You are here
Home > QB Subjectwise > Part 103 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 103 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. Circumstances will oblige me to go.
(a) I will oblige the circumstances and go.
(b) I shall be obliged to go by the circumstances.
(c) Under the circumstances, I should go.
(d) I would be obliged by the circumstances to go.
Ans: (b) I shall be obliged to go by the circumstances. (Passive) The sentence is in Simple Future Tense. (Active) Circumstances will oblige me to go. Subject Verb Object →Active I Shall be obliged to go by the circumstances. Subject Verb Object →Passive

Q2. We waste much time on trifles.
(a) Much time was wasted on trifles.
(b) Much time will be wasted on trifles.
(c) Much time is wasted by us on trifles.
(d) Much time is wasted on trifles.
Ans: (c) Much time is wasted by us on trifles. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q3. Mohan gave the beggar an old shirt.
(a) An old shirt was given to Mohan by the beggar.
(b) An old shirt was given to the beggar by Mohan.
(c) The beggar was gave an old shirt by Mohan.
(d) An old shirt was gave to the beggar by Mohan.
Ans: (b) An old shirt was given to the beggar by Mohan. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q4. They have made him a king.
(a) A king has been made by him.
(b) He was made a king by them.
(c) They have been made kings by him.
(d) He has been made a king by them.
Ans: (d) He has been made a king by them. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active) They have made him a king. Subject Verb Object Object →Active He has been made a king by them. Subject Verb Object Object →Passive him is the Factitive Object in Active which is changed to He in Passive.

Q5. Who taught you English ?
(a) By whom English was taught to you ?
(b) By whom you were taught English ?
(c) By whom was English taught to you ?
(d) By whom are you taught English ?
Ans: (a) By whom was English taught to you ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) The other ways of converting this sentence into Passive are as follows: Who were you taught English by ? By whom were you taught English ?

Q6. Why haven’t they allowed you to go?
(a) Why you haven’t been allowed to go?
(b) Why haven’t you been allowed to go?
(c) Why were you not allowed to go?
(d) Why you were not allowed to go?
Ans: (b) Why haven’t you been allowed to go ? (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q7. I expected him to give us financial aid.
(a) It was expected of him to give us financial aid.
(b) Let it be expected that he would give us finacial aid.
(c) It was expected by me that he will give us financial aid.
(d) He may be expected to give us financial aid.
Ans: (c) It was expected by me that he will give us financial did. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q8. Tobacco manufacturers are making considerable efforts to gain new clients.
(a) Considerable efforts are being made by tobacco manufacturers to gain new clients.
(b) Considerable efforts being made by tobacco manufacturers to gain new clients.
(c) Considerable efforts are made by tobacco manufacturers to gain new clients.
(d) To gain new clients by tobacco manufacturers considerable efforts are being made.
Ans: (a) Considerable efforts are being made by tobacco manufactures to gain new clients. (Passive) The sentence is in Present Continous Tense. (Active)

Q9. Has anybody done all the work?
(a) Have all the work been done by somebody?
(b) Somebody has done all the work.
(c) The work has been done by somebody.
(d) Has all the work been done by somebody?
Ans: (d) Has all the work been done by somebody ? (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q10. Cigarette smoking causes two million deaths annually in the industrial states.
(a) Cigarette smoking has been causing two million deaths annually in the industrial states.
(b) Two million deaths arc caused annually by cigarette smoking in the industrial states.
(c) Two million deaths are being caused by cigarette smoking annually in the industrial states.
(d) Two million deaths have been caused annually by cigarette smoking in the industrial states.
Ans: (b) Two million deaths are caused annually by cigarrette smoking in the industrial states. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q11. You surprise me.
(a) I am to be surprised
(b) You are surprised
(c) I am surprised
(d) Me is surprised
Ans: (c) I am surprised. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q12. The boys killed the snake with a stick.
(a) The snake was killed by the boys with a stick.
(b) A stick was killed by the boys with a snake.
(c) A snake with a stick was killed by the boys.
(d) A snake is killed by the boys with a stick.
Ans: (a) The snake was killed by the boys with a stick. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q13. Let me do this.
(a) Let us do this.
(b) This be done by me.
(c) Let this be done by me.
(d) Let do this.
Ans: (c) Let this be done by me. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q14. The tiger caught a fox.
(a) A fox has been caught by the tiger.
(b) A fox was caught by the tiger.
(c) A fox is caught by the tiger.
(d) A fox had been caught by the tiger.
Ans: (b) A fox was caught by the tiger. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q15. Someone has lit the fire.
(a) The fire was lit by someone.
(b) You are requested to light the fire by someone.
(c) The fire has been lit by someone.
(d) The fire had been lit by someone.
Ans: (c) The fire has been lit by someone. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q16. Has the price rise affected all the people?
(a) Have all the people been affected by the pricerise ?
(b) Are all the people being affected by the pricerise ?
(c) Had all the people being affected by the pricerise ?
(d) Are all the people affected by the pricerise ?
Ans: (a) Have all the people been affected by the pricerise? (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q17. They pick the flowers, fresh, every morning.
(a) The Fresh flowers are picked every morning by them.
(b) The flowers are fresh and picked every morning by them.
(c) The flowers are picked fresh every morning by them.
(d) The picked flowers are fresh every morning by them.
Ans: (c) The flowers are picked fresh, every morning by them. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q18. Everyone looked up to him.
(a) He was looked up to by everyone.
(b) He was looked up by everyone.
(c) He is looked up by everyone.
(d) He looks up by everyone.
Ans: (a) He was looked upto by everyone. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) look up to somebody means to admire or respect somebody.

