eg. He was momentarily winded by the blow to his stomach. He had not wound his watch, so it stopped working.

Q3. Has somebody broken the window ?
(a) Have the window been broken ?
(b) Had the window been broken by somebody ?
(c) Has the window been broken by somebody ?
(d) Has been the window broken ?
Ans: (c) Has the window been broken by somebody ? (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q4. The children are making a noise.
(a) A noise is made by the children.
(b) A noise is being made by the children.
(c) The children should be making a noise.
(d) A noise has been made by the children.
Ans: (b) A noise is being made by the children. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q5. The child’s shrill wail broke the silence.
(a) The silence was being broken by the child’s shrill wail.
(b) The child’s shrill wail was broken by the silence.
(c) The silence was broken by the child’s shrill wail.
(d) The silence was being broken by the child’s shrill wail.
Ans: (c) The silence was broken by the child’s shrill wail. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q6. The cat is running after the rat.
(a) The rat was being run after by the cat.
(b) The rat is being run after by the cat.
(c) The rat is run after by the cat.
(d) The cat is being run after by the rat.
Ans: (b) The rat is being run after by the cat. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q7. English is spoken all over the world.
(a) All over the world English speaks.
(b) English speaks all over the world.
(c) The whole world speaks English.
(d) People speak English all over the world.
Ans: (a) English is spoken all over the world. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q8. The boys elected Mohan captain.
(a) The boys were elected captain by Mohan.
(b) Mohan is elected captain by the boys.
(c) Mohan was elected captain by the boys.
(d) Mohan and the boys elected the captain.
Ans: (c) Mohan was elected captain by the boys. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q9. They threw away the rubbish.
(a) The rubbish will be thrown away.
(b) The rubbish was being thrown away.
(c) The rubbish was thrown away.
(d) The rubbish thrown away.
Ans: (c) The rubbish was thrown away. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q10. Let him see the picture.
(a) Let the picture be seen by him.
(b) The picture is seen by him.
(c) Let him the picture be seen.
(d) The picture is seen by him.
Ans: (a) Let the picture be seen by him. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q11. We have already done the exercise.
(a) Already, the exercise has been done by us.
(b) The exercise has already been done by us.
(c) The exercise had been already done by us.
(d) The exercise is already done by us.
Ans: (b) The exercise has already been done by us. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q12. The main skills we seek to develop include analysing, interpreting and evaluating ideas.
(a) The main skills sought by us to develop include analysing, interpreting and evaluating ideas
(b) The main skills sought to be developed by us include analysing, interpreting and evaluating ideas
(c) The main skills that we are seeking to be developed include analysing, interpreting and evaluating ideas
(d) The main skills include analysing, interpreting and evaluating ideas which are sought by us to develop
Ans: (b) The main skills sought to be developed by us include analysing, interpreting and evaluating ideas. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q13. Who can question Gandhi’s integrity ?
(a) By whom Gandhi’s integrity can be questioned ?
(b) By whom can Gandhi’s integrity be questioned ?
(c) Gandhi’s integrity can be questioned by whom ?
(d) Who could have questioned Gandhi’s integrity ?
Ans: (b) By whom can Gandhi’s integrity be questioned ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q14. He presented me a bouquet on my birthday.
(a) A bouquet is presented to me on my birthday by him
(b) I was presented on my birthday a bouquet by him
(c) I was presented a bouquet on my birthday by him
(d) I will be presented a bouquet on my birthday by him
Ans: (c) I was presented a bouquet on my birthday by him. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q15. This surface feels smooth.
(a) This surface is felt smooth
(b) This surface is smooth when it is felt
(c) This surface when felt is smooth
(d) This surface is smooth as felt
Ans:
(b) This surface smooth. (Passive) This sentence is in Simple Present Tense. (Active) Some Transitive Verbs are Active in form but Passive in sense; they are called QuasiPassive Verbs and their usage is called the Middle Voice. This surface feels smooth means This surface is smooth when it is felt.

Q16. He asked me to finish the work in time.
(a) I was asked that I should finish the work in time.
(b) He asked me that I should finish the work in time.
(c) I was asked to finish the work in time.
(d) I was asked to finish the work in time by him.
Ans: (d) I was asked to finish the work in time by him. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q17. Quinine tastes bitter.
(a) Quinine is bitter when it is tasted.
(b) Quinine is bitter tasted
(c) The taste of quinine is bitter.
(d) Quinine is tasted bitter.
Ans: (d) Quinine is tasted bitter. (Passive) This sentence is in Simple Present Tense. (Active) Quinine tastes bitter means quinine is bitter when it is tasted. The use of QuasiPassive Voice is evident.

Q18. The vintage cars hold a special place in the hearts of their owners.
(a) A special place in the hearts of the vintage car owners is held by them.
(b) A special place was held by the vintage cars in the hearts of their owners.
(c) A special place is held by the vintage cars in the hearts of their owners.
(d) A special place is being held by the vintage cars in the hearts of their owners.
Ans: (c) A special place is held by the vintage cars in the hearts of their owners. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q19. What amused you?
(a) What you are made to amuse by?
(b) By what are you being amused?
(c) By what were you amused?
(d) By what have you been amused?
Ans: (c) By what were you amused ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q20. Smoke and flames engulfed the area and made rescue operations difficult.
(a) The area was engulfed in smoke and flames and made rescue operations difficult.
(b) The area was engulfed in smoke and flames making rescue operations difficult.
(c) The area had been engulfed in smoke and flames and made rescue operations difficult.
(d) The area was engulfed in smoke and flames and rescue operations were made difficult.
Ans: (a) The area was engulfed in smoke and flames and made rescue operations difficult. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active). It is also a Complex Sentence.

Q21. They have made a film based on this novel.
(a) A film was based on this novel and made.
(b) A film have been made based on this novel.
(c) A film, based on this novel, has been made
(d) A film has been based and made on this novel.
Ans: (c) A film, based on this novel, has been made. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q22. The people couldn’t move me to the hospital and the doctor operated on me at home.
(a) I couldn’t be moved to the hospital and was operated on at home by the doctor.
(b) I couldn’t be moved to the hospital and I had to be operated on at home.
(c) I couldn’t be moved to the hospital and I was operated at home by the doctor.
(d) I couldn’t be moved to the hospital by the people and operated on at home.
Ans: (a) I couldn’t be moved on to the hospital and was operated on at home by the doctor. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) It is also a Complex Sentence and has a Modal Couldn’t in it.

Q23. Why did he deprive you of the membership ?
(a) Why you were deprived of the membership ?
(b) Why were you deprived of his membership by him ?
(c) Why was he deprived of his membership
(d) Why were you deprived of your membership by him ?
Ans: (d) Why were you deprived of your membership by him ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q24. The news has been brought to us by him.
(a) He brought us the news.
(b) He has brought us the news.
(c) He was brought the news to us.
(d) We brought the news to him.
Ans: (b) He has brought us the news. (Active) The sentence is in Present Perfect Tense (Passive) The news has been brought to us by him. Subject Verb Object Object →Passive He has brought us the news. Subject Verb Object Object →Active

Q25. Not a word was spoken by the criminal in selfdefence.
(a) The criminal spoke not a word in selfdefence.
(b) The criminal in selfdefence spoke no word.
(c) The criminal did not speak a word in selfdefence.
(d) The criminal spoke in selfdefence not a word.
Ans: (c) The criminal did not speak a word in self – defence. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Top
error: Content is protected !!