You are here
Home > QB Subjectwise > Part 103 – Biology Previous Year Questions

Part 103 – Biology Previous Year Questions

Q1. Which organ is the alternate term for womb?
(a) Uterus (b) Ureter
(c) Vagina (d) Vulva
Ans: (a) The uterus or womb is a major female hormoneresponsive reproductive sex organ of most mammals including humans. It is within the uterus that the fetus develops during gestation, usually developing completely in placental mammals such as humans and partially in marsupials such as kangaroos and opossums.

Q2. In onion the edible part is

(a) Leaf (b) Root
(c) Stem (d) Flower
Ans: (a) Edible plant stems are one part of plants that are eaten by humans. Most plants are made up of roots, stems, leaves, flowers, buds and produce fruits containing seeds. The edible portion in an onion is swollen leaves with a bit of stem.

Q3. Mushroom cultivation is not useful in

(a) Biogas production
(b) Biological control of crop diseases
(c) Recycling of agricultural wastes
(d) Preventing cancer
Ans: (b) Some of the benefits of Mushroom cultivation are: (a) it has been found to coincide with decrease of incidents of breast cancer; (b) Spent residues such as those obtained after cultivation of edible mushrooms could be a better source of bio- logically pretreated substrates for biogas production; and (c) Mushrooms can be grown on virtually all types of available wastes; and (d) agricultural waste recycling can be achieved through controlled cultivation of mushrooms.

Q4. The Drone in honey-bee are

(a) Fertile male
(b) Fertile female
(c) Sterile male
(d) Sterile female
Ans: (a) Drones are male honey bees. They develop from eggs that have not been fertilized, and they cannot sting, since the worker bee’s stinger is a modified ovipositor (an egg laying organ).

Q5. Of which tissue nails, hoofs and horns are made of

(a) Cutide (b) Chitin
(c) Keratin (d) Tunicin
Ans: (c) Keratin is a fibrous protein making up most cells found in our nails and hair and the epidermis layer of our skin. It also makes up fish scales and crustacean shells, bird feathers and beaks, and animal horns and hooves.

Q6. Haemoglobin has highest affinity for

(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Nitrogen
Ans: (a) Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells. It is responsible for binding oxygen in the lung and transporting the oxygen throughout the body to be used up in aerobic metabolic pathways. The oxygen binding properties of hemoglobin exist because of the interaction between oxygen and the iron atom of the heme groups and hemoglobin’s quaternary structure.

Q7. Which chromosomal combination is responsible for maleness in man ?

(a) XO (b) XXX
(c) XX (d) XY
Ans: (d) The chromosomes which determine the sex (maleness or femaleness) of an individual in sexually producing organisms are called sex chromosomes or allosomes or idiosomes. In humans an individual whose cells contain XX chromosomes (homo or isogametic) becomes a female, while one whose cells contains XY chromosomes (heterogametic) becomes a male.

Q8. Air bladder in fish acts as :

(a) Accessory respiratory organ
(b) Hydrostatic organ
(c) Both accessory respiratory organ and hydrostatic organ
(d) Primary respiratory organ
Ans: (b) Swim bladder is also known as air bladder for fishes. It is a buoyancy organ possessed by most bony fish. The swim bladder is located in the body cavity and is derived from an out-pocketing of the digestive tube. It contains gas (usually oxygen) and functions as a hydrostatic, or ballast, organ, enabling the fish to maintain its depth without floating upward or sinking. It also serves as a resonating chamber to produce or receive sound.

Q9. Which one of the following glands is responsible for secretion of sex hormones ?

(a) Adrenal gland
(b) Thyroid gland
(c) Pituitary gland
(d) Sebaceous gland
Ans: (c) The pituitary is sometimes referred to as the “master gland” as it controls hormone functions such as our temperature, thyroid activity, growth during childhood, urine production, testosterone production in males and ovulation and estrogen production in females.

Q10. In cauliflower plant the useful part is :

(a) Underground stem
(b) Root
(c) Young inflorescence
(d) Leaves
Ans: (c) Cauliflowers are characterized mainly by their heart which consists of an inflorescence composed of numerous undeveloped flowers that gather around a central axis. Cauliflower and broccoli are grown for their large, edible, very young inflorescence.

Q11. The acid stored in batteries is :

(a) Sulphuric acid
(b) Nitric acid
(c) Hydrochloric acid
(d) Acetic acid
Ans: (a) Battery acid is sulfuric acid that has been diluted with water to attain a 37% concentration level. This particular type of acid is used in sealed lead acid batteries, however, concentration levels differentiate with some brands. These batteries use a combination of lead plates and an electrolyte consisting of a diluted sulphuric acid to convert electrical energy into potential chemical energy and back again.

Q12. ‘Stone Cancer’ occurs due to :

(a) Acid rain
(b) Global warming
(c) Radioactivity
(d) Bacterial action
Ans: (a) Acid rain is caused due to oxides of sulphur and nitrogen mixing with rain water making rain water acidic. When calcium carbonate of white marble reacts with acidic water, it results into its corrosion. This is known as stone cancer. Our heritage monuments, like the Taj Mahal, are threatened by stone cancer.