Q19. Tell him to get out of our house.
(a) He is told to get out of our house.
(b) Let him be told to get out of our house.
(c) He might be told to get out of our house.
(d) He should be told that he may get out of our house.
Ans: (b) Let him be told to get out of our house. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) If the Active Verb is in the Imperative Mood, the word let is placed at the beginning, in the Passive Voice. Passive of Infinitives is done by retaining to followed by be and the Past Participle form of the Verb. This sentence can be changed into Passive in another way also, which is as follows: He should be told to go.

Q20. Those who worked hard seldom obtained good marks.
(a) Good marks were seldom being obtained by those who worked hard.
(b) Good marks are seldom obtained by those who worked hard.
(c) Seldom had good marks been obtained by those who worked hard.
(d) Good marks were seldom obtained by those who worked hard.
Ans: (d) Good marks were seldom obtained by those who worked hard. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) It is also a Complex Sentence.

Q21. The accountant took the money from the customer.
(a) The money is taken from the customer by the accountant.
(b) The money was taken from the customer by the accountant.
(c) The customer was taken the money by the accountant.
(d) The money had been taken from the customer by the accountant.
Ans: (b) The money was taken from the customer by the accountant. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q22. The peon refused him admittance.
(a) He was refused admittance by the peon.
(b) Admittance is refused to him by the peon.
(c) Admittance was refused by the peon to him.
(d) Admittance is refused him by the peon.
Ans: (a) He was refused admittance by the peon. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q23. The reporter was interviewing the political leaders.
(a) The political leaders were being interviewed by the reporter.
(b) The political leaders was being interviewed by the reporter.
(c) The political leaders are being interviewed by the reporter.
(d) The political leader is being interviewed by the reporter.
Ans: (a) The political leaders were being interviewed by the reporter. (Passive) The sentence is in Past Continuous Tense. (Active) →The political leaders were being interviewed by the reporter. Subject Verb Object →Passive

Q24. The beavers have built a perfect dam across the stream
(a) A perfect dam had been built by the beavers across the stream.
(b) A perfect dam has been built by the beavers across the stream.
(c) A perfect dam have been built by the beavers across the stream.
(d) A perfect dam was being built by the beavers across the stream.
Ans: (b) A perfect dam has been built by the beavers across the stream. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active) The beavers have built a perfect dam. Subject Verb Object →Active A perfect dam has been built by the beavers. Subject Verb Object →Passive

Q25. You should follow all the instructions carefully.
(a) All the instructions are carefully followed by you.
(b) All the instructions were carefully followed by you.
(c) All the instructions should be carefully followed by you.
(d) All the instructions can be carefully followed by you.
Ans: (c) All the instructions should be carefully followed by you. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) The Passive form of a sentence with a Modal is as follows: Modal + be + Past Participle of Main Verb You should follow all the instructions carefully. Subject Modal Verb Object →Active All the instructions should be followed by you. Subject Modal be Verb Object→Passive

Top
error: Content is protected !!