You are here
Home > QB Subjectwise > Part 101 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Part 101 – Active & Passive Voice Previous Year Questions

Q1. They first sundried the garbage for one to three days to bring down the moisture level.
(a) The moisture level was brought down by sundrying the garbage for one to three days.
(b) One to three days of sundrying brought down the moisture level of the garbage.
(c) The moisture level of the garbage came down when it was sundried for one to three days.
(d) The garbage was first sundried for one to three days to bring down the moisture level.
Ans: (d) The garbage was first sundried for one to three days to bring down the moisture level (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) They first sundried the garbage …. The garbage was first sundried by them .. Subject Verb Object →Active Subject Verb Object →Passive The Object of the Active Sentence becomes the Subject of the Passive. The Passive Sentence is formed with the Verb be (is, was, has been, etc.) + a Past Participle. The personal thing that does the action (the agent) is mentioned after the word by.

Q2. Women like men to flatter them.
(a) Men are liked by women to flatter them.
(b) Women like to be flattered by men.
(c) Women like that men should flatter them.
(d) Women are liked to be flattered by men.
Ans: (b) Women like to be flattered by men. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) Women men to flatter Women to be flattered men like them. (means Men flatter women) object Subject Infinitive + Verb Active like by Subject Infinitive + be + Verb Object Passive Passive of Infinitives is done by retaining to followed by be and the Past Participle form of the Verb.

Q3. What one must do, one must do properly.
(a) What must be done, must be done properly.
(b) It must be done properly what one must do.
(c) It must be done what one must do properly.
(d) One must do properly what has to be done.
Ans: (a) What must be done, must be done properly. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). It is also a complex sentence. What , Subject Modal Verb Subject Modal Verb one must do one must do properly. What , . p roperly. Modal be Verb Modal be Verb must be done must be done Active Passive When a Modal is used in Active, the Passive form will be as follows: Modal + be + Past Participle of the Verb. In changing the voice of Complex Sentences, the voice of both the Principal Clause (one must do properly) and Sub–ordinate Clause (what one must do) should be changed.

Q4. Look at the poll results–do they inspire hope ?
(a) Let the poll results be looked– is hope inspired by them ?
(b) Let the poll results be looked at–has hope been inspired by them ?
(c) Let the poll results be looked at–is hope being inspired by them ?
(d) Let the poll results be looked at–is hope inspired by them ?
Ans: (d) Let the poll results be looked atis hope inspired by them ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q5. It is your duty to make tea at eleven O’clock.
(a) You are asked to make tea at eleven O’clock.
(b) Your are required to make tea at eleven O’clock.
(c) You are supposed to make tea at eleven O’clock.
(d) Tea is to be made by you at eleven O’clock.
Ans: (c) You are supposed to make the tea at eleven o’ clock. (Passive) be supposed to is used when something should happen because it is the rule or because it has been planned.

Q6. He was congratulated by his teacher on his brilliant success in the recent examination.
(a) His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination.
(b) His teacher congratulated him for his success in the examination.
(c) His teacher congratulated him on his success.
(d) His teacher congratulated him.
Ans: (a) His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination. (Active) The sentence is in Simple Past Tense. (Passive) by h is … Subject Verb Object Active He was congratulated teacher … Subject Verb Object Passive His teacher congratulated him

Q7. People speak English all over the world.
(a) English is spoken all over the world.
(b) English was spoken all over the world.
(c) English was spoken by people.
(d) English is spoken by people.
Ans: (a) English is spoken all over the world. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q8. Who gave you permission to enter?
(a) By whom were you given permission to enter?
(b) By whom was you given permission to enter?
(c) By whom you were given permission to enter?
(d) By whom given you permission to enter?
Ans: (a) By whom were you given permission to enter ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) who in Active form becomes by whom in the Passive.

Q9. The Principal has granted him a scholarship.
(a) A scholarship has granted to him by the Principal.
(b) He has been granted a scholarship by the Principal.
(c) He has granted a scholarship by the Principal.
(d) A scholarship was granted to him by the Principal.
Ans: (b) He has been granted a scholarship by the Principal. (Passive) The sentence is in Present Perfect Tense. (Active) The Passive Voice of Verbs with two objects (him, a scholarship) is formed by changing either of the two Objects into the Subject and retaining the other as the Object. him is the Factitive Object in Active which is changed to He in Passive.

Q10. Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchases.
(a) During festivals people throng the shops.
(b) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases.
(c) Men, women and children make purchases during festivals.
(d) The shops are througed by people making purchases.
Ans: (b) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases. (Active) The sentence is in Simple Present Tense. (Passive) Before festivals the shops are thronged with men, women and children … Subject Verb O b ject →Active Men, women and children throng the shops … Subject Verb Object The doer of the action of a Passive Verb (i.e. Object) may sometimes be preceded by some Preposition other than by. e.g. with, at, to, etc. He is known to me. I was surprised at his result. You will be pleased with this news.

