You are here
Home > QB Subjectwise > Part 102 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 102 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. This shirt cannot be worn by me any longer.
(a) I cannot wear this shirt any longer.
(b) Wearing of this shirt any longer is not possible.
(c) This shirt is too worn out to be worn any longer.
(d) This worn out shirt cannot be worn any longer.
Ans: (a) I cannot wear this shirt any longer. (Active) The sentence is in Simple Present Tense. (Passive) This shirt cannot be worn by me any longer. Subject Modal be VerbObject →Passive I cannot wear this shirt any longer. Subject Modal Verb Object →Active

Q2. A lion does not eat grass, however hungry he may be.
(a) Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be.
(b) Grass is not being eaten by a lion, however hungry he may be.
(c) Grass is eaten not by a lion, however hungry he may be.
(d) Grass is being not eaten by a lion, however hungry he may be.
Ans: (a) Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q3. Someone saw him picking up a gun.
(a) He was seen pick up a gun by someone.
(b) He was seen picking up a gun by someone.
(c) He was seen when he was picking up a gun.
(d) He was seen by someone pick a gun.
Ans: (b) He was seen picking up a gun by someone. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q4. He was obliged to resign.
(a) He was made to resign.
(b) To resign was his obligation.
(c) Circumstances obliged him to resign.
(d) Resignation obliged him.
Ans: (c) Circumstances obliged him to resign. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive)

Q5. Why did you not agree to my proposal ?
(a) Why was my proposal not agreed to ?
(b) Why was my proposal not agreed by you ?
(c) Why my proposal was not agreed to by you ?
(d) Why was my proposal not agreed to by you ?
Ans: (d) Why was my proposal not agreed to by you ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q6. It is time to take tea.
(a) It was time that tea was taken
(b) It is time for tea to be taken
(c) It is time that tea should be taken
(d) It is time that tea had been taken
Ans: (b) It is time for tea to be taken. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) Passive of Infinitives is done by retaining to followed by be and the Past Participle of the Verb. eg. It is time to tell him the truth. (Active) It is time for the truth to be told to him. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q7. The members should adhere to all the decisions.
(a) All the decisions should adhere to the members
(b) All the decisions adhered to the members
(c) All the decisions should be adhered to by the members
(d) All should adhere to the decisions of the members
Ans: (c) All the decisions should be adhered to by the members. (Passive) The members should adhere to all the decisions. Subject Modal Verb (Phrasal) Object →Active When a Modal is used in Active, the Passive form will be as follows: Modal + be + Past Participle of the Main Verb All the decisions should be adhered to by the numbers. Subject Modal be Verb (Phrasal) Object →Passive

Q8. His subordinates accused him of various offences.
(a) They accused him of various offences
(b) It was accused by his subordinates that he had done various offences
(c) His subordinates accused that he had done various offences
(d) He was accused of various offences by his subordinates
Ans: (d) He was accused of various offences by his subordinates. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q9. Has someone made all the necessary arrangements ?
(a) Has all the necessary arrangements been made by someone ?
(b) Have the necessary arrangements been all made by someone ?
(c) Have all the necessary arrangements been made by someone ?
(d) All the necessary arrangements have been made by one ?
Ans: (c) Have all the necessary arrangements been made by someone ? (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active)

Q10. We will know the outcome of these experiments after six months.
(a) The outcome of these experiments will be known after six months
(b) The outcome will be known of these experiments after six months
(c) After six months, we will know the outcome of these experiments
(d) These experiments will have a known outcome after six months
Ans:
(a) The outcome of these experiments will be known after six months. (Passive) The sentence is in Simple Future Tense. (Active) We will know the outcome of these experiments …… Subject Verb Object →Active The outcome of these experiments will be known (by us) … Subject Verb Object →Passive

Q11. Don’t speak until someone speaks to you.
(a) Don’t speak until you are spoken to
(b) Don’t speak until someone is spoken to
(c) Don’t speak until you have been spoken to
(d) Don’t speak until someone has been spoken to
Ans: (a) Don’t speak unless you are spoken to. (Passive). The sentence is in Simple Present Tense (Active). It is also a Complex Sentence with Double Objects (someone, you). The Passive Voice of Verbs with two objects is formed by changing either of the two Objects into the Subject (You), and retaining the other as the Object (someone) Don’t speak until someone speaks to you. Verb Connector Object Verb (Phrasal) Object (Active) Don’t speak unless you are spoken to (by someone) Verb Connector Object Verb (Phrasal) Object

Q12. Did the noise frighten you ?
(a) Did you frighten the noise ?
(b) Was the noise frightened by you ?
(c) Were you frightened by the noise ?
(d) Were you frighten by the noise ?
Ans: (c) Were you frightened by the noise ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) An Interrogative Sentence beginning with Auxiliary VerbDid will be converted to a Passive one by first changing it into Assertive, then Passive and finally an Interrrogative one. Sentence →Did the noise frighten you ? (Active) Step 1 (Assertive) The noise frightened you. Step 2 (Passive) You were frightened by the noise. Step 3 (Interrogative) Were you frightened by the noise ?

