You are here
Home > QB Subjectwise > Part 101 – Biology Previous Year Questions

Part 101 – Biology Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is known as the ‘immovable property’ in the cell?
(a) Carbohydrate
(b) Fat
(c) Protein
(d) Nucleic acid
Ans: (d) Nucleic acids are large biological molecules essential for all known forms of life. They include DNA (deoxyribonucleic acid) and RNA (ribonucleic acid).

Q2. The average life span of red blood corpuscles is about

(a) 100 – 200 days
(b) 100 – 120 days
(c) 160 – 180 days
(d) 150 – 200 days
Ans: (b) The red blood cells develop in the bone marrow and circulate for about 100–120 days in the body before their components are recycled by macrophages. Each circulation takes about 20 seconds. Approximately a quarter of the cells in the human body are red blood cells

Q3. Dormancy period of animals during winter season is called :

(a) Aestivation
(b) Hibernation
(c) Regeneration
(d) Mutation
Ans: (b) Hibernation is a state of inactivity and metabolic depression in endotherms. Hibernation refers to a season of heterothermy that is characterized by low body temperature, slow breathing and heart rate, and low metabolic rate. Often associated with cold temperatures, the purpose of hibernation is to conserve energy during a period when sufficient food is scarce.

Q4. Breeding and management of bees is known as :

(a) Sericulture (b) Silviculture
(c) Pisciculture(d) Apiculture
Ans: (d) Beekeeping (or apiculture, from Latin apis, bee) is the maintenance of honey bee colonies, commonly in hives, by humans. A beekeeper (or apiarist) keeps bees in order to collect honey and other products of the hive (including beeswax, propolis, pollen, and royal jelly), to pollinate crops, or to produce bees for sale to other beekeepers.

Q5. The vitamin necessary for coagulation of blood is :

(a) Vitamin B (b) Vitamin C
(c) Vitamin K (d) Vitamin E
Ans: (c) Vitamin K is a group of structurally similar, fatsoluble vitamins that are needed for the posttranslational modification of certain proteins required for blood coagulation and in metabolic pathways in bone and other tissue. They are 2-methyl- 1,4-naphthoquinone (3-) derivatives. This group of vitamins includes two natural vitamers: vitamin K1 (found in highest amounts in green leafy vegetables) and vitamin K2 (form used by enzymes in animals).

Q6. The first effective vaccine against polio was prepared by :

(a) J.H. Gibbon
(b) Jonas E. Salk
(c) Robert Edwards
(d) James Simpson
Ans: (b) Jonas Edward Salk was an American medical researcher and virologist, best known for his discovery and development of the first polio vaccine. On April 12, 1955, Dr. Thomas Francis, Jr., of the University of Michigan, the monitor of the test results, “declared the vaccine to be safe and effective.”

Q7. IUCN categorized major threatened species under :

(a) seven classes
(b) five classes
(c) six classes
(d) four classes
Ans: (*) At present, the IUCN Red List of Threatened Species (also known as the Red Data List) lists eight classes of organism under the group of “threatened categories” of endangered; critically endangered, The classes of organism for which the ‘threatened’ tag is applied are: mammals; birds; reptiles; amphibians; fishes; insects; mollusks; and plants.

Q8. Minamata disease was caused by :

(a) Mercury (b) Lead
(c) Cadmium (d) Zinc
Ans: (a) Minamata disease is a neurological syndrome caused by severe mercury poisoning. Symptoms include ataxia, numbness in the hands and feet, general muscle weakness, narrowing of the field of vision and damage to hearing and speech. It was first discovered in Minamata city in Kumamoto prefecture, Japan, in 1956.

Q9. Which of the following is a good source of Vitamin ‘E’ ?

(a) Meat
(b) Ghee
(c) Yellow Yolk
(d) Fresh Vegetables
Ans: (d) Vitamin in English refers to a group of eight fat-soluble compounds that include both tocopherols and tocotrienols. Numerous foods provide vitamin E. Nuts, seeds, and vegetable oils are among the best sources of alpha-tocopherol, and significant amounts are available in green leafy vegetables and fortified cereals.

Q10. Penicillin is isolated from :

(a) Fungi (b) Algae
(c) Virus (d) Bacteria
Ans: (a) Penicillin is one of the first and still one of the most widely used antibiotic agents – derived from the Penicillium mold (fungi). Penicillin kills bacteria by interfering with the ability to synthesize cell wall.

Q11. The total number of bones in the human body is :

(a) 206 (b) 260
(c) 306 (d) 360
Ans: (a) At birth, there are over 270 bones in an infant human’s body, but many of these fuse together as the child grows, leaving a total of 206 separate bones in an adult. The largest bone in the human body is the femur and the smallest bones are auditory ossicles.

Q12. Bile is secreted by :

(a) Gall bladder(b) Liver
(c) Bile duct (d) Pancreas
Ans: (b) Bile is a bitter-tasting, dark green to yellowish brown fluid, produced by the liver that aids the process of digestion of lipids in the small intestine.

