You are here
Home > QB Subjectwise > Part 101 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 101 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 101 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 6 : 34 (b) 12 : 64
(c) 20 : 96 (d) 09 : 49

Ans: (c)

Q2. (a) MSWCH (b) NSWAH
(c) GMRVY (d) UZEIL

Ans: (c)

Q3. ZCBA, YFED, XIHG, ?
(a) WLKM (b) WJKL
(c) WKLJ (d) WLKJ
Ans: (d)

Q4. DISAPPOINTMENT
(a) OINTMENT (b) TENEMENT
(c) POSITION (d) POINTER
Ans: (d)

Q5. 1. curd 2. grass
3. butter 4. milk
5. cow

(a) 5, 2, 3, 4, 1 (b) 4, 2, 5, 3, 1
(c) 2, 5, 4, 3, 1 (d) 5, 2, 4, 1, 3
Ans: (d)

Q6. Life : Death : : Hope : ?
(a) Weep (b) Pain
(c) Despair (d) Sadness
Ans: (c)

Q7. 5 : 100, 4 : 64 :: 4 : 80, 3 😕
(a) 26 (b) 48
(c) 60 (d) 54
Ans: (b)

Q8. BDFH : CFIL : : EGIK : ?
(a) FHKN (b) FGKN
(c) FILO (d) FLIO
Ans: (c)

Q9. If “K” means “subtracted from”, “L” means “divided by”, “M” means “added to” and “D” means “multiplied by”, then 96 L 4 K 6 M 11 D 9 = ?
(a) 117 (b) 125
(c) 120 (d) 145 v)
Ans: (a)

Q10. (a) Game – Coach
(b) Drama – Director
(c) Counselling – Counsellor
(d) Student – Teacher

Ans: (d)

Q11. (a) 22 (b) 36
(c) 66 (d) 44

Ans: (b)

Q12. (a) cfed (b) ilkj
(c) FGHI (d) SVUT

Ans: (c)

Q13. B, E, I, L, P, ?
(a) T (b) U
(c) S (d) R
Ans: (c)

Q14. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
RECAPITULATION
(a) CAPTURE (b) TABULATION
(c) RELATION (d) PICTURE
Ans: (b)

Q15. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
I. Absorption II. Digestion
III. Nutrition IV. Excretion

(a) III, I, II, IV
(b) II, I, III, IV
(c) III, IV, II, I
(d) III, II, I, IV
Ans: (d)

Q16. Jewellery : Gold : : Furniture : ?
(a) Wood (b) Paint
(c) Table (d) Tree
Ans: (a)

Q17. 123 : 36 : : 221 : ?
(a) 52 (b) 69
(c) 72 (d) 25
Ans: (d)

Q18. WOLF : FLOW : :WARD : ?
(a)BROW (b) DRAW
(c) CRAW (d) SLAW
Ans: (b)

Q19. If 4 × 5 × 2 = 524, 3 × 7 × 2 = 723 and 6 × 8 × 7 = 876 then 9 × 4 × 5 = ?
(a) 495 (b) 459
(c) 549 (d) 954
Ans: (b)

Q20. (a) Eyes (b) Nose
(c) Lips (d) Throat

Ans: (c)

Q21. (a) 6 – 13 – 24 (b) 12 – 19 – 30
(c) 18 – 25– 34 (d) 24 – 31 – 42

Ans: (c)

Q22. (a) ADGPT (b)ACEIK
(c) ABDEI (d)ADIPY

Ans: (d)

Q23. AND, EAR, INK, OLD ?
(a) URN (b) AGE
(c) DOG (d) OIL
Ans: (a)

Q24. SUPERINTENDENT
(a) INTENSE (b) NURSE
(c) DENTIST (d) DOCTOR
Ans: (d)

Q25. Arrange the words in ascending order of their magnitude.
1. Mega 2. Kilo
3. Tera 4. Giga

(a) 2, 4, 3, 1 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 2, 1, 4, 3
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!