Q13. We are reaching the end of this exercise.
(a) This exercise is ended by us.
(b) The end of this exercise is being reached by us.
(c) This is our end to the exercise.
(d) The exercise has reached its end by us.
Ans: (b) The end of this exercise is being reached by us. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active)

Q14. I expect you to complete this work before sunset.
(a) I expect you to be completed this work before sunset.
(b) I am expected you to complete this work before sunset.
(c) You are expected to complete this work before sunset.
(d) You are expected to be completed this work before sunset.
Ans: (c) You are expected to complete this work before sunset. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q15. The storm did much damage.
(a) Much damage was done by the storm.
(b) The storm damaged much.
(c) Much damage did the storm.
(d) The storm was damaged.
Ans: (a) Much damage was done by the storm. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q16. The boy has rung the bell.
(a) The bell has been rung by the boy.
(b) The bell was being rung by the boy.
(c) The bell was rung by the boy.
(d) The bell has been being rung by the boy.
Ans: (a) The bell has been rung by the boy. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active) The boy has rung the bell. Subject Verb Object →Active The bell has been rung by the boy. Subject Verb Object →Passive

Q17. He likes people to call him Sir.
(a) He likes to be called Sir by people.
(b) He likes to be call Sir by people.
(c) He likes people who call him Sir.
(d) To call him Sir is liked by people.
Ans: (a) He likes to be called sir by people. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). It also has Double Objects (he, sir) He likes People to call him sir. (means people call him sir) Object Subject Infinitive + Verb Object →Active →Passive of Infinitives is done by retaining to followed by be and the Past Participle form of the Verb.

Q18. We added up the money and found that it was correct.
(a) The money was added up and found to be correct.
(b) Correct it was found and the money was added up.
(c) The money added up by us and it was correctly found.
(d) The money added up by us found it was correct.
Ans: (a) The money was added up and found to be correct. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active). It is also a Complex Sentence.

Q19. The telegraph wires have been cut.
(a) Someone has been cut the telegraph wires.
(b) No one has cut the telegraph wires.
(c) The telegraph wires have cut someone.
(d) Someone has cut the telegraph wires.
Ans: (d) Someone has cut the telegraph wires. (Active) The sentence is in Simple Present Tense. (Passive)

Q20. Will she tell us the truth ?
(a) Is the truth told to us by her ?
(b) The truth will be told to us by her.
(c) Will the truth be told to us by her ?
(d) Will the truth be told us by her ?
Ans: (c) Will the truth be told to us by her ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q21. Mr. Sen asked him a question.
(a) He was asked a question Mr. Sen.
(b) He was asked a question to Mr. Sen.
(c) He was asked a question by Mr. Sen.
(d) A question was being asked by Mr. Sen.
Ans: (c) He was asked a question by Mr. Sen. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q22. People speak English all over the world.
(a) English is spoken all over the world.
(b) English was spoken all over the world.
(c) English was spoken by people.
(d) English is spoken by people.
Ans: (a) English is spoken all over the world. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q23. The teacher punished the boys who had not done their home work.
(a) The boys who had not done their homework had been punished by their teacher.
(b) The boys were punished by their teacher who had not done their homework.
(c) The boys who had not done their homework were punished by the teacher.
(d) The boys who had not done their homework were being punished by the teacher.
Ans: (c) The boys who had not done their homework were punished by the teacher. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) It is also a Complex Sentence.

Q24. The Principal has granted him a scholarship.
(a) A scholarship has granted to him by the Principal.
(b) He has been granted a scholarship by the Principal.
(c) He has granted a scholarship by the Principal.
(d) A scholarship was granted to him by the Principal.
Ans: (b) He has been granted a scholarship by the Principal. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active) The Passive Voice of Verbs with two objects (him, a scholarship) is formed by changing either of the two Objects into the Subject and retaining the other as the Object. him is the Factitive Object in Active which is changed to He in Passive.

Q25. Somebody told me that there had been an explosion in the Town Hall.
(a) I was told by somebody about the explosion in the Town Hall.
(b) I was told about the explosion in the Town Hall.
(c) I was informed that there was an explosion in the Town Hall.
(d) I was told by somebody that there had been an explosion in the Town Hall.
Ans: (d) I was told by somebody that there had been an explosion in the Town Hall. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) It is also a Complex Sentence.

Top
error: Content is protected !!