Q13. The chemical which is used in art and craft and can cause anemia and leukemia is :

(a) Benzene (b) Dioxine
(c) Phthalate (d) Aldrin
Ans: (a) Benzene is an organic chemical compound sometimes known as benzol which is carcinogenic. Substantial quantities of epidemiologic, clinical, and laboratory data link benzene to aplastic anemia, acute leukemia, and bone marrow abnormalities. One of its forms, Ethylbenzene, is used in Paints (Arts and Craft and Interior/Exterior Building)

Q14. Total number of muscles present in our body is :

(a) 565 (b) 656
(c) 665 (d) 556
Ans: (b) The number of muscles in the human body varies from about 656 to 850 (sometimes from 639 to around 800). An exact number is difficult to define. The difficulty lies partly in the fact that different sources group the muscles differently and partly in that some muscles, such as palmaris longus, are not always present.

Q15. Which of the plant products is used in leather industry ?

(a) Resin (b) Mucilage
(c) Latex (d) Tannin
Ans: (d) A tannin is an astringent, bitter plant polyphenolic compound that binds to and precipitates proteins and various other organic compounds including amino acids and alkaloids. It refers to the use of wood tannins from oak in tanning animal hides into leather; hence the words “tan” and “tanning” for the treatment of leather. Oak bark, mimosa, chestnut and quebracho tree have traditionally been the primary source of tannery tannin, though inorganic tanning agents are also in use today and account for 90% of the world’s leather production

Q16. The duration 19-21 days refers to:

(a) incubation period of hen’s egg
(b) average life-span of a red blood cell in humans
(c) the period of menstrual cycle soon after menstruation, during which fertilisation is most likely to occur
(d) period of completion of one schizogony cycle of malarial parasite inside a red blood cell
Ans: (c) The menstrual cycle is the scientific term for the physiological changes that occur in fertile women and other female primates for the purposes of sexual reproduction. It takes approximately 28 days to complete although this does vary from person to person. Length variation between eight and 20 days is considered as moderately irregular cycles. Variation of 21 days or more between a woman’s shortest and longest cycle lengths is considered very irregular

Q17. In onion the edible part is

(a) Leaf (b) Root
(c) Stem (d) Flower
Ans: (a) Edible plant stems are one part of plants that are eaten by humans. Most plants are made up of roots, stems, leaves, flowers, buds and produce fruits containing seeds. The edible portion in an onion is swollen leaves with a bit of stem.

Q18. Mushroom cultivation is not useful in

(a) Biogas production
(b) Biological control of crop diseases
(c) Recycling of agricultural wastes
(d) Preventing cancer
Ans: (b) Mushroom cultivation has been found to coincide with decrease of incidents of breast cancer. Spent residues after cultivation could be a better source of bio- logically pretreated substrates for biogas production; and agricultural waste recycling can be achieved through controlled cultivation of mushrooms.

Q19. The Drone in honey-bee are

(a) Fertile male
(b) Fertile female
(c) Sterile male
(d) Sterile female
Ans: (a) Drones are male honey bees. They develop from eggs that have not been fertilized, and they cannot sting, since the worker bee’s stinger is a modified ovipositor (an egg laying organ).

Q20. Of which tissue nails, hoofs and horns are made of

(a) Cutide (b) Chitin
(c) Keratin (d) Tunicin
Ans: (c) Keratin is a fibrous protein making up most cells found in our nails and hair and the epidermis layer of our skin. It also makes up fish scales and crustacean shells, bird feathers and beaks, and animal horns and hooves.

Q21. Haemoglobin has highest affinity for

(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Nitrogen
Ans: (a) Haemoglobin has greatest affinity for oxygen with which it binds readily. The oxygen binding properties of hemoglobin exist because of the interaction between oxygen and the iron atom of the heme groups and hemoglobin’s quaternary structure.

Q22. Which chromosomal combination is responsible for maleness in man ?

(a) XO (b) XXX
(c) XX (d) XY
Ans: (d) In the XY sex-determination system, the femaleprovided ovum contributes an X chromosome and the male-provided sperm contributes either an X chromosome or a Y chromosome, resulting in female (XX) or male (XY) offspring, respectively.

Q23. What is the other name for Vitamin B2?

(a) Thiamine (b) Haemoglobin
(c) Riboflavin(d) Dextrose
Ans: (c) Riboflavin, also known as vitamin B2 is an easily absorbed colored micronutrient with a key role in maintaining health in humans and animals. It plays a key role in energy metabolism, and for the metabolism of fats, ketone bodies, carbohydrates, and proteins.

Q24. Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is

(a) Gill
(b) Trachea
(c) Book lung
(d) Pulmonary Sac
Ans: (b) In tetrapod anatomy, the trachea or windpipe, is a tube that connects the pharynx and larynx to the lungs, allowing the passage of air. It is lined with pseudo-stratified ciliated columnar epithelium cells with goblet cells that produce mucus. This mucus lines the cells of the trachea to trap inhaled foreign particles that the cilia then waft upward toward the larynx and then the pharynx where it can be either swallowed into the stomach or expelled as phlegm.

Q25. Mercury poisoning in man causes the disease

(a) Black lung
(b) Arsenicosis
(c) Minamata
(d) Tai-Etai
Ans: (c) Minamata disease is a neurological syndrome caused by severe mercury poisoning. It was first discovered in Minamata city in Kumamoto prefecture, Japan, in 1956

Top
error: Content is protected !!