Q13. Name the vitamin not found in any animal food ?

(a) Vitamin B12 (b) Vitamin C
(c) Vitamin D (d) Vitamin K
Ans: (b) Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a watersoluble vitamin. Unlike most mammals and other animals, humans do not have the ability to make their own vitamin C. Therefore, we must obtain vitamin C through our diet.

Q14. The largest organ of human body is :

(a) Heart (b) Brain
(c) Liver (d) Kidney
Ans: (c) Technically, the largest organ ‘in’ the body is the liver. Liver is also the heaviest organ, with an average of 1.6 kilograms (3.5 pounds). The largest organ ‘of’ the body is the skin (the skin is ‘outside’ the body).

Q15. The radioactive Strontium-90 causes :

(a) Brain cancer
(b) Skin cancer
(c) Lung cancer
(d) Bone cancer
Ans: (b) Strontium-90 is a radioactive isotope of strontium produced by nuclear fission. Used mostly in weapons and nuclear power plants, poisoning usually occurs through accidental ingestion. Studies have also linked strontium-90 to various forms of skin cancer in cases where the radiation was absorbed through the skin.

Q16. What causes common cold ?

(a) Bacteria (b) Fungi
(c) Virus (d) Protozoa
Ans: (c) The common is a viral infectious disease of the upper respiratory tract which affects primarily the nose. Over 200 viruses are implicated in the cause of the common cold; the rhinoviruses are the most common.

Q17. Meningitis is a disease which affects the

(a) Kidneys (b) Liver
(c) Heart (d) Brain
Ans: (d) Meningitis is inflammation of the protective membranes covering the brain and spinal cord, known collectively as the meninges. The inflammation may be caused by infection with viruses, bacteria, or other microorganisms, and less commonly by certain drugs.

Q18. Number of teeth which are replaced in man are

(a) 12 (b) 20
(c) 32 (d) 16
Ans: (a) Deciduous teeth are the first set of teeth in the growth development of humans and many other mammals. The deciduous teeth are: incisors (d); molars (6); and canine (b). So there are 12 teeth which get replaced by the age of 12 when only permanent teeth remain.

Q19. Which of the following is used for wrapping of fractured bones?

(a) White cement
(b) White lead
(c) Zinc oxide
(d) Plaster of Paris
Ans: (d) Plaster of Paris is a plaster made by calcining gypsum. It can be used to impregnate gauze bandages to make a sculpting material called modroc. It is used similarly to clay, as it is easily shaped when wet, yet sets into a resilient and lightweight structure. This is the material which was (and sometimes still is) used to make classic plaster orthopedic casts to protect limbs with broken bones.

Q20. Which one of the following is a water borne disease ?

(a) Diabetes (b) Cholera
(c) Small Pox (d) Malaria
Ans: (b) Cholera is an infection in the small intestine caused by the bacterium Vibrio cholerae. Transmission occurs primarily by drinking water or eating food that has been contaminated by the feces of an infected person, including one with no apparent symptoms.

Q21. The tallest plant in the world is

(a) Eucalyptus (b) Pterocarpus
(c) Polyalthia (d) Tectona
Ans: (a) Eucalyptus regnans is the tallest of all flowering plants, and possibly the tallest of all plants, although no living specimens can make that claim. The tallest measured living specimen, named Centurion, stands 101 metres tall in Tasmania.

Q22. The only bird that flies backward is

(a) Sparrow (b) Koel
(c) Siberian Crane
(d) Humming birdl
Ans: (d) A humming bird can rotate each of its wings in a circle, allowing them to be the only bird which can fly forwards, backwards, up, down, sideways or sit in sheer space. To hover, hummingbirds move their wings forward and backward in a repeated figure eight, much like the arms of a swimmer treading water. Humming birds can move instantaneously in any direction, start from its perch at full speed, and doesn’t necessarily slow up to land.

Q23. Which one of the following is an extinct animal ?

(a) Passenger pigeon
(b) Mountain quail
(c) Pink-headed duck
(d) Ibis
Ans: (a) The Passenger Pigeon or Wild Pigeon is an extinct North American bird. The species lived in enormous migratory flocks until the early 20th century, when hunting and habitat destruction led to its demise.

Q24. From which one of the following is quinine extracted ?

(a) Sarpagandha (c) Opium
(c) Cinchona (d) Datura
Ans: (c) Quinine, as a component of the bark of the cinchona tree, was used to treat malaria from as early as the 1600s. The bark of trees in this genus is the source of a variety of alkaloids, the most familiar of which is quinine, an antipyretic (anti-fever) agent.

Q25. Which vitamin deficiency causes the disease, Pernicious anaemia ?

(a) Vitamin B5 (b) Vitamin B12
(c) Vitamin B6 (d) Vitamin C
Ans: (b) Pernicious anemia is one of many types of the larger family of megaloblastic anemias. It is caused by loss of gastric parietal cells which are responsible, in part, for the secretion of intrinsic factor, a protein essential for subsequent absorption of vitamin B12 in the ileum.

Top
error: Content is protected !!