You are here
Home > QB Subjectwise > Part 103 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 103 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 103 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 8465 (b) 2643
(c) 4867 (d) 6243

Ans: (b)

Q2. (a) IHJ (b) LKM
(c) STR (d) ONP

Ans: (c)

Q3. ACE, BDF, CEG, ? .
(a) DEF (b) DFH
(c) DEH (d) DFE
Ans: (b)

Q4. MUSPOPAPOTIH
(a) METAMORPHIC
(b) PHILANTHROPIST
(c) HIPPOCAMPUS
(d) HIPPOPOTAMUS
Ans: (d)

Q5. Arrange the following words as per order in the dictionary:
1. Recollect 2. Remember
3. Report 4. Repeat
5. Repeal

(a) 1, 3, 2, 4, 5 (b) 3, 2, 1, 4, 5
(c) 5, 3, 4, 2, 1 (d) 1, 2, 5, 4, 3
Ans: (d)

Q6. Lion : Forest : : Fish : ?
(a) Cage (b) Nest
(c) Sky (d) Water
Ans: (d)

Q7. 17 : 4 :: 37 : ?
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 8
Ans: (b)

Q8. JOKE : GLHB : : RISK : ?
(a) OFPH (b) SJTL
(c) ULVN (d) QHRJ
Ans: (a)

Q9. Which of the following interchanges of numbers would make the given equation correct ?
8 × 20 ÷ 3 + 9 – 5 = 38

(a) 3, 9 (b) 3, 8
(c) 8, 9 (d) 3, 5
Ans: (d)

Q10. (a) Aptitude (b) Altitude
(c) Attitude (d) Behaviour

Ans: (b)

Q11. (a) 108 (b) 91
(c) 144 (d) 225

Ans: (b)

Q12. (a) ZADE (b) CEGI
(c) SUWY (d) MOQS

Ans: (a)

Q13. ACE, GIK, MOQ, ?
(a) SUW (b) UVW
(c) STV (d) RTU
Ans: (a)

Q14. CONTROVERSY
(a) RIVER (b) STORY
(c) OTHER (d) YOURS
Ans: (b)

Q15. 1. Electrolysis
2. Electrotyping
3. Electrician
4. Electroplating
5. Electrification

(a) 3, 5, 4, 1, 2 (b) 5, 3, 2, 4, 1
(c) 3, 5, 1, 4, 2 (d) 5, 3, 1, 4, 2
Ans: (c)

Q16. Framework : House : : Skeleton : ?
(a) Ribs (b) Skull
(c) Body (d) Grace
Ans: (c)

Q17. Garbage : House : : Gangue : ?
(a) Ore (b) Drugs
(c) Factory (d) Office
Ans: (a)

Q18. 2 : 32 :: 3 : ?
(a) 143 (b) 243
(c) 293 (d) 183
Ans: (b)

Q19. Select the related letters from the given alternatives.
PRT : QSU : : VXZ : ?

(a) WYB (b) WYA
(c) ACE (d) VYB
Ans: (b)

Q20. (a) Cotton (b) Terene
(c) Silk (d) Wool

Ans: (b)

Q21. (a) CATARACT
(b) GLAUCOMA
(c) ECZEMA
(d) HYPERMETROPIA

Ans: (c)

Q22. (a) 424 (b) 631
(c) 432 (d) 460

Ans: (b)

Q23. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) ACEG (b) IKMO
(c) FHJL (d) TUWY
Ans: (d)

Q24. APPROXIMATELY
(a) APEX
(b) APPRISE
(c) APPROXIMATE
(d) APRIL
Ans: (b)

Q25. Identify the single letter, which when removed from the following words form new words.
MINK, LAMP, TEAM, WARM

(a) R (b) A
(c) L (d) M
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!