Q11. The smugglers did not realise that their conversation was being recorded.
(a) The smugglers did not realise that someone was recording their conversation.
(b) Someone did not realise that the smugglers were recording their conversation.
(c) Conversation was recorded when the smugglers did not realise.
(d) The smugglers recorded their conversation without realising.
Ans: (a) The smugglers did not realise that someone was recording their Conversation. (Active) The sentence is in Past Continuous Tense. (Passive) The smugglers did not realise that their conversation was being recorded Verb Subject (by someone) Object →Passive The smugglers did not realise that someone Subject was recording their conversation. Verb Object →Active

Q12. The principal kept the staff members waiting
(a) The staff members are kept waiting for the principal.
(b) The staff members were kept waiting by the principal.
(c) The staff members were waiting for the principal.
(d) The staff members were being kept waiting by the principal.
Ans: (b) The staff members were kept waiting by the principal. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active).

Q13. Who taught you grammar ?
(a) By whom you were taught grammar ?
(b) By whom were you taught grammar ?
(c) By whom was grammar you taught ?
(d) By whom were grammar taught to you ?
Ans: (b) By whom were you taught grammar ? (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active) who in Active form becomes by whom in the Passive.

Q14. The king gave him a reward.
(a) He was given by the king a reward.
(b) He was given the reward by a king.
(c) He was given a reward by the king.
(d) A reward was given by him to the king.
Ans: (c) He was given a reward by the king. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q15. He teaches us grammar.
(a) Grammar was taught to us by him.
(b) We are taught grammar by him.
(c) We were teached grammar by him.
(d) Grammar will be teached to us by him.
Ans: (b) We are taught grammar by him. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q16. Do you understand what I mean ?
(a) What I mean….is that understood by you
(b) Was what I mean understood by you ?
(c) Is what I mean understood by you ?
(d) What I mean is understood by you ?
Ans: (c) Is what I mean understood by you ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). It is an Interrogative Sentence. When an Interrogative Sentence begins with the Auxiliary verbDo it should be changed into first Assertive, then Passive and then an Interrogative one. Sentence →Do you understand what I mean ? Step 1 (Assertive) You understand what I mean ? Step 2 (Passive) What I mean is understood by you? Step 3 (Interrrogative) Is what I mean understood by you?

Q17. Whom does he look for ?
(a) He is looked after for whom ?
(b) Who is looked after for him?
(c) Who is looked for by him ?
(d) He is looked after by whom?
Ans: (c) Who is looked for by him ? (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active)

Q18. They say that you did that.
(a) You are told to do that
(b) You are advised to do that
(c) You did that said by them
(d) You are said to have done that
Ans: (d) You are said to have done that. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active). It is also a Complex sentence. In changing the Voice of Complex Sentences the Voice of both the Principal and Subordinate clauses should be changed. They say that you did that. Subordinate Connector Principal Clause Clause

Q19. I am doing sums.
(a) Sums are done by me
(b) Sums are being done by me
(c) I must be doing the sums
(d) Sums must be done by me
Ans: (b) Sums are being done by me. (Passive) The sentence is in Present Continuous Tense. (Active) I am doing sums. Subject Verb Object →Active Sums are being done by me Subject Verb Object→Active

Q20. The noise of the traffic kept me awake.
(a) I was kept awake by the noise of the traffic
(b) The traffic kept me awake by the noise
(c) I kept myself awake due to the noise of the traffic
(d) I remained awake by the noise of the traffic
Ans:
(a) I was kept awake by the noise of the traffic. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q21. We all know that there is only one God.
(a) We are all known that there is only one God.
(b) It is known to us all that there is only one God.
(c) We have all known that there is only one God.
(d) Only one God is known by us all.
Ans: (b) It is known to us all that there is only one God. (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) It is also a Complex Sentence.

Q22. The people elected him Mayor.
(a) Him was elected Mayor the people.
(b) He was elected Mayor by the people.
(c) Mayor is elected by the people.
(d) He is elected by the people Mayor.
Ans: (b) He was elected Mayor by the people. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q23. Don’t laugh at me.
(a) Let me be laughed at.
(b) Let me be not laughed at.
(c) I am laughed at.
(d) Let me be not laughed.
Ans: (b) Let me not be laughed at, (Passive) The sentence is in Simple Present Tense. (Active) In Active Voice, if the sentence expresses command or order or request (Imperative mood), then, in Passive Voice the word let is placed at the beginning of the sentence. e.g. Do it. (Active). Let it be done. (Passive)

Q24. I saw him leaving the house.
(a) Leaving the house he was seen by me.
(b) He was seen leaving the house by me.
(c) He had been seen leaving the house.
(d) He was seen to be leaving the house.
Ans: (b) He was seen leaving the house by me. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Q25. Someone pulled the bull violently.
(a) The bull had been pulled violently by someone.
(b) The bull was to be pulled violently by someone.
(c) The bull had been pulled violently.
(d) The bull was pulled violently.
Ans: (d) The bull was pulled violently. (Passive) The sentence is in Simple Past Tense. (Active)

Top
error: Content is protected !!